Zo houd je je conditie op peil tijdens de winter
Met de start van oktober kunnen we officieel een punt zetten achter het zomerseizoen.
De bladeren verkleuren langzaam en de temperaturen dalen merkbaar. De schemering valt vroeg, en je favoriete tv-programma’s zorgen weer voor het dagelijkse entertainment. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om met een warme kop thee op de bank te kruipen en de verwarming weer aan te zetten. Je hardloopintenties verdwijnen als sneeuw voor de zon, en je sportmotivatie is gedaald tot nul.
Een herkenbaar fenomeen, maar zo zonde. Want: Conditie komt te voet en gaat te paard. In dit artikel geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je conditie ook in de winter op peil blijft. Niet alleen op een leuke manier, maar zodat je komend wandelseizoen helemaal fit bent om de bergen te bedwingen.
“10 kilometres a day keeps the doctor away”
Zoek de buitenlucht op!
Je conditie op peil houden in de winter betekent niet per se dat je elke dag 10 km moet hardlopen of meteen een abonnement bij de sportschool moet afsluiten. Zeker wanneer je van jezelf weet dat je het in het naseizoen moeilijker vindt om in actie te komen: houd het dan simpel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke dag een stuk gaat wandelen of fietsen.
Stel jezelf een haalbaar doel, zoals: elke dag 5 kilometer wandelen of elke week 40 kilometer fietsen. Verzamel een groep gelijkgestemden om je heen en probeer hiervan een vaste routine te maken. Ook als het weer even tegenzit, trek een goede regenjas aan, zet een koptelefoon op met je favoriete podcast en ga op pad.
Om jezelf gemotiveerd te houden, kun je een sportapp op je telefoon installeren waarmee je je activiteiten kunt registreren. Dit kan je extra motivatie geven om je doelen te blijven halen.
Trainen met een hometrainer of Taxc
Ben jij tijdens de winterdagen écht niet te porren om buiten te gaan sporten? Dan biedt een hometrainer een perfecte uitkomst om toch aan je dagelijkse beweging te komen.
Je hoeft maar 30 tot 60 minuten per dag te trainen om je fitheid te onderhouden. Je kunt je trainingsintensiteit zelf bepalen, en afwisselen met hoge of lage versnellingen.
Zet een goede playlist of je favoriete podcast op en de tijd vliegt voorbij.
Met een sportieve hometrainer zoals een Tacx kun je nog een stap verder gaan: je kunt trainen op verschillende intensiteiten en zelfs realistische fietsroutes simuleren. Met Zwift kun je met gelijkgestemde van over de hele wereld fietsen. Altijd wel iemand die jou gemotiveerd houdt! Daarnaast zijn er allerlei handige apps, zoals Strava of Runkeeper waarmee je je activiteit kunt tracken, je voortgang kunt volgen en jezelf kunt uitdagen. Zo maak je elke training nét wat leuker en blijf je ook in de winter gemotiveerd om door te gaan.
Train je spieren
Je conditie op peil houden is één ding, maar je spieren tellen natuurlijk ook mee. Zeker als je volgend seizoen weer bergwandelingen wilt maken, is het belangrijk dat je spierkracht en gewrichten behouden blijven. Wil je een meerdaagse huttenroute lopen, dan is het ook belangrijk dat je rug- en schouderspieren goed getraind zijn, zodat je zonder problemen met een rugzak kunt wandelen. Vergeet ook je rompspieren niet, voor meer stabiliteit.
Hiervoor kun je verschillende oefeningen in je routine invoegen.
Oefeningen je spieren in de winter in sterk te houden
Squats
Squats zijn perfect om je benen en bilspieren te versterken, cruciaal voor zowel klimmen als afdalen. Voeg variatie toe met gewichten of probeer pistol squats voor extra uitdaging.
Hoe: Zet je voeten op schouderbreedte, zak door je knieën terwijl je je rug recht houdt, en kom explosief weer omhoog door je hakken in de grond te duwen.
Lunges
Lunges zijn super voor je benen, en ze helpen je ook met balans, wat handig is op oneffen paden.
Hoe: Stap met één voet naar voren, laat je achterste knie zakken, en duw jezelf weer omhoog. Wissel van been.
Step-Ups
Step-ups simuleren de bewegingen die je maakt tijdens het klimmen. Ideaal voor sterke benen en een betere conditie.
Hoe: Zet één voet op een bankje of trap, duw jezelf omhoog, en breng je andere voet erbij. Stap weer terug en wissel van been
Planks
Sterke core? Planken zijn de basis. Ze helpen je met balans en stabiliteit, cruciaal bij het wandelen op lastig terrein.
Hoe: Ga in een push-up positie, span je buikspieren aan en houd deze houding zo lang mogelijk vast.
Glute Bridges
Deze oefening richt zich op je bilspieren en hamstrings, essentieel voor de kracht die je nodig hebt bij klimmen.
Hoe: Lig op je rug, voeten plat op de grond. Til je heupen op totdat je een rechte lijn vormt van je knieën tot je schouders. Laat weer zakken en herhaal.
Calf Raises
Sterke kuiten zorgen ervoor dat je zonder problemen kunt afdalen. Deze oefening richt zich direct op die spiergroep.
Hoe: Sta op de rand van een trap, laat je hielen zakken en duw jezelf omhoog op je tenen.
Shoulder Press
Als je vaak met een rugzak loopt, wil je sterke schouders. Deze oefening helpt je om langer zonder pijn te wandelen.
Hoe: Houd twee gewichten vast bij je schouders en duw ze recht omhoog. Laat ze gecontroleerd zakken
Stel duidelijke doelen en GA!
We kunnen natuurlijk eindeloos tips blijven geven, maar uiteindelijk komt het neer op één ding: doen en consistentie. Denk goed na waarom je dit doet en besef dat het om een kleine dagelijkse investering in je tijd gaat. Wetende dat deze inspanning ervoor zorgt dat je straks moeiteloos die huttentocht of ander bergavontuur kunt volbrengen, is ontzettend motiverend.
Je zult je fitter voelen, er beter uitzien, en nog meer kunnen genieten van je avonturen. Misschien durf je zelfs wel een grotere uitdaging aan te gaan! Het gevoel van voldoening wanneer je een steile berg beklimt of een lange tocht afrondt, wetende dat je lichaam het aankan, is onbetaalbaar.