Ontdek de Dolomieten
Het veelzijdige berggebied de Dolomieten moet je minstens één keer in je leven gezien hebben. De enorme rotswanden zijn ruig en steil. Bovendien zet de ondergaande zon alles in een mystiek oranje-rood-roze schijnsel. En het eten in Zuid-Tirol is verrukkelijk! Dus de Dolomieten wil je zeker niet missen!
Het eerste dat opvalt aan de Dolomieten zijn de kenmerkende steile rotswanden en pieken, gevormd door eeuwenlange erosie en verwering. De U-vormige dalen in de Dolomieten zijn typische gletsjerdalen, uitgesleten door gletsjers in de ijstijden. Het gesteente van de Dolomieten, bekend als dolomiet, is ontstaan uit versteende koraalbanken die door de botsing tussen de Europese en Afrikaanse tektonische platen omhoog zijn gestuwd.
Naast de ruige bergen worden de Dolomieten ook gekenmerkt door uitgestrekte groene weiden, schilderachtige valleien en pittoreske oude stadjes. De flora en fauna in de Dolomieten zijn net zo indrukwekkend als het landschap zelf. Je kunt hier alpensneeuwhoenders, gemzen en reeën tegenkomen. In de meer afgelegen gebieden van de Dolomieten leven zelfs beren. En hoewel ze zeer zelden in contact komen met mensen, is het verstandig om je te verdiepen in hoe je veilig omgaat met beren die je pad kunnen kruisen.
Waar liggen de Dolomieten?
De Dolomieten, gelegen in Noord-Italië in de provincies Zuid-Tirol/Südtirol, Belluno en Trentino, zijn een van de meest spectaculaire bergketens ter wereld. De Dolomieten zijn verdeeld in twee delen: het oostelijke en het westelijke. Met zestien toppen die hoger zijn dan 3.000 meter, is de Marmolada (3.343 m) de hoogste top in deze schitterende regio.
Voor actieve natuurliefhebbers bieden de Dolomieten een breed scala aan activiteiten. Er zijn talloze bergwandelroutes, fietsroutes en klettersteigroutes uitgezet, perfect voor zowel beginners als ervaren avonturiers. Daarnaast kun je genieten van fantastische huttentrektochten en de Dolomieten zijn ook een uitstekend wintersportgebied met mogelijkheden voor skiën en snowboarden. Zo kun je een skihuttentocht boeken, waarbij je van hut naar hut skiet, onder begeleiding van onze Nederlandse gids. Een uniek avontuur waar elk wintersporthart sneller van gaat kloppen!
Sinds 2009 staan negen delen van de Dolomieten op de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat de unieke schoonheid en het natuurlijke belang van deze regio onderstreept. Het is dan ook geen wonder dat de Dolomieten een geliefde bestemming zijn voor reizigers van over de hele wereld.
Het eigen karakter van de deelgebieden
De Dolomieten, een van de meest spectaculaire bergketens ter wereld, bieden een ongeëvenaarde mix van natuurlijke pracht en historische rijkdom. Gelegen in Noord-Italië, bestaan de Dolomieten uit diverse regio’s, elk met zijn unieke kenmerken en bezienswaardigheden.
Westelijke Dolomieten
In de Westelijke Dolomieten vind je onder andere de imposante Sella en de hoogste toppen van de vergletsjerde Marmolada. De Sella is een massieve steenklomp met een piramidevormige top, omringd door diepe dalen aan vier zijden. Dit gebied is een paradijs voor bergbeklimmers en natuurliefhebbers.
Oostelijke Dolomieten
De Oostelijke Dolomieten omvatten de Pragser Dolomieten (inclusief de Fanesgroep), de Sextener Dolomieten, Zoldiner en het nationaal park Schiara. Dit gebied is rijk aan geschiedenis, met talloze overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog die je kunt ontdekken tijdens je avonturen.
