Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Bergwandelen met de hond: hier moet je op letten

Bergwandelen met de hond: hier moet je op letten

Als hondenbaasje neem je je trouwe viervoeter natuurlijk het liefst overal mee naartoe, ook op vakantie in de bergen. Maar waar moet je allemaal op letten als je gaat bergwandelen met de hond? We vertellen het je in deze blog, zodat je straks zorgeloos samen op pad kunt in de bergen.

Een geschikte route voor je hond

De meeste honden beginnen gelijk vrolijk te kwispelen als je je jas aantrekt om naar buiten te gaan. Maar niet alle honden maak je blij met een lange wandeling in de bergen. Wil je gaan bergwandelen met je hond? Bespreek dan met de dierenarts of jouw hond hier geschikt voor is. Honden met een korte neus kunnen bijvoorbeeld minder goed ademen, en maak je niet blij met een lange tocht in de bergen. Een jonge hond kan misschien prima wandelen in de bergen, maar doordat hij steeds heen en weer loopt legt hij wel meer kilometers af dan jij! Houd dus rekening met je hond bij het plannen van je route. Begin met een route van maximaal twee uur, om te kijken hoe je hond reageert op het bergwandelen. En let tijdens de tocht goed op je hond, net als dat je op je andere wandelmaatjes let. Merk je dat je hond het zwaar krijgt? Wees dan verstandig en kort je route in, of houd een extra pauze. 

Wil je meer dan één dag bergwandelen met je hond? Ook een huttentocht met de hond behoort tot de mogelijkheden. De keuze uit hutten is wel wat beperkter, want in veel hutten zijn honden niet welkom. Neem van tevoren contact op met de hutten op je route, om te vragen of je hond er mag overnachten. Soms kan dit alleen in de bergruimte, of mag je buiten je tentje opzetten en daar met je hond slapen (je betaalt dan wel voor gebruik van de hut). De Lasörling Trek is een hondvriendelijke huttentocht in het Oostenrijkse Oost-Tirol. 

Trainen voor een bergwandeling met de hond

Waarschijnlijk wandel je al regelmatig met je hond. Als je de hond meerdere keren per dag uitlaat, waarvan één keer minimaal een uur, hoef je niet speciaal te trainen voor een bergwandeling. Eventueel kun je wel oefenen met wat hoogteverschil, langere tochten en het regelmatig stoppen voor een pauze. Honden vinden het soms lastig om tijdens een pauze rustig te gaan liggen, maar ook voor hen zijn de rustmomenten tijdens een lange wandeling van belang. Je kunt de conditie van je hond ook verbeteren door hem mee te nemen naast de fiets, maar deze vorm van training is niet voor alle honden geschikt. Kortom: het is vooral belangrijk om voor je bergwandelvakantie lekker veel tijd buiten door te brengen met je hond. En zo zorg je er tegelijkertijd voor dat je zelf ook lekker fit blijft!

Paklijst

Als je gaat bergwandelen met een hond moet je een aantal dingen toevoegen aan je paklijst. Hier vind je een handige lijst met alles wat je nodig hebt voor een dagtocht, of voor een meerdaagse tocht. Natuurlijk moet je hond – net als jij – tijdens de bergwandeling genoeg eten en drinken. Neem dus genoeg voer en snacks mee, afhankelijk van hoe lang je verwacht onderweg te zijn. Neem ook extra water en een opvouwbaar drinkbakje mee, want die beekjes en kleine meertjes die staan aangegeven op de kaart kunnen ook droog komen te staan. Dingen waar je misschien minder snel aan denkt zijn een EHBO-set voor de hond (met o.a. een tekentang en pijnstillers), hondenschoentjes tegen scherpe rotsen en steentjes, en een muilkorf. De muilkorf is in veel Alpenlanden verplicht in kabelbanen en het openbaar vervoer. Eventueel kan je hond zijn spullen zelf dragen in een speciaal hondenrugzakje. Zorg dan wel dat je de rugzak niet te zwaar maakt. 

Tijdens de bergwandeling met je hond

Heb je een geschikte route gevonden en ben je klaar voor de eerste bergwandeling met je hond? Dan hebben we nog een laatste tip: zorg dat je hond goed luistert en jouw commando’s altijd opvolgt. Dit is natuurlijk belangrijk op steile, smalle paadjes waar je andere wandelaars tegenkomt. Maar het is misschien wel nog belangrijker op het moment dat je een almweide met een kudde koeien kruist. Vooral als er kalfjes zijn kunnen koeien agressief reageren op een hond. Ze zien de hond als roofdier, en willen vanuit hun instinct hun kalfjes beschermen. Zie je een kudde koeien? Houd je hond dan kort aan de lijn, en loop met een grote boog om de koeien heen. Loop rustig door en ga niet rennen. Komt er toch een koe op jullie af? Laat je hond dan los, zo verklein je het gevaar voor jezelf. De koe gaat achter de hond aan, maar omdat je hond veel sneller kan rennen heeft hij kans om te ontsnappen. Hetzelfde geldt als je in Zwitserland of Frankrijk herdershonden tegenkomt die de schapenkuddes beschermen tegen aanvallen van wolven: blijf rustig en houd je hond bij je. 

Bergwandelen met de hond met Tirol Outdoor Experience

Tirol Outdoor Experience biedt verschillende hondvriendelijke reizen in de bergen. Je kunt bergwandelen met de hond vanuit één locatie, bijvoorbeeld in het Italiaanse Martelltal. Zin in een uitdaging? Dan heb je keuze uit verschillende meerdaagse tochten, vaak met bagagevervoer. Bijvoorbeeld van de Königssee naar de Chiemsee in Duitsland. 

 

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.