Huttentocht met kinderen
Ben je een liefhebber van bergen en heb je kinderen? Dan kan een huttentocht wel eens jullie volgende grote avontuur zijn! Als de bergen al vertrouwd terrein zijn voor jouw kinderen en ze gewend zijn aan langere wandelingen, zijn jullie klaar voor jullie eerste huttentocht. Ik ben Nicky, bergwandelgids in Tirol.
Voorheen was ik gymjuf op een basisschool en heb ik recent mijn passie voor bergen gevolgd door wandeltochten te begeleiden. Het afscheid nemen van de kinderen op school viel me zwaar, maar nu geniet ik ervan om ook kinderen mee de bergen in te nemen!
Kinderen voorbereiden op een huttentocht
De voorbereiding begint al in Nederland. Betrek je kind actief bij het kiezen van de familietrekking en ontdek samen wat er te zien en te doen is in het gebied waar jullie naartoe gaan! Houden jullie van waterrijke gebieden? Kies dan een route waar je watervallen tegenkomt. Zijn je kinderen dol op steile rotsen? Dan zijn de Dolomieten een prachtige bestemming! Of zijn je kinderen gek op dieren? Overweeg dan een trekking door almweiden, waar vaak verschillende dieren grazen.
Verder is het essentieel om de moeilijkheidsgraad van de etappes van berghut naar berghut te onderzoeken. Niets is zo vervelend als een kind dat na twee uur wandelen aangeeft dat het te zwaar is en niet verder wil. Vooral de hoogtemeters spelen hierbij een grote rol; deze zijn vaak zwaarder dan de afstand zelf.
Welke huttentocht is geschikt voor mijn gezin?
Heb jij nu zoiets, ik vind het moeilijk om in te schatten hoe ‘zwaar’ een tocht is? Dan kan Tirol Outdoor Experience je daar mee helpen. Een hele toegankelijke eerste huttentocht met kinderen die ook nog eens op een vrij korte rij afstand van Nederland is, is de Venediger Familietrekking. Tijdens deze trekking wandel je met het gezin in het hart van Oost-Tirol tussen groene almweiden met de witte gletsjerwereld van de Venediger op de achtergrond.
Ook in de Dolomieten zijn er verschillende huttentochten die geschikt zijn om met kinderen te wandelen. In het Rosengartenmassief vind je de Dolomieten Small, Large of voor de echte sportievelingen, de Dolomieten XL.
Heb je nu twijfels over een tocht, stuur dan vooral een mailtje naar Tirol Outdoor Experience en dan voorzien zij je van passend advies!
Kinderen betrekken bij de voorbereiding
Neem ze mee in de voorbereiding op de huttentocht, door ze hun eigen waterfles uit te laten kiezen. Zo voelt je kind zich een echte ‘bergbeklimmer’. Sterkere kinderen kunnen zelfs al oefenen met het dragen van een deel van hun eigen bagage.
Zoek ook samen een leuk spel uit, wat jullie kunnen spelen in de berghut.
Er zijn veel ‘mini’-versies van spelletjes die gemakkelijk in je tas passen!
Daarnaast is het ook leuk én informatief om samen films en documentaires over de bergen te kijken. Een inspirerende film voor oudere kinderen (12+) is ‘14 Peaks: Nothing is Impossible!’ Deze film vertelt het verhaal van een Nepalese bergbeklimmer die alle 14 bergen van 8.000 meter hoogte beklimt in minder dan 7 maanden.
De fysieke voorbereiding
Een goede fysieke voorbereiding is essentieel voor zowel jou als je kinderen.
Maak een lange wandeling in een heuvelachtig gebied in Nederland, zoals de duinen bij het strand, de Sallandse Heuvelrug, de Veluwe of in Limburg, om het schoeisel goed in te lopen. Blaren kunnen namelijk ook bij kinderen voorkomen en dat kan de stemming tijdens de tocht bederven.
Leer je kinderen tijdens deze wandelingen hun energie te verdelen. Vaak hebben vooral jonge kinderen de neiging om te rennen, dan te stoppen om uit te hijgen, en dan weer te rennen. Probeer samen met je kind een loopritme te vinden dat ze langer kunnen volhouden. Onderweg kunnen jullie spelletjes spelen zoals ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, en na een uurtje wandelen is verstoppertje spelen bijvoorbeeld een leuke beloning omdat er zo goed gewandeld wordt!
Tijdens de tocht
Als je met een van de tochten van Tirol Outdoor meegaat, kan de bergwandelgids jullie van alles vertellen over de omgeving, zoals welke berg je in de verte ziet en de naam van dat kleine, schattige gele bloemetje dat je vaak tegenkomt.
Er bestaan ook leuke apps die meer informatie geven over de omgeving. Een van mijn favorieten is PeakVisor. Richt je camera op een berg en PeakVisor vertelt je welke berg het is en hoe hoog deze is!
Met deze app kun je ook een leuk spel spelen: wijs een berg aan en laat iedereen raden hoe hoog deze is. Wie het antwoord geeft dat het dichtst bij komt, wint!
Misschien kunnen jullie ook een bingo kaart maken met bomen, planten en dieren die in de bergen voorkomen? Speel dit bingospelletje met het hele gezin en kijk wie als eerste een horizontale rij, een verticale rij en uiteindelijk de hele kaart vol heeft! Alleen de persoon die iets heeft gezien, mag het afstrepen.
Het is ook belangrijk om het energieniveau van de kinderen in de gaten te houden. Zorg ervoor dat ze minstens om de twee uur iets eten en elk uur een slok water nemen. Hoe meer, hoe beter! Een handige tip: zorg altijd dat je een rolletje dextro bij je hebt. Is iemand moe? Geef ze een dextro, gevolgd door een boterham, en ze kunnen er weer een uur tegenaan!
Tot slot wil ik benadrukken hoe ontzettend leuk het is om met kinderen de bergen in te gaan. Ze ontdekken een hele nieuwe wereld en beleven de natuur veel intenser. Neem als ouders een spelletje mee voor in de berghut en betrek de kinderen bij het plannen van de tocht, dan komt het helemaal goed!