Fleimstaler Alpen
Ten zuidoosten van Trento liggen de Fleimstaler Alpen, het meest rustige deel van de Dolomieten. Hier kun je genieten van serene wandelingen en ongerepte natuur, weg van de drukte.
Brenta Dolomieten
De Brenta Dolomieten, gelegen in het westen, zijn een beschermd gebied en beroemd om hun klettersteig-klassiekers. Dit gebied biedt uitdagende routes voor de avontuurlijke klimmer en adembenemende uitzichten voor iedereen die van de natuur houdt.
Huttentrektochten in de Dolomieten
De Dolomieten bieden een schat aan mogelijkheden om te ontdekken en te genieten van de natuur. Een huttentrektocht is een ideale manier om actief te zijn en te genieten van adembenemende uitzichten en het authentieke huttenleven. Hier zijn enkele ideeën die je via Tirol Outdoor kunt boeken.
‘Alte Vie’ – 10 spectaculaire langeafstandsroutes
In de Italiaanse Dolomieten zijn 10 klassieke, hooggelegen wandelroutes, wit-rood gemarkeerd, uitgezet. De meesten hebben een moeilijkheidsgraad 2, waarbij moeilijkere passages met staalkabels of ladders beveiligd zijn. Door weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld bliksem kunnen bevestigingen beschadigd zijn. Altijd goed controleren dus voordat je er gebruik van maakt.
Wanneer je bijvoorbeeld deel 1 en deel 3 van de Alta Vie samenvoegt wandel je in 7 dagen rond het ‘Monte Pelmo Massief’. De afstanden tot de hutten zijn niet groot en voor meer uitdaging beklim je onderweg een topje.
Een gedeelte van de Alte Vie 10 loopt in de Brenta. Met een goede kaart kun je zo je eigen routes samenstellen.
Drie Zinnen
Wil je de beroemde Drie Zinnen (in de Sextener Dolomieten) van dichtbij bewonderen dan is er een 8-daagse rondwandeling langs door drie mooie natuurparken van de Dolomieten. Je start bij de Pragser Wildsee en wandelt via het hoogplateau de Plätzwiese verder naar de voormalige Olympiastad Cortina d’Ampezzo. Dit is een wandel vakantie met bagagevervoer dus je loopt alleen met een kleine dagtourenrugzak.
Val Gardena
Groene bergweiden, zoals de Val Gardena, staan in de zomer vol bloemen en kruiden.
Let wel op want bloemen en planten, bijvoorbeeld blauwe gentiaanzaad, oranjelelie en rapunzel, mogen in het natuurreservaat niet geplukt worden. Fotograferen mag natuurlijk wel.
De drie belangrijkste dorpen in Val Gardena zijn Ortisei (Urtijëi), Selva Val Gardena (Wolkenstein in Gröden) en Santa Cristina Val gardena (Santa Cristina Gherdëina). Omdat dit in Noord-Italië ligt, grensgebied Oostenrijk, wordt er zowel Italiaans als Duits gesproken. Ook de eigen taal Ladinisch wordt nog steeds gesproken.
Het Sella-massief, in het natuurpark Puez-Odle, ligt tussen de dalen Alta Badia en Val Gardena en wordt omringd door vier bergpassen: Sellajoch, Passo Gardena/Grödnerjoch, Campolongo en Pordoi. Hier maak je fantastische dagwandelingen en huttentrektochten.
De grootste bergweide van Europa ligt in het midden van de Dolomieten. De ‘Seiser Alm’ heeft onder andere zicht op de berg Schlern.
Wil je deze regio zelf verkennen, dan is onze 8-daagse Val Gardena bergwandelreis met bagagevervoer hier perfect geschikt voor.
Rosengarten
Als je op zoek bent naar milieuvriendelijk toerisme, is het Eggental in het Rosengarten–Latemargebied een perfecte bestemming. Hier worden de indrukwekkende Latemar bergen weerspiegeld in het smaragdgroene water van de Karersee.
