Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Bergreddingsdiensten Alpen

Bergreddingsdiensten Alpen

Omdat er altijd wat kan gebeuren: bij een noodsituatie in de bergen valt er geen tijd te verliezen, even snel het nummer van de lokale bergreddingsdienst googelen. Het kennen van de alarmnummers van het Alpengebied is daarom essentieel. Weet jij, hoe je in een stresssituatie snel en doeltreffend hulp haalt?

ESSENTIEEL: EEN GEDEGEN VOORBEREIDING

Het is erg onverstandig om zonder een gedegen voorbereiding aan je tocht te beginnen.

Dit houdt in:
De juiste apparatuur en benodigdheden zoals een EHBO-kit, eten, bivakzak, hoofdlamp etc.
Plannen van je tocht:
Selecteer een route die voldoet aan de voorwaarden van dat moment (weers- terreinomstandigheden) en de conditie van de gehele groep. Houdt dus vooraf altijd rekening met het weer en de lawinesituatie in het gebied waar je van plan bent te gaan lopen.
Alpen helpdesks: Oostenrijk (PES) + 43-512-58 78 28, Zuid-Tirol (AVS) + 39-0471-99 99 55
Anderen informeren:
Het lijkt wat overdreven, maar het wordt vaak vergeten: het is nog steeds een heel goed idee om je naasten (thuisblijvers) te informeren over wat voor soort tocht je van plan bent te maken en wanneer je verwacht weer terug te zijn. Ben je op een berghut, schrijf je dan in in het huttenboek en vermeld je volgende bestemming.
En niet geheel onbelangrijk dus, enige kennis te hebben van de Alpen noodnummers.

ALPEN NOODNUMMERS

Er is in principe op open plekken en in de hoger gelegen gebieden een betere ontvangst dan in diepere ravijnen en smalle dalen. Hier kan je in een “dead spot” terechtkomen. Andere factoren die de ontvangst negatief kunnen beïnvloeden zijn obstakels en de afstand tussen de telefoon en het volgende mobiele radiostation, maar ook de heersende weersomstandigheden: mist, sneeuw of regen veroorzaken een slechte ontvangst.

Bij bereikbaarheid:

Duitsland: 112
Oostenrijk bergreddingsdienst: 140
Zwitserland (REGA): 41333333333 (met buitenlandse telefoon) of 14 14 (met de Zwitserse telefoon)
Italië en Zuid-Tirol: 118

VOOR JE GAAT BELLEN

Help eerst het slachtoffer conform de EHBO-richtlijnen. Bepaal dan zo goed mogelijk waar je je bevindt. GPS coördinaten zijn natuurlijk perfect, maar niet iedereen heeft een GPS bij zich. De mensen van de ‘Bergrettung’ kennen de bergen zeer goed. Het noemen van de wandelroute of het pad wat je loopt geeft ze al een hele goede indicatie. De wandelkaart is ook een goed hulpmiddel om herkenningspunten of lokale namen door te kunnen geven. Als je iets kunt zeggen als “ik zit op de 403 net voorbij de afslag omlaag naar de Rattendorfer Alm”, dan is je locatie 100% duidelijk voor de redders.

Als de positiebepaling heel moeilijk wordt, houd dan je GSM toestel aan, ook na het beëindigen van het gesprek. Het is dan voor de redders mogelijk om een positiebepaling uit te voeren door een kruispeiling te nemen op je GSM toestel. Niet altijd heel nauwkeurig, maar het geeft wel aan waar je je ongeveer bevindt. Als ze bij je in de buurt komen gebruik je andere middelen om ze nauwkeuriger de weg te wijzen. Zie onderaan voor de mogelijkheden.

VERBINDING MAKEN

De noodnummers kunnen per land en per noodsituatie dus verschillen. We nemen hier de Oostenrijkse inrichting als voorbeeld. Ga je naar Zwitserland, Frankrijk, Italië of elders, dan is de procedure veelal identiek, maar informeer dan voor vertrek wel welke nummers van belang zijn bij calamiteiten. Sla deze op in je GSM toestel onder bijvoorbeeld SOS.

