Wat is een huttentocht: alles wat je moet weten
Als je van bergen houdt en van wandelen, dan is er een grote kans dat je dit woord wel eens bent tegengekomen: de huttentocht. Hoewel het woord redelijk voor zich spreekt, is deze vorm van wandelen toch voor veel mensen in mysterie gehuld. Want wat is dan precies een berghut? En wat neem je mee op zo’n wandeling? En, hoe regel je dan zo’n tocht? Geen zorgen, we leggen je alles uit over het fenomeen huttentocht.
Waarom een huttentocht lopen?
Bij een huttentocht loop je, je raadt het al, van hut naar hut in de bergen. De lengte van de tocht varieert van enkele dagen tot een lange week. Dit maakt het ook zeer geschikt voor ieder niveau: er is altijd wel een tocht die bij je past.
Omdat je overnacht in de berghutten, die meestal op de meest prachtige plekken liggen, kom je ontzettend dicht bij de natuur. Anders dan bij een dagwandeling, waar de wandeling vaak op hetzelfde punt begint en eindigt, kun je nu echt diep de bergen in trekken. Doordat je meerdere dagen door de bergen trekt geeft een huttentocht je de mogelijkheid om op meer afgelegen plekken te komen. Het wordt niet voor niets een tocht genoemd: het is echt een meerdaags wandel avontuur door de bergen.
En dat wandelen door de bergen is dan ook net even anders dan wandelen in de lage landen. De hoogte is uiteraard het grootste verschil. Je zult tijdens je tocht altijd wel een keer moeten stijgen of dalen. Zorg ervoor dat je dus een goede basisconditie hebt voordat je op stap gaat! Maar geen zorgen, er is altijd wel een tocht voor jouw niveau. Daarnaast kunnen de paden smal zijn in de bergen. Gelukkig zijn ze vaak goed onderhouden. Wat is er idyllischer dan een klein slingerend bergpad dat je hoger en hoger voert, naar de mooiste plekken?
De berghut
Misschien wel het meest onbekende van het hele huttentocht fenomeen is de berghut. Ik ga al sinds mijn kindertijd de bergen in, maar elke keer als ik het over een berghut had, dachten mijn vriendinnetjes aan een tochtige houten schuur bovenop de berg. En misschien denk jij dat ook wel, want het woord ‘hut’ klinkt niet erg uitnodigend. Laat me je geruststellen: niets in minder waar.
Berghutten (ook wel Hütte, refuge of rifugio genoemd, afhankelijk van het land) zijn beter te beschrijven als een herberg. Je eet gezamenlijk in een grote eetzaal en slaapt op een slaapzaal of in kamers. Juist dat samenzijn maakt het ontzettend gezellig. In de berghutten hangt altijd een sfeer van kameraadschap, al kent niemand elkaar. Iedereen is daar omdat ze een liefde voor de bergen delen. En dat merk je.
In de hut kun je gewoon eten en drinken bestellen. Ja, zelfs een biertje! Die heb je wel verdient na een dag lopen. Het avondeten valt niet altijd te kiezen, al hanteren sommige hutten wel een à la carte menu. Maar geloof me: er is altijd genoeg eten. Vaak zijn er meerdere gangen en wordt er brood bij de maaltijd geserveerd.
In berghutten gelden wel bepaalde etiquetten en eigenaardigheden. We zetten ze even voor je op een rijtje:
- In de hutten geldt een Hüttenruhe. De “hutten rust”. Vanaf een bepaalde tijd, vaak 10 uur, moet het stil zijn in de hut en gaan de lampen uit. Zorg ervoor dat je niet te veel lawaai maakt en dat je een hoofdlampje mee neemt als je nog wat wilt lezen of ’s nachts naar het toilet wilt.
- Doe je schoenen uit. In bijna alle hutten geldt een bergschoenen verbod binnen, om het een beetje netjes te houden. Je kunt je schoenen vaak achterlaten in daarvoor bestemde kasten. In de hut draag je dus zgn. huttensloffen. Dit kunnen Spaanse sloffen, gympen of (bad)slippers zijn. In Zwitserse berghutten worden vaak sloffen beschikbaar gesteld.
- Vaak zijn backpacks en uitrusting niet gewenst in de eetzaal. Laat je spullen in de slaapzaal en neem alleen mee wat nodig is.
- Je moet vroeg weer weg zijn. De hut moet weer helemaal worden schoongemaakt voor de volgende gasten. En jij moet waarschijnlijk wat kilometers lopen!
Individueel of in groepsverband
Wanneer je een huttentocht gaat lopen kun je ervoor kiezen om hem individueel te lopen, of om mee te gaan met een groep. Beide hebben hun charme. Het ligt helemaal aan jou, je ervaring en waar je prettig bij voelt. Bij Tiroloutdoor beiden we dan ook beide opties aan:
Individueel
Individuele reizen zijn uitermate geschikt voor mensen die al wat meer bergervaring hebben. Je gidst jezelf (en je zelf gekozen wandelpartners) over de mooiste paden. Wij regelen de route, overnachtingen en een kaart. Je kan zo zorgeloos de tocht lekker op je eigen tempo ervaren.
Ons aanbod in individuele huttentochten >
In groepsverband
Heb je nog nooit een huttentocht gelopen? Of vind je het wel gezellig met een groep? Dan is een reis in groepsverband iets voor jou. En groot gelijk, want de gezelligheid in de hut is extra groot wanneer die gedeeld is met anderen. Onze ervaren berggidsen begeleiden je over de route, in kleine, knusse groepen van 5 tot 9 deelnemers. Ook hier regelen wij alle overnachtingen in de hut voor je.
Ons aanbod huttentochten in groepsverband >
Wat neem je mee in de rugzak
Al zin om te gaan? Dan hoef je enkel nog je tas in te pakken. Je rugzak hoeft niet zwaar te zijn op een huttentocht, dat maakt het ook zo uitermate geschikt voor beginners. Maar er zijn wel een paar dingen die je absoluut niet moet vergeten wanneer je in een hut slaapt:
- Een lakenzak. Dit is een heel dun slaapzakje. Om hygiënische redenen slaap je hier in en niet direct op je matras. Warm water is schaars in de bergen elke dag alle bedden wassen is dus geen optie. Je neemt eigenlijk je eigen (mini-variant) beddengoed met je mee. Dekens en kussens zijn aanwezig op de hut.
- Een kussensloop. Om dezelfde reden.
- Een hoofdlampje. Het kan donker zijn in de hut ‘s avonds en je wilt niet iedereen wakker maken door de kamerlamp aan te doen als je naar het toilet moet.
Wil je ook mee op huttentocht?
Ben je helemaal enthousiast geworden maar weet je nog niet zeker welke vorm huttentocht bij je past? Wij helpen je graag verder met het maken van de perfecte keuze voor jou! Schroom niet om contact op te nemen. Of neem een kijkje in ons aanbod!