Het natuurpark ‘Schlern-Rosengarten’, ook wel bekend als de ‘Parels van de Alpen’, staat bekend om zijn hoge dichtheid aan berghutten. Deze regio biedt talloze mogelijkheden voor wandelaars. Bij veranderend weer kun je eenvoudig je route aanpassen of inkorten, dankzij de strategisch gelegen hutten op ongeveer 2000 meter hoogte, met adembenemend uitzicht op de omliggende bergen.
De bergpas Rosengartenstrasse (Passo Nigra / Nigerpass) doorkruist het bergmassief Catinaccio, ofwel Rosengarten, en leidt naar het betoverende Lago di Carezza, ook bekend als de Karersee. Deze schilderachtige route strekt zich uit over 14,5 km en biedt een onvergetelijke rit door de prachtige Dolomieten.
De Smaakvolle Keuken van de Dolomieten
De keuken van de Dolomieten is vermaard om zijn rijke traditionele gerechten met lokale ingrediënten. Risotto, polenta, runderstoofpotje, apfelstrudel, ravioli, kaiserschmarrn en zelfgemaakte kaas zijn slechts enkele voorbeelden die Zuid-Tirol tot een paradijs voor fijnproevers maken.
Schlutzkrapfen
Een typisch Zuid-Tirools pastagerecht met een Duits-Italiaanse twist: ravioli gevuld met spinazie en kaas. Eenvoudig van naam, hemels van smaak.
Brood & Knödels
In Alto Adige (Zuid-Tirol) komen smaken tot leven in brood verrijkt met komijn, venkel, anijs of klaver. Restjes brood krijgen een tweede leven als canederli (spekballetjes) en knödeln. Knödels zijn een hoofd- of bijgerecht, gemaakt van brood, eieren, melk, en verrijkt met spek, kaas of spinazie. In soepen vind je ook knödels terug, zoals in de klassieke knödelsuppe: een heldere bouillon met één of meerdere knoedels. De knödels hebben hun liefhebbers en sceptici, maar zijn een onmisbaar onderdeel van de lokale culinaire traditie.
Alpenkaas
Dankzij de vruchtbare bodem, zonnige dagen en frisse berglucht produceren koeien en geiten hoogwaardige melkproducten in de Dolomieten. De kazen variëren van mild tot kruidig en worden gekenmerkt door hun diverse smaken en texturen. De Stilfser kaas uit Stilfser (Stelvio) heeft bijvoorbeeld een aromatische, krachtige smaak en geniet van een beschermde oorsprongsbenaming in Zuid-Tirol.
Kool
Zuurkool, bekend als ‘crauti’ in de Dolomieten, is rijk aan vitamine C, lang houdbaar en heerlijk van smaak. Het wordt vaak geserveerd met gesmolten kaas voor een traditionele en smaakvolle combinatie.
Spek
Het spek in de Dolomieten wordt zorgvuldig uitgebeend, gezouten en gekruid voordat het gerookt wordt. Na een rijpingsperiode van acht maanden wordt dit smakelijke spek genoten als ‘antipasto’ op een eerlijk donker boerenbrood.
Wijn & Hugo & Grappa
Hugo is een traditionele alcoholische drank gemaakt van onder andere Prosecco, vlierbessensiroop en munt. Deze verfrissende streekdrank is een must-try tijdens je verblijf in de Dolomieten.
Druivenrassen
De regio staat bekend om een aantal voortreffelijke druivenrassen, waaronder Weissburgunder, Riesling, Sauvignon Blanc en Lagrein. Deze druiven gedijen uitstekend in het unieke klimaat en terroir van de Dolomieten.
Distilleria Bertagnolli
Opgericht in 1870, is Distilleria Bertagnolli de meest gerenommeerde grappa-stokerij in Trentino. Gelegen in de Piana Rotaliana Königsberg, een regio vooral bekend om zijn wijnbouw, biedt Bertagnolli een unieke ervaring in het proeven van traditionele Italiaanse grappa.
