September is Zuid-Tirol maand

Zuid-Tirol, ook wel Südtirol (in het Duits) of Alto Adige (in het Italiaans) genoemd, is een regio in het noorden van Italië, die aan Oostenrijk grenst. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog behoorde dit deel van Italië nog bij Oostenrijk. Dat is ook de reden dat je hier nog veel Oostenrijkse invloeden tegen komt.

Veel toeristen rijden Italië via Innsbruck en de Brenner binnen en “racen” dan snel door richting Gardameer of verder Italië in. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je mist dan wel heel veel.

Bijvoorbeeld de Dolomieten, die voor het grootste deel in Zuid-Tirol liggen of het Nationalpark Stilfserjoch met de hoogste berg van de Oostelijke Alpen, de Ortler (3.905 m). Maar ook de Italiaanse keuken (wist je bijvoorbeeld dat Zuid-Tirol de meeste sterren-restaurants van Italië telt?), de vele wijnkelders, waar fantastische wijnen bewaard worden, de Messner Mountain Musea en het Archeologische Museum in Bolzano, beter bekend als het Ötzi-museum, de aardpiramiden bij de Ritten en Steinegg, de oude stadskernen van Bolzano en Merano met de leuke winkelstraatjes en gezellige terrassen en nog veel meer.

Maar wat maakt Zuid-Tirol zo bijzonder in september?

Terwijl aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam, in Oostenrijk en Zuid-Duitsland de meeste hutten in september al weer dicht gaan en het weer daar ook instabieler wordt, kun je aan de zuidzijde in het Italiaanse Zuid-Tirol nog volop genieten van heerlijke temperaturen. De meeste berghutten sluiten in Zuid-Tirol bovendien pas in de loop van oktober hun deuren.
Daarnaast zijn de schoolvakanties voorbij en is het aanzienlijk rustiger geworden.

Wat gaan we doen in september?

Genieten natuurlijk! Genieten van de natuur, genieten van de heerlijke Italiaanse keuken met zijn Zuid-Tiroler specialiteiten waarbij een glas heerlijke Lagrein niet mag ontbreken. En dan is er nog dat heerlijke nazomerse weertje. Maar bovenal gaan we wandelen! Bijvoorbeeld tijdens een huttentocht, een standplaatsreis met wandelingen vanuit een comfortabel hotel of een berghut, of tijdens een individuele wandelreis met bagagevervoer.

Onze September Zuid-Tirol-Specials

Hieronder hebben we onze september-specials voor jullie op een rijtje gezet:

30.08 – 05.09 Ortler Trek (huttentocht)
Volgens kenners één van de mooiste huttentochten van de Alpen door het rijk van koning Ortler. Tijdens deze tocht loop je in 6 dagen door het Nationaal Park Stilfserjoch in Zuid-Tirol. De tocht is geschikt voor bergwandelaars, die al enige bergwandelervaring hebben en bij voorkeur ook ervaring met huttentochten.

06.09 – 12.09 Rosengarten & Langkofel Trekking (huttentocht)
Zon, pasta, rode wijn en een fantastisch wandelgebied. Een week lang wandelen door één van de mooiste gebieden van de Italiaanse Dolomieten. Heb je al vaker een huttentocht gedaan en beschik je over een goede conditie, dan mag deze klassieker niet in je tourenboek ontbreken.

12.09 – 19.09 Sarnthein (vaste standplaats)
Heerlijk ontspannen dagwandelingen vanuit een comfortabel hotel met zwembad. Maar het is niet alleen wandelen wat de klok slaat. Wij besteden ook een dag om Bolzano te bezoeken en bij voldoende animo gaan we ook op zoek naar de aardpiramiden op de Ritten of we brengen een bezoek aan een wijnkelder om een aantal heerlijke lokale wijnen te proeven.

20.09 – 25.09 Meraner Höhenweg
Een tocht rond en door de Texelgroep bij Merano. We overnachten deze week in gezellige boerderijen en almhutten. De voorlaatste dag lopen we door hoogalpin terrein: via tal van grote en kleinere bergmeren lopen we dwars door de Texelgroep heen om uiteindelijk via de mediterrane Tappeinerweg weer bij ons uitgangspunt in het centrum van Merano aan te komen. 

27.09 – 02.10 Wandelweek in het hart van de Dolomieten (vaste standplaats)
Daar waar de Schlern, de Rosengarten en de Seiser Alm elkaar ontmoeten vind je de Tierser Alpl Hütte. Een ideale uitvalsbasis voor een aantal schitterende dagtochten in dit indrukwekkende deel van de Dolomieten.

Individuele bergwandelreizen met bagagevervoer

Hoewel onze groepsreizen met max. 8-9 deelnemers klein te noemen zijn, zijn er altijd mensen, die het liefst zonder begeleiding en andere deelnemers lopen. Dat kan in september bij onderstaande tochten. En het mooie van deze tochten: je bagage wordt dagelijks voor je vervoerd.

Dolomieten Natuurparkwandelingen
Wandelen van de Pragser Wildsee via de Plätzwiese naar Cortina d’Ampezzo en via de wereldberoemde Drei Zinnen weer terug naar het Hochpustertal. 
start elke zaterdag, zondag, maandag, woensdag en vrijdag (laatste startmogelijkheid is 20.09)

Südtiroler Wein- und Kastanienweg
Deze tocht is de ideale kennismaking met de ruim 3000 jaar oude wijncultuur. Bezoek tijdens deze mooie wandeltocht ook eens een wijngaard en proef de heerlijke Lagrein of Weissburgunder.
start elke zondag (laatste startmogelijkheid is 11.10)

 

Individuele huttentochten

We krijgen steeds vaker de vraag of we ook individuele huttentochten kunnen verzorgen. Sinds enkele weken bieden wij die mogelijkheid in de Italiaanse Rosengarten. Je kunt daarbij kiezen uit een 4-, 5- of een 6-daagse huttentocht. We gaan er daarbij wel vanuit dat je al enige bergwandelervaring en bij voorkeur ook ervaring met huttentochten hebt.
Ben je hierin geïnteresseerd, stuur dan een email naar info@tiroloutdoor.nl. Dan ontvang je van ons meer informatie.

Maar wat je ook gaat doen in september, probeer altijd een dagje Bolzano mee te pakken. De hoofdstad van Zuid-Tirol ligt op de taalgrens. Zo hoor je niet alleen het Italiaans en Duits door elkaar heen, maar ook kom je hier de Oostenrijkse gemütlichkeit en de Italiaanse flair tegen. Bijvoorbeeld tijdens het slenteren door de smalle winkelstraatjes, op de dagelijkse groente- en fruit markt, tijdens een bezoek aan het Ötzi-museum of het Messner Mountain Museum of op één van de vele gezellige terrasjes aan de Piazza Walther.