Zet je toestel aan, controleer of er een signaal van jouw provider is en bel dan het ‘bergredding’ nummer van het land waarin je verblijft. In Oostenrijk 140, Zwitserland 1414 en Italië Sud Tirol 118.

(Prepaid gesprekken verlopen standaard via het thuisland. Bij het bellen van de gratis noodnummers echter niet. Deze nummers gaan rechtstreeks en kunnen ook worden gebeld als het beltegoed op is)

Als er niet voldoende bereik is, kijk dan rond of er een geschiktere plaats in de directe omgeving is. Een verhoging, rotsblok of meer open plek aan de rand van de berg, kan voldoende zijn om wel een signaal te krijgen.

Is er helemaal geen bereik, probeer dan het volgende; Zet het toestel uit. Daarna weer inschakelen maar geen pincode ingeven. In plaats van een pincode, nummer 112 intypen. Het toestel gaat dan zelf zoeken naar enig netwerk binnen bereik. Zelfs als jouw provider geen roaming afspraken met het andere netwerk heeft. Dit werkt zelfs zonder SIM-kaart in het toestel.

De laatste optie is het op deze manier blijven proberen te bellen, maar vanuit verschillende standpunten. Rondlopen en zoeken of er ergens rond een hoekje net wel een signaal is, ongeacht de provider.

Waarom niet meteen 112 bellen:

112 is het bekende algemene noodnummer voor Europa, maar zeker niet in alle landen het beste nummer om als eerste te bellen bij paniek. Zowel in Zwitserland als Oostenrijk kom je dan uit bij de Polizeinotruf. In andere landen bij soortgelijke instellingen.

Daar komen heel veel verschillende meldingen binnen over diverse onderwerpen, zodat er geen specifieke kennis over bergredding is. Vaak is het moeilijk uit te leggen wat je nodig hebt, maar vooral ook waar je je bevindt. Als je verteld dat het om een ‘berg unfall’ gaat, zou je de vraag kunnen krijgen ‘op welk wegnummer en bij welk hectometerpaaltje’ je bent in plaats van ‘op welke berg’. Je wilt misschien geen sleepwagen, maar een reddingshelicopter.

Nog lastiger wordt het als je de taal niet goed spreekt. Probeer ze altijd te bewegen je zo snel mogelijk met de ‘Bergrettung’ door te verbinden. Alleen de ‘Bergrettung’ kan gelijk inschatten welke middelen er nodig zijn en weten ook welke er op dat moment beschikbaar zijn. 112 dus pas bellen wanneer 140 niet gelijk lukt omdat je onvoldoende bereik hebt via jouw eigen mobiele provider.

WANNEER EEN OPROEP MET GSM NIET LUKT

In 30% van de gevallen zal het niet lukken om een mobiele verbinding te maken. Dan is het tijd om terug te vallen op de middellen uit het pré-gsm-tijdperk. Blijf ondertussen wel proberen alsnog GSM verbinding te maken volgens de omschreven methode. Het kan altijd voorkomen dat een bui wegtrekt en er opeens wél verbinding is.

Een fluit aan de rugzak

Aan elke rugzak hoort een fluit te hangen. Bij voorkeur vastgemaakt ergens aan de schouderband zodat de fluit binnen hand- en mondbereik is. Dat kan een scheidsrechtersfluit zijn of een eenvoudiger plastic fluitje. Het kost slechts een paar euro, maar kan levensreddend zijn.
Zie dit als een verplicht stuk uitrusting!

Voor alle bergwandelaars, maar zeker ook aan te raden in andere natuurgebieden. Bij ongelukken kun je natuurljk om hulp schreeuwen, maar na een half uur ben je gegarandeerd schor en heeft misschien niemand je nog gehoord. Een fluitsignaal klinkt veel harder en is over een veel grotere afstand te horen. Een voetbalscheidsrechter is zelfs hoorbaar boven het tumult van het publiek uit! Het blazen op een fluit is in tegenstelling tot roepen/schreeuwen uren vol te houden. 15-noodfluitje

Veel harder signaal, groter bereik, langere tijd signaal…… Je reddingkans vergroot enorm!

