Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Zo houd je je conditie op peil tijdens de winter

Zo houd je je conditie op peil tijdens de winter

“Het is winter, koud, donker en nat… Maar ik moet wel zorgen dat ik fit blijf voor de komende zomer”, gaat er op een gure zondagmiddag door mijn hoofd. Zomer 2018 ga ik meer dan twee maanden wandelen en waarvan hopelijk ten minste één week met jullie!

 “10 kilometres a day keeps the doctor away”

Voor de wintermaanden heb ik een hometrainer, ik ben er van overtuigd dat als ik iedere dag mijn conditie bijhoud dat ik dan weer fit ben voor de zomer. Aangezien ik in de winter in de besneeuwde bergen woon kan ik niet zomaar even buiten gaan fietsen, dus besloot ik in het najaar een hometrainer mee te nemen. Al is het maar 20 minuten per dag, we moeten bewegen. In Nederland is het natuurlijk ook gemakkelijk om even de auto te nemen, maar stel je blijft toch fietsen in de winter, ondanks de kou. In de gemakkelijkste keuzes ligt de schat; neem ik de lift of de trap? Loop ik nu op en neer om even wat naar boven te brengen of straks als ik toch naar boven moet? Ga ik te voet boodschappen doen of op de fiets of toch liever met de auto? Bel ik mijn sportmaatje toch weer af omdat het nu even niet uitkomt? Niet voor niks heb ik ooit de naam ‘Gewoon Gezond Doen’ gekozen. Precies daarom: Gewoon Doen. Als je fit wil zijn in het voorjaar vergt dat energie in de winter. Consequent bewegen, het liefst elke dag iets doen. Intensief bewegen, het liefst drie keer per week. Als je bij een vereniging sport of een sport zelf beoefent is het al een routine en prima vol te houden. Stel je bent een van de mensen die graag wandelt in de zomer maar niet zoveel om sporten bij een vereniging geeft, dan kun je altijd nog blijven wandelen in je eigen woonomgeving. Blijven bewegen voor een basis uithoudingsvermogen is duidelijk nummer 1.

Nu komt het volgende: hoe maak ik dan die hoogtemeters? Wanneer zijn mijn spieren klaar voor de bergwandeling? Welke spieren zijn belangrijk? En, hoe wen ik aan een week lang een rugzak dragen? Zeker voor nieuwelingen is het lastig inschatten. Daarom is het handig om al eens in een bekende omgeving wat uit te proberen. Niet ver van huis zijn is altijd fijn met nieuwe wandelschoenen of een zware rugzak.

Op nummer 2 staat de kracht die we hebben als we aan een tocht beginnen. Enige spierkracht hebben we nodig als we een zesdaagse huttentocht afleggen. Het kunnen ontlasten van de gewrichten is belangrijk, zodat het gestel niet lijdt onder een mooie vakantie. Het beste vangen we dat op met spierkracht en techniek. Met name omhoog en omlaag lopen kost kracht in de bovenbeenspieren. Vaak wordt er gedacht aan de quadriceps aan de voorkant, maar vergeet vooral ook niet de hamstrings aan de achterkant. Die zijn net zo belangrijk. Vandaar dat ik blijf fietsen in de winter, dan train ik beiden. Goed ingesnoerd, maar niet onbelangrijk zijn de spieren in de voeten en enkels. Wat fijnere oefeningen voor de enkels zijn een goed begin voor een stabiele pas in de bergen. Nog meer stabiliteit krijg je door balans, dat doe je door de rompspieren te trainen. Vergis je niet, buik- en rugspieren zijn belangrijker dan je denkt! Die dragen niet alleen de rugzak, maar zorgen ervoor dat je benen vrije ruimte hebben om te bewegen. Zodra de wandelingen moeilijker worden, wordt er meer balans gevraagd van je lichaam. Als je begint met trainen, ga voor een haalbaar doel en blijf bewegen.

Nu staat hierboven eigenlijk in 10 zinnen een programma klaar voor een wekelijks uur bootcamp, haha! Het is niet per se nodig om bootcamp of fitness te doen, je kunt ook de oefeningen thuis doen. Zoek maar eens op via pinterest, YouTube of andere social media. Natuurlijk mogen jullie ook altijd vragen naar me mailen, info@gewoongezonddoen.nl, voor bijvoorbeeld een trainingsschema en passende oefeningen voor de komende zomer!

Tot snel,

Stephanie

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.