Do’s en dont’s op de piste
We zijn allemaal dol op de sneeuw, het zonnetje, de ontspannen après ski atmosfeer, en natuurlijk… strak geprepareerde pisten! Vol energie en enthousiasme skiën we over deze lang gerekte, witte linten door het schilderachtige berglandschap. Maar die pisten, het zijn eigenlijk net snelwegen. En natuurlijk zijn er bepaalde dingen die je beter wel, en beter niet kan doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede-pistengebruikers.
Daarom hebben wij de top 10 van do’s‘ en dont’s voor op de piste voor jou samengevat.
1. ✅ Verkeersregels op de piste
Misschien was je je er nog niet van bewust, maar net zoals in het verkeer zijn er ook verkeersregels op de piste. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft deze regels opgesteld om ongelukken op de pistes te voorkomen. De gedragsregels van de FIS zijn van toepassing op alle skiers en snowboarders. Ze bevatten onder andere voorrangsregels, richtlijnen voor stopplaatsen en veel meer belangrijke informatie. Benieuwd naar alle regels van de FIS? Je leest ze hier.
2. ✅ EHBO bij ongelukken
Mocht er, ondanks de FIS-regels, toch een ongeluk gebeuren, bied dan altijd je hulp aan. Ook als je geen arts bent of geen EHBO-ervaring hebt, kun je waardevolle hulp bieden. Verwijder bijvoorbeeld losgeraakt materiaal, zoals ski’s of stokken, van de piste en zorg ervoor dat de plek van het ongeluk goed zichtbaar is. Dit kun je doen door 10 tot 15 meter vóór de locatie van het ongeluk een paar ski’s gekruist in de sneeuw te steken. Op deze manier kunnen aankomende skiërs zien dat er iets aan de hand is en hun snelheid aanpassen.
Als het nodig is, neem dan contact op met de pistenredding om hulp in te schakelen. Zorg ervoor dat je je niet overbelast en blijf niet rondhangen als je niet meer kunt helpen; ramptoeristen zijn op skipistes erg vervelend. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor andere pistengebruikers. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om respectvol en attent te blijven in dergelijke situaties, zodat iedereen veilig kan blijven genieten van de piste.
3. ✅ Ski of snowboard met je verstand
Natuurlijk wil je volop genieten van je skivakantie. Maar als je als een ongeleid projectiel over de piste raast, kan dat vervelende gevolgen hebben. Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt. Let goed op waar andere skiërs zich bevinden, hoe snel ze gaan en welke soort bochten ze maken. Skiën ze grote, snelle carve-bochten? Dan hebben ze veel ruimte nodig. Of blijven ze aan de zijkant van de piste in een baan van korte bochten, waardoor je het veld voor jezelf hebt?
Door hier alert op te zijn, kun je niet alleen veel meer plezier hebben tijdens je ski-uren, maar ook het risico op ongelukken aanzienlijk verminderen.
4. ✅ Neem voldoende pauze
Net als bij elke sport heeft je lichaam en geest een maximum aan prestaties die ze kunnen leveren. Neem dan ook tijdig een pauze. Dit hoeft niet per se uren te duren; vaak is een pauze van 30 tot 45 minuten al voldoende om zowel je lichaam als je concentratie weer op te frissen. Hierdoor ski je niet alleen beter en met meer plezier, maar voorkom je ook fouten die tot ongelukken kunnen leiden. En natuurlijk is het een prima excuus om te genieten van een heerlijke Kaiserschmarrn of Apfelstrudel!
5. ✅ Draag een goede helm
Met de mogelijke helmplicht in Oostenrijk in het vooruitzicht, is het natuurlijk een voor de hand liggend doel. Het dragen van een helm vermindert het risico op hoofdletsel bij een val of aanvaring. Gelukkig draagt tegenwoordig bijna iedereen een helm op de piste, en zijn er tal van hippe modellen in allerlei kleuren verkrijgbaar. Dus het excuus dat “een helm niet bij je outfit past” geldt niet meer. Daarnaast zorgt een helm er ook nog eens voor dat jouw hoofd en oren lekker warm blijven. Win-win!
