Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Huttentocht met kinderen

Huttentocht met kinderen

Ben jij gek van de bergen en heb je kinderen? Dan is een huttentocht misschien wel jullie volgende grote avontuur! Als de bergen al bekend terrein zijn voor jouw kinderen en als de kids gewend zijn aan langere wandelingen dan zijn jullie klaar voor jullie eerste huttentocht! Ik ben van mening dat kinderen vanaf 8 jaar al kunnen starten met een makkelijke familietrekking. Kort over mij, ik ben Nicky en ik ben een van de bergwandelgidsen van Tirol Outdoor. Ik heb jaren op een basisschool gewerkt als gymjuf en ben recent mijn droom gaan volgen, namelijk mijn passie voor de bergen overbrengen tijdens bergwandeltochten! Met veel pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van de kinderen op mijn basisschool en juist daarom vind ik het leuk om ook kinderen mee te nemen de bergen in!  

– geschreven door Nicky Brouwer, bergwandelgids Tirol Outdoor Experience –

De voorpret in Nederland

De voorpret begint natuurlijk al in Nederland, betrek je kind actief in het uitzoeken van de familietrekking en ga samen op onderzoek uit wat er allemaal te zien en te doen is in het gebied waar jullie naar toe gaan! Vinden jullie een waterrijk gebied heel erg leuk? Zoek dan op een trekking waar je watervallen tegen komt. Zijn je kinderen gek van stijle rotsen? Dan zijn de Dolomieten prachtig! Of vinden je kinderen dieren heel leuk, zoek dan een trekking uit waarbij je door almweiden trekt, daar staan vaak ook diverse dieren te grazen. Vervolgens is het belangrijk om uit te zoeken hoe zwaar de etappes zijn van berghut naar berghut, niks zo vervelend als een kind wat na 2 uur het ‘te zwaar’ vind en niet meer verder wil lopen. Hierbij spelen vooral de hoogtemeters een grote rol! Deze zijn zwaarder dan de afstand.  

Heb jij nu zoiets, ik vind het moeilijk om in te schatten hoe ‘zwaar’ een tocht is? Dan kan Tirol Outdoor Experience je daar mee helpen. Een hele toegankelijke eerste huttentocht met kinderen die ook nog eens op een vrij korte rij afstand van Nederland is, is de Zugspitze familietrekking. Tijdens deze trekking trekken we richting de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze! Ben je toe aan een grotere uitdaging met de kids of zijn de kids al wat ouder (14+) dan is de Berchtesgadener Familietrekking een prachtige huttentocht met kinderen. Heb je al eens een of meer huttentochten gelopen met de kinderen? Dan kun je voor een echte uitdaging gaan en de familietrekking zoals de Venediger Familietrekking of de Gardena Familietrekking boeken. Vooral de Gardena huttentocht is een echte uitdaging omdat verschillende passages gezekerd zijn met staalkabels. Heb je nu twijfels over een tocht, stuur dan vooral een mailtje naar Tirol Outdoor Experience en dan voorzien wij je van passend advies! 

Om de kinderen echt te betrekken bij het wandelen is het bijvoorbeeld leuk om samen een tas en waterfles uit te zoeken, hiermee voelt je kind zich een echte ‘bergbeklimmer’ en de sterkere kinderen kunnen zelf een gedeelte van de bagage dragen. Ook is het leuk om een klein spelletje uit te zoeken die jullie samen kunnen spelen in de avond in de berghut! Er zijn veel ‘mini’ versies van spelletjes zodat je die gemakkelijk in je tas kan stoppen!  Daarnaast is het ook leuk om films en documentaires over de bergen te gaan kijken samen. Een inspirerende film voor de oudere kinderen (12+) is ‘14 peaks: nothing is impossible!’, deze film gaat over een Nepalese bergbeklimmer die alle 14 8.000 meter bergen beklimt in minder dan 7 maanden. 

Daarnaast is een fysieke voorbereiding belangrijk voor zowel jullie als de kinderen. Maak een lange wandeling in, als het in de buurt is, een heuvelachtig gebied in Nederland zoals de duinen bij het strand, de Sallandse Heuvelrug, de Veluwe of in Limburg en zorg ervoor dat je tijdens deze wandelingen het schoeisel goed inloopt. Want ook bij kinderen kunnen blaren voorkomen en dit kan een echte mood killer zijn onderweg. Leer je kinderen tijdens deze wandelingen hun energie verdelen. Vaak hebben vooral jonge kinderen de neiging om te rennen, dan te stoppen om uit te hijgen en dan weer te rennen. Probeer samen met je kind een loop tempo te vinden wat ze langer kunnen volhouden. Onderweg kun je spelletjes spelen als ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en na een uurtje wandelen kun je bijvoorbeeld verstoppertje spelen als beloning omdat er zo goed gewandeld wordt! 

Tijdens de tocht

Als je met een van de tochten van Tirol Outdoor meegaat dan kan de bergwandelgids jullie van alles vertellen over de omgeving. Zoals welke berg je in de verte ziet en de naam van dat kleine schattige gele bloemetje wat je elke keer tegen komt. Ook bestaan er leuke apps om meer te vertellen over de omgeving, een van mijn favorieten is PeakVisor. Als je je camera op een berg richt vertelt PeakVisor je welke berg het is en hoe hoog deze berg is! Met deze app kun je ook een leuk spel spelen, wijs een berg aan en laat iedereen raden hoe hoog de berg is, wie het antwoord geeft wat het dichtste bij komt wint! Of misschien kunnen jullie wel een bingo kaart maken van bomen, planten en dieren die in de bergen leven? Speel het bingospelletje met het hele gezin en kijk wie het eerste een horizontale rij heeft, een verticale rij en daarna natuurlijk de hele kaart! Als iemand iets gezien heeft mag alleen die persoon het afstrepen. Tirol Outdoor heeft ook allemaal andere spelletjes ontwikkeld die gespeeld kunnen worden met de kinderen in de bergen zodat ze zich niet vervelen! 

Daarnaast is het ook belangrijk om het energielevel van de kinderen in de gaten te houden, zorg dat ze minimaal om de twee uur iets eten en elk uur een slok water nemen. Dit is echt minimaal! Hoe meer hoe beter! Tip: zorg dat je altijd een rolletje dextro bij je hebt, is iemand moe? Dextro erin, daarna een boterham en je kan er weer een uur tegen aan! 

Als laatste wil ik afsluiten met dat het vooral heel erg leuk is om met kids de bergen in te gaan, er gaat een wereld voor ze open en ze beleven de natuur vele malen intenser. Als je als ouders een spelletje meeneemt voor in de berghut en de kinderen betrekt tijdens het uitzoeken van de tocht, moet het helemaal goed komen! 

Heb jij nu zoiets? Ja! Dit vind ik leuk! Meld je dan aan voor een van de familie trekkingen en wie weet gaan we samen op pad! 

Avontuurlijke groetjes,

Nicky 

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.