De steenbok is het grootste, permanent wonende dier hoog in de bergen. In de winter, daalt hij niet af naar beschermde bosgebieden beneden in het dal, zoals herten of gemzen, maar blijft hij hoog boven in de rotsen waar een mens zonder extra bescherming niet één nacht zou overleven.
Steenbokken kunnen zich uitstekend aanpassen aan het barre arctische klimaat van de hoogste bergregionen van de Alpen.
Ze worden ook wel “kunstenaars van de rotswanden” genoemd. In de Allgäuer Alpen leven vandaag de dag weer een paar honderd steenbokken boven de boomgrens. Deze majestueuze dieren met hun indrukwekkende hoorns zijn thuis in steil terrein en bewegen zich gemakkelijk over de rotsen.
Maar dat was niet altijd zo. Zo’n 55 jaar geleden waren de steenbokken bijna uitgestorven in de Alpen. Er leefden toen nog slechts 100 dieren in de Italiaanse Gran Paradiso. Met het uitzetten van een aantal steenbokken van deze populatie in het Kleinwalsertal in de 60-er jaren, wisten de dieren zich te handhaven. Sindsdien is de populatie steenbokken weer sterk toegenomen in de Allgäuer Alpen.
IN HET SPOOR VAN DE STEENBOK
Twee grotere steenbokgroepen bevinden zich rond de Mindelheimer Hütte en de Allgäuer hoofdkam. Het leefgebied is er ideaal voor de steenbok: steile rotsen en groene weiden met voedzame kruiden, droog gras en mos. De rotsen zijn zo steil dat er in de winter weinig sneeuw op blijft liggen en de steenbok hierdoor voldoende voedsel kan vinden. Een geschikt gebied dus voor het leven van een rots, sneeuw en ijs artiest.
Maar voor steenbokken is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wanneer in mei de jonge kalfjes worden geboren moeten zij de daarop volgende winter in steil terrein doorbrengen. Om voorbereid te zijn op het leven in het koude seizoen met sneeuw, storm, ijs en vallend gesteente, leren de geiten hun jongen het “klimmen” tegen de steile rotsen. Je staat er versteld van dat deze dieren totaal niet schuw zijn. Je kunt ze van zeer nabij meemaken. De steenbok is niet het enige grootwild dat je in dit gebied tegenkomt. Ook gemzen en herten zijn hier aanwezig en hebben dit terrein als hun leefgebied uitgekozen. De iets kleinere dieren als bijv. het murmeltier (bergmarmot) kom je op je tocht natuurlijk ook veelvuldig tegen.
Wanneer je geluk hebt kun je misschien een steenadelaar zien vliegen. Wanneer er gewonde steenbokken worden gevonden, worden ze naar het Alpenwildpark gebracht in het nabijgelegen Obermaiselstein, waar ze verzorgd worden totdat ze weer gezond zijn. Een deel van hen wordt daarna weer teruggezet in de vrije natuur.
DE STEENBOKROUTE
Zelfs de doorkruising van de Allgäuer Alpen is gewijd aan de steenbok. Wie dicht bij de majestueuze dieren in de buurt wil komen, loopt de zogenaamde steenbokroute. Deze 6-daagse wandelroute begint en eindigt in Oberstdorf. Onderweg wordt er overnacht in verschillende berghutten: Fiderepasshütte, Mindelheimer Hütte, de Rappenseehütte, Kemptener Hütte en halverwege de week wordt de nacht een keer in Holzgau in het Lechtal doorgebracht. Tijdens deze tocht ben je verzekerd van steenbokken!
FIDEREPASSHÜTTE
MINDELHEIMER HÜTTE
WIE NIET DE HELE STEENBOKROUTE WIL LOPEN MAAR DE STEENBOKKEN TOCH EEN KEER VAN DICHTBIJ ZOU WILLEN ZIEN, KAN DE MINDELHEIMER HÜTTE BEZOEKEN. DEZE HUT IS GELEGEN OP ONGEVEER 2000 METER.
RAPPENSEE HÜTTE