6. ❌ Jezelf overschatten
Het klinkt misschien cliché, maar snel skiën is alleen leuk als je goed weet waar de rem zit. Regelmatig zie je skiërs en snowboarders de piste afrazend die veel te hard gaan voor hun niveau. Ga niet van pistes die je niet aankunt en ken je eigen vaardigheden. Ben je een beginnende skiër en kom je net goed de blauwe piste af? Ga dan niet acrobatische toeren uithalen op de rode of zwarte pistes. Behalve dat je jezelf in gevaar brengt, breng je ook andere skiërs en snowboarders in gevaar.
In principe moet je alleen zo snel skiën of boarden als je binnen enkele meters weer kunt corrigeren. Anders is de kans op een ongeluk groot. En laten we eerlijk zijn, zo’n malloot die je net mist, vinden we toch allemaal irritant?!
7.❌ Dronken op de piste
Alcohol is natuurlijk een onderdeel van de ski-lifestyle, maar het overmatig drinken op de piste is een absolute don’t. Hoe verleidelijk het ook is om tijdens de lunch nog een paar biertjes of wijntjes te drinken, of je keel te smeren met schnapps, het vertraagt je reactievermogen enorm! Laten we eerlijk zijn: je gaat toch ook niet aangeschoten achter het stuur zitten? Matig dus met alcohol.
Als je skiën in een druk gebied met andere “weggebruikers”, is de situatie eigenlijk vergelijkbaar. Bewaar de alcohol dus voor de après-ski!
8. ❌ Off-piste bij lawinegevaar
Je bent een goede skiër en het heeft afgelopen nacht flink gesneeuwd. De volgende ochtend komt de zon tevoorschijn en het witte poeder lacht je toe. Maar… het lawinegevaar staat op niveau 4. Dus… eigenlijk niet buiten de piste, of toch? Don’t!
Tenzij je heel goed weet wat je doet, een volledige uitrusting bij je hebt (rugzak, lawinepiepers, schep, sonde, enzovoort) en het gebied goed kent, is er geen excuus om off-piste te gaan.
Elk jaar komen er veel skiërs om het leven omdat ze op lawinegevaarlijke dagen toch buiten de piste skiën, vaak zonder de juiste uitrusting. Hoe mooi de sneeuw er ook uitziet, het kan verraderlijk zijn; een lawine kan zich plotseling losmaken en je onder de sneeuw bedolven.
Bij twijfel is het altijd verstandig om informatie in te winnen bij de lokale bergwacht of pistendiensten. Zij kennen de omgeving als hun broekzak en kunnen je van betrouwbaar advies voorzien.
9. ❌ Door afgesloten gebieden skiën
Heel vaak liggen de mooiste skigebieden in of naast natuurgebieden. Dit betekend ook vaak dat bepaalde hoeken van het gebied afgesloten zijn voor freeriders en off-piste activiteiten. Respecteer dit ook! Het exploiteren van een skigebied zet een enorme druk op de omliggende natuur en de lokale ecosystemen. En we willen toch allemaal de komende jaren blijven genieten van de geweldige berglandschappen. Dus als een gebied off-piste officieel is afgesloten, dan is hier een goede rede voor. Respecteer dit ook!
10. ❌ Rotzooi achterlaten op de piste
Het is belangrijk om de pistes schoon te houden, en dat betekent geen rommel achterlaten, dus ook geen sigarettenfilters! Afval op de piste is niet alleen onhygiënisch, maar het is ook ontzettend schadelijk zijn voor de natuur.
Door je afval op te ruimen, toon je respect voor de natuur en voor anderen. Het kost weinig moeite, maar maakt een groot verschil. Dus eet of drink je op de piste, prima, maar neem je rotzooi wel mee het dal in!
Heel veel plezier op de pisten deze winter!
En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. In de winter vind je mij op de lange latten of op een snowboard, in de zomer ga ik er graag op uit om liefhebbers te begeleiden op prachtige bergwandeltochten.