Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

September is Zuid-Tirol maand

September is Zuid-Tirol maand

Jaarlijks zetten wij in september Zuid-Tirol in het zonnetje. Maar wat maakt Zuid-Tirol nu zo bijzonder?

Zuid-Tirol, ook wel Südtirol (in het Duits) of Alto Adige (in het Italiaans) genoemd, is een regio in het noorden van Italië, die aan Oostenrijk grenst. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog behoorde dit deel van Italië nog bij Oostenrijk. Dat is ook de reden dat je hier nog veel Oostenrijkse invloeden tegen komt.

Veel toeristen rijden Italië via Innsbruck en de Brenner binnen en “racen” dan snel door richting Gardameer of verder Italië in. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je mist dan wel heel veel.

Bijvoorbeeld de Dolomieten, die voor het grootste deel in Zuid-Tirol liggen of het Nationalpark Stilfserjoch met de hoogste berg van de Oostelijke Alpen, de Ortler (3.905 m). Maar ook de Italiaanse keuken (wist je bijvoorbeeld dat Zuid-Tirol de meeste sterren-restaurants van Italië telt?), de vele wijnkelders, waar fantastische wijnen bewaard worden, de Messner Mountain Musea en het Archeologische Museum in Bolzano, beter bekend als het Ötzi-museum, de aardpiramiden bij de Ritten en Steinegg, de oude stadskernen van Bolzano en Merano met de leuke winkelstraatjes en gezellige terrassen en nog veel meer.

En wat maakt Zuid-Tirol zo bijzonder in september?

Terwijl aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam, in Oostenrijk en Zuid-Duitsland de meeste hutten in september al weer dicht gaan en het weer daar ook instabieler wordt, kun je aan de zuidzijde in het Italiaanse Zuid-Tirol nog volop genieten van heerlijke temperaturen. De meeste berghutten sluiten in Zuid-Tirol bovendien pas in de loop van oktober hun deuren.
Daarnaast zijn de schoolvakanties voorbij en is het aanzienlijk rustiger geworden.

Wat gaan we doen in september?

Genieten natuurlijk! Genieten van de natuur, genieten van de heerlijke Italiaanse keuken met zijn Zuid-Tiroler specialiteiten waarbij een glas heerlijke Lagrein niet mag ontbreken. En dan is er nog dat heerlijke nazomerse weertje. Maar bovenal gaan we wandelen! Bijvoorbeeld tijdens een door een bergwandelgids begeleide huttentocht of een individuele huttentocht, een standplaatsreis met wandelingen vanuit een comfortabel hotel of een berghut, of tijdens een individuele wandelreis met bagagevervoer.

Onze September Zuid-Tirol-Specials

 

GROEPSWANDELREIZEN
Meraner Höhenweg (met bagagevervoer)
Een tocht rond en door de Texelgroep bij Merano. We overnachten deze week in gezellige boerderijen, berg- en almhutten en een hotel. De voorlaatste dag lopen we door hoogalpien terrein: via tal van grote en kleinere bergmeren lopen we dwars door de Texelgroep heen om uiteindelijk via de mediterrane Tappeinerweg weer bij ons uitgangspunt in het centrum van Merano aan te komen.

Ortler Trek (huttentocht)
Volgens kenners één van de mooiste huttentochten van de Alpen door het rijk van koning Ortler. Tijdens deze tocht lopen we in 6 dagen door het Nationaal Park Stilfserjoch in Zuid-Tirol. De tocht is geschikt voor bergwandelaars die al enige bergwandelervaring hebben en bij voorkeur ook ervaring hebben met huttentochten.

Gardena Trek (huttentocht)
Tijdens deze 6-daagse huttentocht trekken we door het hart van de Dolomieten en doen daarbij de mooiste berggroepen aan. 75 Kilometer lang van de Puez-Geisler in het noordoosten, via de Sella hoogvlakte in het zuidoosten naar de Langkofel in het zuiden. De comfortabele en gezellige berghutten zorgen voor de nodige ontspanning; de Südtiroler keuken en voortreffelijke wijnen voor de inwendige mens en de prachtige zonsondergang maakt het helemaal af.

