Stubaier Trekking

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 7 dagen
100% Original
Nieuw
Omschrijving

Waar jaren geleden nog gletsjers stroomden lopen wij 6 dagen over afgelegen en eenzame paden en soms ook door ongebaand terrein langs beide kanten van de Alpenhoofdkam van het Wipptal via het “hoog boven de wolken” gelegen Becherhaus naar het Stubaital.
Tijdens de testtour in zomer 2023 hebben we de eerste ervaringen opgedaan en zijn de bevindingen van de deelnemers verwerkt in deze aangepaste variant.
Heb jij ruime ervaring met huttentochten, heb je een goed conditie, ben je tredzeker en uiteraard vrij van hoogtevrees en wil jij ook dit verrassende hoogalpiene gletsjerlandschap ontdekken, zoek dan niet verder, maar boek en verzeker je van een plekje.

Programma
dag 1  Individuele heenreis naar Steinach am Brenner

Individuele heenreis naar Steinach am Brenner. Om 17:00 uur wordt je ontvangen door onze bergwandelgids in het hotel. Na de eerste kennismaking en een korte check van de uitrusting, bespreken we het programma van deze week.

dag 2 Bergeralmbahn - Nösslachjoch - Tribulaunhütte

Na een heerlijk ontbijt lopen we naar het dalstation van de Bergeralmbahn. Vervolgens zweven we snel en comfortabel omhoog naar het Nösslachjoch, waar deze huttentocht start. Aanvankelijk nog over vriendelijk glooiende almweiden, maar op weg naar het Gstreinjöchl wordt het steeds rauwer, grijzer en indrukwekkender. Vanaf het Gstreinjöchl gaat he steil naar beneden naar de Tribulaunhütte (2.064 m).

ca. 8 uur
+1.160 hm
-1.310 hm
13,4 km
dag 3 Tribulaunhütte - Magdeburger Hütte

We lopen vanmorgen eerst onderlangs de Gschnitzer Tribulaun naar het Sandesjöchl (2.699 m). Vervolgens via de Hoher Zahn en onderlangs de Weißwand naar de mooi gelegen Magdeburger Hütte (2.423 m).

ca. 6 uur
+1.100 hm
-340 hm
10,8 km
dag 4 Magedeburger Hütte - Bremerhütte

Na 2 lange dagen, hebben we nu 2 relatief rustige dagen voor de boeg. Via een mooi pad lopen we eerst naar de Bremerscharte (2.895 m). Vervolgens dalen we aan de noordkant af door voormalig  gletsjerterrein. In de vroege zomer kan hier nog sneeuw liggen, wat het er niet altijd makkelijker op maakt. Onze bestemming vandaag is de aan de Stubaier Höhenweg gelegen Bremer Hütte (2.411 m).

ca. 3:30 uur
+565 hm
-565 hm
5,0 km
dag 5 Bremerhütte - Nürnberger Hütte

Vandaag blijven we op de Stubaier Höhenweg en lopen we naar de Nürnberger Hütte (2.297 m). Met ca. 3,5 uur “kale” looptijd wederom een relatief korte dag, maar met 2 lange dagen in het verschiet is dit voor velen een welkome afwisseling.
Bij het Simmingjöchl zoeken we de rust weer op en lopen we via de Aperer Feuerstein (2.967 m) naar de Nürnberger Hütte.

ca. 3:30 uur
+466 hm
-608 hm
5,8 km
dag 6 Nürnberger Hütte - Rotgratscharte - Becherhaus

Jaren geleden waren veel overgangen op de Alpenhoofdkam nog bedekt onder een dikke laag ijs , waardoor je alleen met een gletsjeruitrusting deze oversteek kon maken. De opwarming van de aarde en de daarmee geaard gaande terugtrekking van de gletsjers, maakt het nu in sommige gevallen aanzienlijk makkelijker om zo’n oversteek te maken.
De Rotgratscharte (3.007 m) is hier een goed voorbeeld van. Door ongebaand terrein, maar goed gemarkeerd terrein met sneeuwvelden, gletsjermeertjes en geröllvelden lopen we omhoog naar de scharte en bereiken we zonder angst voor gletsjerspleten de zuidkant. Na een pittige afdaling vervolgen we via de Karl-Vogel-Weg, die uiteindelijk  weer een flink stuk omhoog gaat op weg naar de mooist gelegen berghut van de Alpen, het Becherhaus (3.195 m).

ca. 6:30 uur
+1.320 hm
-400 hm
8,8 km
dag 7 Becherhaus - Wilder Freiger - Seescharte - Sulzenauhütte - Grawa Alm

Met de klim naar de Wilder Freiger (3.418 m), voor velen het hoogtepunt van deze week, bereiken we het hoogste punt. De relatief korte klim is een garantie dat we hier niet alleen naar boven zullen lopen. In 45 tot 60 minuten lopen we over de graat en enkele met staalkabels beveiligde passages naar de top. Het uitzicht over de Stubaier drieduizenders en de uitgestrekte sneeuwvelden van de Übeltalferner is fantastisch.
De afdaling via de Seescharte en de Grünausee brengt ons op de ruim 1.200 meter lager gelegen Sulzenauhütte. Na een welkome pauze dalen we via de Sulzenau Alm en de Grawa waterval af naar de Grawa Alm. Vanaf hier rest alleen nog een taxitransfer naar Steinach.

ca. 6:30 uur
+330 hm
-1.950 hm
12,7 km
Reisdetails

Inbegrepen
– 5x overnachtingen op versch. berghutten (lager/meerpersoonskamer)
– 1x hotelovernachting (2-psk.)
– 5x HP
– 1x ontbijt (hotel)
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids
– 1x berglift
– 1x taxirit (Stubaital – Steinach)
– GreenSeat CO2-compensatie

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– avondeten op zondag
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten in Steinach

Onderkomen
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 25,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij de Europeesche afsluiten. De Europeesche is al verschillende jaren op rij verkozen tot beste reisverzekeraar. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Voor het snel en eenvoudig online afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering van de Europeesche klik je hier.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan. In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Groener reizen met GreenSeat en Tirol Outdoor Experience

Reizen is natuurlijk fantastisch! Toch heeft elke reis ongewild een negatieve impact op de wereld. Daarom helpt GreenSeat reizigers en reisorganisaties om groener reizen mogelijk te maken. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze mooie wereld.

Tirol Outdoor Experience werkt samen met GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken. Iedere reis die bij Tirol Outdoor Experience wordt geboekt wordt standaard gecompenseerd via GreenSeat. Hiermee geven wij huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Kijk voor meer informatie op www.greenseat.nl.

Vanaf: 1.147

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Oostenrijk
Reisduur
7 dagen
Aantal deelnemers
5-9 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
U heeft bergervaring in elk terrein; zelfstandig bewegen in ongebaand terrein; met staalkabels gezekerde passages en korte stukjes klauteren vormen eerder een uitdaging dan een onoverkomelijke barrière. Vanzelfsprekend beschikt u over een goede gezondheid, u bent tredzeker en heeft geen last van hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest