Bergwandelen met je hond
Wat is er mooier dan een schitterende bergwandeling in de Alpen? Bergwandelen met je hond! We hebben onze honden meerdere keren meegenomen op bergwandelvakanties en hier veel van geleerd. Meestal was het een groot succes, maar de ervaring leerde ons ook dat er situaties zijn waar je niet altijd bij stil staat. We hebben handige tips verzameld die we graag met je delen. In dit artikel vind je alle belangrijke informatie zodat jij goed voorbereid met je hond kunt gaan bergwandelen!
Welke hond is geschikt voor lange wandelingen in de bergen?
Op de foto zie je onze vorige hond, Shivra, een West Highland White Terriër. Samen hebben we veel bergwandelingen gemaakt. Na Shivra’s overlijden hebben we opnieuw een hond genomen, Mayla, een Shih Tzu. We waren ons echter niet bewust dat dit ras niet geschikt is voor lange afstanden.
Shih Tzus hebben een kort snuitje met kleine neusgaten, waardoor lange tochten van meer dan vier uur achter elkaar niet voor hen zijn weggelegd. Dit hadden we ons van tevoren niet gerealiseerd. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het ras om te bepalen of je hond geschikt is voor lange bergwandelingen.
Om leed voor zowel je hond als jezelf onderweg te voorkomen, is het verstandig om voorafgaand aan je tocht advies in te winnen bij je dierenarts. Vraag hem of jouw hond de huttentocht wel aan zou kunnen.
Onze hond Mayla (Shih tzu) met Sanne op het station in Jenbach (Zillertal)
Hoe bereid je je hond voor op het maken van meerdaagse wandelingen?
Is jouw hond geschikt voor het maken van meerdaagse wandelingen in de bergen? Dan kun je beginnen met het goed voor te bereiden op jullie wandelvakantie.
Zeker wanneer deze wandelingen zich bevinden in alpine terrein en bij steeds ijler wordende lucht is het belangrijk om de conditie van je hond te trainen.
Wanneer je je hond dagelijks een aantal keren per dag uitlaat, waarvan één keer minimaal 1 uur, dan is dit alvast een goed begin.
Uithoudingsvermogen van je hond vergroten
1. Maak dagelijks wandelingen van ongeveer 60 minuten aaneengesloten. Dit helpt je hond zijn uithoudingsvermogen te vergroten.
2.Plan af en toe langere wandelingen van enkele uren om je hond te laten wennen aan de duur en herhaling van lange tochten.
3.Als je hond een deel van zijn eigen bagage zal dragen, laat hem dan wennen aan het dragen van een rugzak met lichte belasting. Dit kan helpen om de belasting op zijn schouders en rug te simuleren.
4.Laat je hond af en toe meelopen naast de fiets om zijn uithoudingsvermogen verder te verbeteren.
Oefenen met hoogteverschillen
1.Zorg voor oefeningen die de spieren van je hond versterken, zoals het omhoog lopen op trappen of heuvels en het trekken van lichte sleetjes.
2.Laat je hond wennen aan verschillende soorten terrein, zoals asfalt, gravel, gras en heuvels.
3.Oefen met het berg op lopen en zorg dat je hond tijdens het stijgen niet trekt. Zo voorkom je dat je in de bergen uit balans raakt.
4.Oefen dat je hond tijdens het dalen achter je loopt, zodat jij het tempo bepaalt.
Zorg dat je hond de basiscommando’s kent
Het is belangrijk dat je hond niet achter vee of wild aangaat. Voor een veilige bergwandeling voor zowel mens als dier moet je hond de vijf basiscommando’s beheersen: ‘zit’, ‘hier’, ‘blijf’, ‘af’ en ‘voet’ (volgen).
Zorg ervoor dat je hond aangelijnd blijft en goed luistert om onveilige situaties te voorkomen.
Een halsband in de bergen: done of not done?