INDIVIDUELE WANDELREIZEN
Hoewel onze groepsreizen met max. 8-9 deelnemers klein te noemen zijn, zijn er altijd mensen die het liefst zonder begeleiding en andere deelnemers lopen. Dat kan in september bij onderstaande tochten. En het mooie van deze tochten: je bagage wordt dagelijks voor je vervoerd.
Dolomieten Natuurparkwandelingen
Wandelen van de Pragser Wildsee via de Plätzwiese naar Cortina d’Ampezzo en via de wereldberoemde Drei Zinnen weer terug naar het Hochpustertal.
start elke zaterdag, zondag, maandag, woensdag en vrijdag (laatste startmogelijkheid is 20.09)

Südtiroler Wein- und Kastanienweg
Deze tocht is de ideale kennismaking met de ruim 3000 jaar oude wijncultuur. Bezoek tijdens deze mooie wandeltocht ook eens een wijngaard en proef de heerlijke Lagrein of Weissburgunder.
start elke zondag (laatste startmogelijkheid is 11.10)

Val Gardena
De reis voert eerst over de huisberg van Brixen, de Plose, naar het Villnöss-dal met zijn torenhoge Geisler-toppen en verder naar het hart van de Dolomieten. Het Val Gardena, ook wel Grödental of Gherdeina genoemd, is een Ladinisch taalgebied en staat bekend om zijn imposante bergen en houtsnijwerk, die de moeite waard zijn om te bekijken.

 

INDIVIDUELE HUTTENTOCHTEN

Onze individuele huttentochten blijken na een succesvolle proef in 2020, ook dit jaar weer voor veel mensen een uitkomst. Ben jij een ervaren bergwandelaar en heb je misschien al eens een huttentocht gelopen, of is dit je vuurdoop en wil je in september nog op pad? Boek dan één van onze individuele huttentochten. Enige voorwaarde is dat je minimaal met z’n tweetjes bent. Je kunt elke dag starten. Wij reserveren de hutten voor je en je krijgt van ons een wandelkaart, een mooi en handzaam routeinfoboekje en indien gewenst zelfs de GPX-bestanden.

Wat kun je in september boeken?
– “een rondje Texel” oftewel de Meraner Höhenweg, rond en door de Texelgruppe;
– de Dolomieten Small, een 4-daagse huttentocht door het Natuurpark Schlern-Rosengarten; of
– de Dolomieten Large, de verlengde versie van de Dolomieten Small.
– de Dolomieten XL, een prachtige 7 daagse huttentocht door de Dolomieten
– ook voor honden papa’s en mama’s hebben wij fijne huttentochten zoals de, Dolomieten Dogs 4 dagen
– en de Dolomieten Dogs 5 dagen

 

INDIVIDUELE STANDPLAATSWANDELWEEK
Behalve onze individuele huttentochten, hebben wij nu ook een mooie standplaatstocht in Zuid-Tirol. Vanuit een heerlijk gasthof in Tiers am Rosengarten (waar ook de hond welkom is) kun je dagelijks de mooiste wandelingen maken. Arres heeft een flink aantal mogelijkheden voor jullie samengesteld. Wil je ze allemaal lopen, dan heb je zelfs aan 2 weken niet genoeg 😉 En heb je een keer geen zin om te wandelen, Bolzano ligt op minder dan een half uurtje rijden en er rijdt ook ieder uur een bus.
Meer weten of meteen boeken? Klik dan hier.

 

KLETTERSTEIGEN
Als je zegt Zuid-Tirol, dan denk je aan de Dolomieten en als je Dolomieten zegt, dan denken velen ook aan klettersteigen. Deze steeds populairder wordende bergsport is er voor zowel wandelaars die meer uitdaging zoeken, als voor ervaren klettersteigers.

Sextener Dolomieten
Vanuit een comfortabel hotel in het dal bij Toblach worden er dagelijks mooie klettersteigroutes bedwongen. Gestart wordt met de basisbeginselen van het klettersteigen en daarna “geht’s los”, van eenvoudige tot steeds zwaarder wordende routes, maar altijd afgestemd op de deelnemers.
Wil je in september nog een klettersteigweek boeken, waarbij je tevens van hut naar hut loopt, neem dan even contact op. Wij hebben mogelijkheden rond de Sella, in de Rosengarten en in de Brenta.

Maar wat je ook gaat doen in september, probeer altijd een dagje Bolzano mee te pakken. De hoofdstad van Zuid-Tirol ligt op de taalgrens. Zo hoor je niet alleen het Italiaans en Duits door elkaar heen, maar ook kom je hier de Oostenrijkse gemütlichkeit en de Italiaanse flair tegen. Bijvoorbeeld tijdens het slenteren door de smalle winkelstraatjes, op de dagelijkse groente- en fruit markt, tijdens een bezoek aan het Ötzi-museum of het Messner Mountain Museum of op één van de vele gezellige terrasjes aan de Piazza Walther.

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.