  • Het officiële bergnoodsignaal is 6 x signaal per minuut (1 x per 10 sec)
  • Het antwoord van de redder is 3 x per minuut (1 x per 20 sec)
  • Ken je SOS? Ook altijd goed (3 x kort, 3 x lang, 3 x kort)

Weet je de juiste signalering niet meer? Dan gewoon flink blazen op je fluit. Fluiten betekent in de bergen altijd “NOOD” en men zal zeker toesnellen. Bergbewoners letten op dit soort signalen. Het spreekt vanzelf dat, nu je de betekenis van fluitsignalen kent, ook jij je hulp aanbiedt als je iemand hoort fluiten! 15-spiegel plaatkompas

SIGNALEREN MET EEN SPIEGEL

Als je over een spiegeltje beschikt, vaak zit deze ook in je kompas, kun je hetzelfde signaal met behulp van zonlicht naar het dal sturen. Richt de spiegel schuin naar de zon en probeer een gevoel te krijgen van de weerkaatsingshoek door het lichtsignaal op een hand, ander persoon of bijvoorbeeld een boom te vangen. Als je een idee hebt over de richting, laat het lichtsignaal dan richting een dorp onder in het dal schijnen. Beweeg de spiegel heel rustig heen en weer en op en neer met kleine bewegingen. Doe dit zo langzaam mogelijk. Een centimeter beweging van de spiegel in je hand, kan beneden honderden meters tot kilometers zijn. Door het lichtsignaal zo langzaam heen en terug door het dal te laten schijnen, zal het er in het dal uitzien als lichtflitsen. In de bergen is de associatie met een noodsignaal snel gemaakt.

LIGHT STICK

De laatste jaren zijn Light Sticks steeds beter verkrijgbaar bij de outdoorshops. Deze sticks worden gebogen waarmee een flacon in de stick wordt gebroken en de inhoud een chemische reactie aangaat. Deze sticks geven urenlang veel licht dat van grote afstand zichtbaar is. Er zijn naast de rode alarmkleur zelfs een gele van Safety Solutions Services in omloop die je tot 12 uur lang van licht kan voorzien. De Light Sticks zijn niet duur en wegen niets, zodat ze in je rugzak niet hoeven te ontbreken. Een veilig idee.

ANDERE SIGNALEN

Steeds vaker nemen wandelaars een ‘laserpointer’ mee in plaats van een spiegel. Een laserpointer hoeft niet veel meer te kosten en heeft een groot bereik. Het lichtsignaal is ook veel nauwkeuriger te richten. Er zijn ook al prima Led-zaklampen met ingebouwde laserpointer.

Tip: een fel-rode (plastic) tas in je rugzak meenemen. Rood is een opvallende noodkleur in verschillende situaties. Door er mee te zwaaien naar andere wandelaars die in de verte zichtbaar zijn, maak je jezelf goed zichtbaar. Als je een (led-) zaklantaarn bezit, kan deze plastic tas als het voor de lens wordt gehouden, een rood lichtsignaal produceren. Ook een duidelijke indicatie dat er iets aan de hand is.

Een ander universeel signaal werkt alleen als je binnen zichtafstand van andere personen bent. Ook al zijn ze te ver weg om af te roepen. Ga dan duidelijk in het zicht staan en maak een ‘X’ met je armen en benen. Benen dus uit elkaar en de armen schuin omhoogsteken.

Als de andere partij dezelfde houding aanneemt, stelt deze daarmee de vraag; ‘Heb je hulp nodig’. Dat moet dan worden beantwoord met de ‘Y’ van Yes door de armen in dezelfde positie omhoog te houden, maar de voeten gesloten tegen elkaar. Op grote afstand lijkt het dan een ‘Y’.

Het maken van een vuur, (eigenlijk rook), als hulproep wordt op geen van de vele Alpine sites vermeld. Begrijpelijk. Vuur in de bergen bij de verkeerde weersomstandigheden, of op de verkeerde plaats is levensgevaarlijk. Maar nood breekt nu eenmaal wetten. Het spreekt vanzelf dat dit wel heel veilig mogelijk moet zijn. Je wilt de berg waarop je zit niet in brand steken. Wie goed voorbereid aan de wandeling begint en de juiste voorzieningen als hierboven beschreven bij zich heeft, zal dit ook niet nodig hebben.

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.