Wij adviseren altijd om een hondentuigje te gebruiken in plaats van een halsband. Een tuigje is veiliger voor je hond omdat het risico kleiner is dat de hond ergens aan blijft hangen. Bij het gebruik van een halsband bestaat het risico dat de hond met zijn kop ergens vastraakt, bijvoorbeeld als hij op zoek is naar voedsel. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als de hond probeert te ontsnappen of te bewegen terwijl hij vastzit.
Met een tuigje heb je minder kans dat je hond vastraakt, en als dat toch gebeurt, kunnen honden zich vaak uit een tuigje wurmen, terwijl dit bij een halsband veel moeilijker is. Voor de veiligheid van je hond en jezelf, vooral op moeilijkere passages, raden wij het gebruik van een tuigje aan. Een goed voorbeeld van een stevig en betrouwbaar tuigje is het merk Ruffwear. Dit merk biedt ook optionele opbergtasjes aan, zoals de Ruffwear Palisades Pack, die je aan het tuigje kunt bevestigen.
Verplichte documenten voor reizen met je hond
Wanneer je je hond meeneemt op reis, heb je bepaalde documenten nodig. Welke documenten vereist zijn, hangt af van je bestemming. Officieel is alleen de hondsdolheidvaccinatie verplicht, maar het is verstandig om je hond vooraf in te laten enten tegen alle ziekten die kunnen voorkomen.
Voor uitgebreide informatie over de benodigde documenten en vaccinaties kun je terecht op www.licg.nl of raadpleeg je website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: (NVWA) op reis met mijn huisdier.
Paklijsten voor bergwandelen met je hond
Paklijst voor dagtochten
- EU-dierenpaspoort
- Inentingsbewijzen
- Gezondheidsverklaring (per land verschillend)
- Adres en telefoonnummer van eigen dierenarts (voor eventueel overleg)
- Adres en telefoonnummer van plaatselijke dierenarts
- Water
- Drink- en eetbak (opvouwbaar)
- Lekkernij of speeltje (om te belonen)
- Eventueel flexibele/lange lijn (geen rollijn)
- Tuigje (geschikt om de hond mee te tillen en eventueel te zekeren)
- Naamkokertje of plaatje (aan halsband/tuigje)
- Rabiespenning (aan halsband/tuigje)
- Regendekje (eventueel fleece dekje bij kou, afhankelijk van ras/soort hond)
- Schoentjes
- Muilkorf (voor openbaar vervoer en kabelbaan)
- Poepzakjes
Aanvulling voor meerdaagse tochten
- hondenvoer
- rugzakje (indien gewenst en in combinatie met tuigje, zie boven*)
- dekentje (indien gewenst)
EHBO voor de hond
- tekentang
- middel tegen diarree (bv. veterinair Norit)
- wondzalf
- pijnstillers (paracetamol voor de hond)
- SAM Splint
Wil jij samen met je hond bergwandelen?
Wil jij samen met je hond bergwandelen? Wij bieden uitgebreide mogelijkheden om samen de bergen te verkennen.
Onze individuele huttentochten met hond zijn een uitstekende optie. Tijdens deze tochten wandel je op je eigen tempo van hut naar hut en slaap je samen met je hond op een kamer. Omdat het aantal tweepersoonskamers in de hutten vaak beperkt is, is het aan te raden om ruim van tevoren te boeken. Niet alle hutten staan honden toe, en de beschikbare plekken zijn vaak beperkt.
Een andere mogelijkheid is een meerdaagse trekking met bagagevervoer. Bij deze reizen zijn honden meestal ook welkom en ze bieden meer flexibiliteit. Je wandelt dan met een lichte dagrugzak, terwijl wij je bagage voor je transporteren.
Wil je liever vanuit een vaste standplaats wandelen met je hond? Bekijk dan onze standplaatsreizen, waarbij je dagelijks vanuit comfortabele en gunstig gelegen accommodaties de mooiste dagwandelingen kunt maken.