Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Wandelen in het Zillertal

Wandelen in het Zillertal

Het Zillertal is bij velen bekend als een winters skiparadijs, maar wie in de zomer in dit uitgestrekte dal heeft vertoeft, weet ook: dit is net zo goed een wandelparadijs. Voor ieder niveau is er wel een geschikte wandeling in het uitgestrekte Zillertal, aangezien de bergen variëren van lieflijk glooiend tot steile pieken van boven de 3000 meter.

Wat het Zillertal zo magisch maakt, vertellen we je graag.

 

Het Zillertal

Het Zillertal is, op het Inntal na, het breedste dal van Oostenrijk. Dit maakt het bijzonder zonnig, aangezien de zon niet snel achter de bergen zal zakken. Een ideale zomerbestemming dus en niet voor niks een van de meest populaire dalen van het land.

Het dal wordt doorkruist door de Ziller rivier. Vanuit het noorden rijd je de vallei binnen, waar de bergen nog relatief laag zijn en de hellingen bezaaid zijn met de typische, gezellige Oostenrijkse huizen. Dieper het dal in worden de bergen hoger, de wanden steiler en de pieken grilliger. Met wat geluk spot je de eeuwige sneeuw op de hoogste toppen. Een paradijs voor de bergwandelaar.

Het dal is zowel met de auto, als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Een trein brengt je tot diep in het dal naar Mayrhofen en stopt onderweg bij de meeste dorpen.

Dagwandelingen

Het Zillertal is een prachtig dal om dagwandelingen in te maken. De verscheidenheid aan bergen, zijdalen en dorpen geven voor ieder wat wils. Over het dal verspreid, zowel hoog als laag in de bergen, vind je de gezellige Almhutten: voorheen hutten voor de boeren en hun karakteristieke koeien, maar nu vaak omgebouwd tot knusse restaurants. Het zijn goede tussenstops, beginpunten of juist eindpunten van je dagwandeling. Want eerlijk, wie gaat er nu niet harder lopen van het vooruitzicht van een apfelstrudel met vanillesaus?

Bovendien kun je veel wandelingen al op hoogte beginnen, aangezien het Zillertal een populair skigebied is en dus ook veel skiliften heeft. Van die liften kun je ook in de zomer gebruik maken en ze brengen je naar de mooiste plekken. Ideaal als je wel van het uitzicht wilt genieten, maar niet honderden meters omhoog wilt lopen.

Mayrhofen is met zijn locatie bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor je wandeltochten. Het ligt op de kruising van verscheidene zijdalen, waardoor het je veel bewegingsvrijheid geeft waar je kunt gaan lopen. Bovendien kun je vanuit het stadje kiezen tussen twee liften, naar beide flanken van het Zillertal, om je de bergen in te brengen. Een ideale plek om het Zillertal te ontdekken, weten we. Dat is ook waarom we voor Mayrhofen hebben gekozen als vaste standplaats locatie voor onze wandelreis. Dus als je het ziet zitten om vanuit een driesterren-hotel (of viersterren-hotel met zwembad) prachtige dagwandelingen te maken, neem dan vooral even een kijkje naar ons aanbod.

Wandelen in het klein tibet van het Zillertal

Een van de mooiste dagwandelingen in het Zillertal is die naar het zogeheten “Klein Tibet”. Een aftakkende vallei die door zijn desolaatheid en weidsheid sterk doet denken aan het hooggebergte aan de andere kant van de wereld.

De wandeling start in het Bärenbad Alm, waar je zowel met de bus vanuit Mayrhofen kan komen als met de auto. Het eerste uur van de tocht is pittig en stijg je 400 meter tot je bij het ijskoude en ijsblauwe stuwmeer komt. De dam torent de gehele tocht boven je uit terwijl je het kronkelende pad naar boven volgt. Je kan de klim overslaan door de bus een halte verder te nemen tot het meer. Met de auto kun je hier niet komen.

De wandeling langs het meer is voornamelijk vlak, een welkome afwisseling. De paarse wilgenroosjes die de bergen zo kenmerken, wuiven je toe. Langs het pad zijn op verscheidene plekken spreuken te lezen op plakkaten. De Tibetaanse vlaggetjes waar je onderdoor loopt wapperen zachtjes in de eeuwige bergwind.

Hoe dichter je bij het einde van het meer komt, hoe meer de gelijkenis met Tibet zich voordoet. De wijde vallei loopt langzaam over in de steile, scherpe pieken op de achtergrond. De kleine hut aan het einde van het stuwmeer, de Hohenaualm, is een prachtige eindbestemming van deze wandeling. De met gebedsvlaggen versierde hut past perfect in de illusie van een ver oord.

Huttentochten

Maar naast dagwandelingen kun je uiteraard ook huttentochten maken in dit met Almhutten bezaaide dal. De Oostenrijkse hutten zijn gastvriendelijk en knus, een fijne plek om uit te rusten tijdens je meerdaagse tocht. Als je je afvraagt wat zo’n berghut nu eigenlijk is, lees dan vooral deze blog!

Een voordeel van een meerdaagse wandeltocht is dat je op hoogte blijft en dat je dieper de natuur in trekt. En vergeet natuurlijk niet de prachtige zonsop- en ondergang die je vanuit de hut kunt aanschouwen. Dus als je de prachtige bergen van het Zillertal in zijn volste glorie wilt beleven, dan is een huttentocht iets voor jou.

Huttentochten kun je zelf uitzetten, maar hiervoor is een zekere ervaring en zelfkennis vereist. Kilometers in de bergen zijn verraderlijk door de hoogtemeters en routes kunnen technische stukken bevatten waar Alpiene ervaring vereist is. Ga dus niet zomaar op pad!

Wil je graag op huttentocht in het Zillertal, maar heb je niet de ervaring (of zin en tijd) om de route zelf uit te zetten? Dan hebben wij twee prachtige wandelvakanties voor je in petto:

  1. Een zelfgeleide trek van 5 dagen rond de Olperer: een piek van bijna 3500 meter. Je komt langs lieflijke Almweides, steile graten en kijkt van boven uit over het iconische stuwmeer de Schlegeisspeicher.
  2. Ga je liever samen met een groep en een gids? Voor de gezelligheid maar ook voor dat extra steuntje in de rug? Dan is onze huttentocht met berggids misschien iets voor jou! We wandelen in 6 dagen van de uithoeken van het Zillertal naar Italië en terug. De eerste dagen hebben we uitzicht op de Hintertuxer Gletscher en we vervolgen onze weg door verschillende dalen.

Ben je er nog niet helemaal uit welke wandelvakantie bij je past? Je mag altijd contact met ons opnemen, dan zoeken we samen naar jouw perfecte wandelvakantie!

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.