Kuuroorden in de Dolomieten
Wat dacht je van heerlijk ontspannen na een inspannende trektocht? Zuid-Tirol biedt een schitterend aanbod aan kuuroorden. De trend van dit moment zijn traditionele behandelingen met producten uit de streek.
Bijvoorbeeld, het LeFay Resort in het dal Rendena, Brenta, biedt een eigen lijn van vegan en duurzame verzorgingsproducten.
Of wat vind je van een ontspannende ervaring in het 8-baden complex van Resort Sport Hotel Panorama in Fai della Paganella, Brenta? Ze gebruiken heerlijk geurende huisgemaakte alpenkruiden.
In Val di Fassa vind je de uitgebreide Wellness Club in het Adler Family Resort, perfect voor ontspanning.
Als je meer privacy zoekt, biedt het spa hotel Millamontis een ideale plek.
Voor een gezellig en prachtig gelegen bio wellness natuurhotel met kamers in alpenstijl, bevindt Chalet Alpenrose zich in het Nationaal Park Stelvio, compleet met een Tiroler restaurant en sauna, gelegen in Val di Sole.
Wat is de beste periode om naar de Dolomieten te reizen?
De beste tijd om naar de Dolomieten te reizen varieert per seizoen. In de lente en nazomer kun je nog steeds sneeuw op de bergen verwachten. Een hoogtepunt van bergwandelen in Val Gardena is bijvoorbeeld de ‘Burning Dolomite’, de vurige gloed over de bergen bij zonsondergang, vooral in september/oktober.
Als je een huttentocht wilt maken, is de beste periode van midden juni tot eind september. Vanaf half juni openen de meeste berghutten hun deuren, waardoor overnachten in de bergen mogelijk is. Ben je van plan een individuele huttentocht in de Dolomieten te maken? Boek dan op tijd!
We merken de laatste jaren dat steeds meer mensen de Dolomieten ontdekken, waardoor hutten steeds vroeger in het seizoen volgeboekt raken. Wil je zeker zijn van een plekje, boek dan aan het begin van het jaar jouw vakantie.
Hoe kom je in de Dolomieten?
Er zijn verschillende manieren om naar de Dolomieten te reizen. Met de auto vanuit Utrecht naar Cortina d’Ampezzo is het ongeveer 1.060 kilometer en duurt het zo’n 11 uur rijden via de Brennerpas.
Sneller is vliegen. De dichtstbijzijnde luchthaven is Innsbruck in Oostenrijk. Van daaruit is het ongeveer twee uur rijden (met een huurauto) naar Val Gardena. Vliegen naar Verona is ook een optie; vanaf daar is het ongeveer drie uur rijden naar de bergen van Val Gardena. Sinds eind december 2021 biedt Skyalps vluchten vanaf Brussel naar Bolzano.
Een comfortabele manier om naar de bergen te reizen is per trein, vooral met de nachttrein (Nightjet) waar je een slaapcoupé kunt boeken. Via München en Innsbruck reis je naar Zuid-Tirol. Of je neemt de Nightjet rechtstreeks naar de hoofdstad van Zuid-Tirol, Bolzano, wat zeker een bezoek waard is.
Over de auteur: Sandra- Travelblogger
De bergen raakten me vanaf de eerste keer dat ik in Oostenrijk een trektocht ging maken. Na veel huttentrektochten, cursussen en gletsjertochten gemaakt te hebben, heb ik als redactielid van Hoogtelijn, een aantal jaar artikelen geredigeerd en geschreven. Mijn bergavonturen zijn inmiddels uitgebreid met het aanbieden van rondreizen op Jamaica. Ook daar wandel ik graag in de jungle en de bergen. Kijk voor meer info eens op www.inspiringvibes.nl en www.rapparastatours.com