Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

De Alpen keuken

De Alpen keuken

De keuken in de Alpen is ontstaan doordat het leven zich voornamelijk afspeelde op afgelegen bergweiden en in de bergdorpen. De keuze uit levensmiddelen was beperkt en vooral voor de lange winters moesten er voorzorgsmaatregelen genomen worden. Daarom kenmerkt de Alpen keuken zich vooral door drie kenmerken: de belangrijkste voedingsmiddelen melk en granen, en het inmaken van voedsel.

MELK: HET BELANGRIJKSTE PRODUCT VAN DE ALPEN KEUKEN

Het belangrijkste product van de Alpen keuken was eeuwenlang de melk – of van de koe of de geit. Zelfs vandaag de dag, associeert men de Alpen keuken met het beeld van gelukkig grazende koeien, waarvan met de melk kruidige bergkaas gemaakt wordt. Deze speciale zuivelproducten zijn ontstaan door de weelderige grassen en kruiden die de koeien tijdens de zomer op de bergweiden eten.

De traditie van de kaas is ontstaan uit de noodzaak om de melk te bewaren. De alpen melk van de zomer kon niet tot aan het einde van de winter vers blijven. Om dit wel te kunnen doen is er manier gevonden om door toevoeging van stremsel kaas te maken en deze zodoende te kunnen opslaan. Ook diende deze als voorraad voor de winter. Dat is de reden waarom de Alpen keuken en hun grote verscheidenheid aan kaas zo beroemd is geworden.

GRAAN BROOD, PASTA & CO.

In aanvulling op melk, in het bijzonder verschillende soorten granen, waren belangrijk voor de voeding van de bewoners van de Alpen. Verwerkt tot brood of pasta, deze producten dragen in belangrijke mate bij aan hun dieet en vormen nog steeds dagelijks een belangrijk deel van de Alpen keuken. In spätzle (lijkt op een hele dunne macaroni) en in Käsespätzeln (lokale Tiroolse specialiteit) vinden we het graan terug. De Zuid-Tiroolse ravioli staan bekend om hun heerlijke vullingen. Een bijzondere specialiteit is het roggebrood uit het Wallis. In het Zwitserse kanton wordt rogge al eeuwenlang rogge verbouwd en het Walliser roggebrood is een geregistreerd handelsmerk. U kunt een origineel Käsespätzeln recept vinden onder de categorie eten en drinken.

HOUDBAAR MAKEN EN OPSLAAN VOOR DE LANGE WINTER

Daar op de bergweiden waren geen koeling faciliteiten in vroegere tijden en je kon niets plukken tijdens de wintermaanden, de conservering van voedsel een belangrijke rol gespeeld in de Alpen keuken. Dus melk wordt verwerkt tot kaas, fruit en groenten waren conserven en maakte vlees bewaard door roken of drogen.

Op basis van deze traditie, bijvoorbeeld, was de beroemde Bündnerfleisch, een gedroogde vlees uit het kanton Graubünden in Zwitserland. Een typisch gerecht dat de karakteristieke kenmerken van de Alpine keuken, de Walliser schotel combineert: Een snack met rogge brood, kaas, salami en gedroogd vlees.

worst en kaas plankje

Voor de liefhebbers van de Tiroolse cultuur en het eten hier een korte film van zo’n 20 minuten over het leven in de bergen van het Zillertal door de seizoenen heen. Als je de film bekijkt zie je dat het leven hier weinig is veranderd ten opzichte van vroeger. Melken, kaas maken, brood bakken etc. Daarom houden wij o.a. zo van de Alpen. Wie verlangt er nou niet naar dit gezonde leven. Het is de 20 minuten echt waard, je verlangt weer naar de zomer. Tirol Outdoor Experience ten top!

Bekijk ook zeker onderstaande video over de kaas sennerei in Fügen, Zillertal.

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.