Dolomiti di Fassa Familietrekking

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen met het gezin 5 dagen
100% Original
Omschrijving
Dolomiti di Fassa
Een prachtige huttentocht voor het gezin met begin- en eindpunt in Campitello di Fassa. We wandelen tijdens deze wandelweek van het Lang- en Plattkofelmassief door het Val Duron naar de zuidkant van het Rosengartenmassief. De grootste hoogteverschillen overbruggen we met behulp van bergliften. Er wordt overnacht in meerpersoonskamer in typisch Italiaanse berghutten met uitstekende maaltijden.
Programma
dag 1 Val di Fassa - Plattkofel Hütte

Individuele heenreis naar Campitello di Fassa. Trefpunt om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de Seilbahn Col Rodella, waar je welkom geheten wordt door onze bergwandelgids.
Na de kennismaking en de controle van de uitrusting stappen we over in de gondel naar de Col Rodella. Vanaf het bergstation lopen we een kort stukje naar de Passo Sella, waar we de bijzondere 2-persoonsgondel naar de mooi gelegen Toni Demetz Hütte (2.685 m) nemen. Hier begint de afdaling via de Langkofelhütte naar de Plattkofelhütte (2.300 m).

ca. 4:00 uur
+372 hm
-790 hm
8,0 km
dag 2 Plattkofelhütte - Rif. Micheluzzi - Pas de Dona - Rif. d'Antermoia

Vanochtend beginnen we eerst met een mooie afdaling naar de Rif. Micheluzzi in het Val Duron en lopen we vervolgens een stukje door dit prachtige dal. Dan begint de klim – door bos, weide, struikgewas en puinvelden – naar de Pas de Dona. Vanaf hier kunnen we ons overnachtingsadres, de Rifugio d’Antermoia al zien liggen en lopen daar zonder al teveel hoogteverschil naar toe. Het nabijgelegen bergmeer biedt voldoende ontspanning voor de kinderen.

ca. 4:30 uur
+700 hm
-500 hm
8,6 km
dag 3 Rif. d'Antermoia - Grasleitenpas - Rif. Vajolet

Vandaag hebben we een korte route, hetgeen de mogelijkheid biedt om het rustig aan te doen of onderweg nog iets extra’s te ondernemen.
Langs het bergmeer lopen we via de Pas d’Antermoia naar de Grasleitenpas met de gelijknamige berghut. Een fraai gelegen hut met indrukwekkend uitzicht op het Grasleitenkessel en de steile Molignonpas aan de overkant.
In minder dan een uurtje wandelen we nu naar de Rif. Vajolet, dat bekend staat om zijn mooie cappucino en heerlijke eten.
‘s Middags bestaat de mogelijkheid om nog een “ommetje” naar de Gartlhütte en de Santnerpass Hütte, beiden gelegen aan de voet van de indrukwekkende Vajolettürmen, het domein van klimmers.
[3,2 km, +/-480 hm, ca. 3:00 uur]

ca. 4:00 uur
+289 hm
-539 hm
5,1 km
dag 4 Rif. Vajolet - Tschagerjoch - Kölnerhütte - Hirzlsteig - Rif. Roda di Vael

In tegenstelling tot gisteren, “serveren” we vandaag een pittige etappe. We starten met de klim naar het Tschagerjoch (2.630 m). Hier hebben we een prachtig uitzicht op de omringende bergen. Nu dalen we af via een een leuke, gezekerde passage naar de Kölnerhütte, ook wel Rosengartenhütte of Rif. Fronza (2.339 m) genoemd, waar we uitgebreid de tijd nemen om te lunchen en te genieten van het uitzicht vanaf het terras.
Het laatste deel van deze etappe gaat over de Hirzlsteig, een pad met schitterende panorama’s en weinig hoogteverschil, naar de Rif. Roda di Vael (2.283 m). Onderweg passeren we het imposante monument voor Christomannos, een grote bronzen adelaar.

ca. 4,5 uur
+546 hm
-488 hm
9,0 km
dag 5 Rif. Roda di Vael - Ciampedie - Vigo di Fassa

Vandaag al weer de laatste dag van deze 5-daagse huttentrekking. Na het uitgebreide ontbijt hebben we de keus uit verschillende routes, die allen bij de gondel in Ciampedie uitkomen. Welke variant we nemen, bepalen we gezamenlijk de avond daarvoor.
Met de gondel zweven we uiteindelijk snel en comfortabel naar Vigo di Fassa. Wat rest is een korte busrit terug naar Campitello di Fassa.

ca. 2:00 uur
-72 hm
-345 hm
5,0 km

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Reisdetails

Inbegrepen
– 4x overnachtingen (lager, indien mogelijk in meerpersoonskamer)
– 4x HP
– 3x berglift
– 1x busrit
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen
– 10% kinderkorting (12-14 jaar)
– verplichte bijdrage garantiefonds GGTO: € 9,- p.p.
– boekingskosten: € 25,-

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 35,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan.  In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Vanaf: 847

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Italië
Reisduur
5 dagen
Aantal deelnemers
5-12 deelnemers
Leeftijd
v.a. 10 jr.
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen tussen de 500 en 900 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 4 tot 6 uur, waarvan looptijd stijgend 1,5 tot 2,5 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
Bergwandelen op deels smalle, rotsachtige paden en soms ook in eenvoudig ongebaand terrein. Er kunnen korte, met staalkabels gezekerde passages voorkomen. U bent tredzeker en u heeft geen hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest