Aspergesoep

Deze aspergesoep krijgt door de cayennepeper en z’n vele kruiden een meer intense smaak dan de klassieke aspergesoepen. De verse kaas in de soep zorgt voor een fris zacht accent. De soep past perfect als tussengerecht van een paas-menu. Je kunt het ook als hoofdgerecht bij een brunch serveren. Gewoon met wat donker brood en gezouten boter. Als je wilt, kun je i.p.v. alleen witte asperges ook de helft van de hoeveelheid vervangen door groene of wilde asperges. Het kruidenmengsel, vers of uit de diepvries, maken deze soep helemaal af. Dit recept is voor 4 personen als hoofd/brunch gerecht en voor 6 personen als tussengerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen):

750 gr witte asperges
750 ml groentebouillon
50 gr boter
1 theelepel suiker
½ citroen (liefst biologisch)

100 ml room
100 gr roomkaas
zout
peper
nootmuskaat
cayennepeper
gemengde kruiden (vers of uit de diepvries)

Bereiding:

Asperges schillen met een dunschiller en de wat houtige uiteindes eraf snijden. Snijd de asperges in stukken van 5 á 6 cm. Breng de groentebouillon in een pan aan de kook en voeg hier de boter, citroen en suiker aan toe. Zodra het kookt doe je de aspergestukken in de pan. Op middelhoog vuur zijn de asperges na 6 minuten el dente (beetgaar). Schep met een schuimspaan alvast een aantal mooie aspergekopjes en/of dunne stukjes uit de pan en houdt deze apart om later de soep in de borden mee te garneren (voor 4 grote borden of 6 kleinere porties).

De rest van de asperges nog door laten koken tot ongeveer 15 minuten en pureer dan alles met een staafmixer of in de blender. Zeef hierna de soep in een fijne zeef om te voorkomen dat er toch nog draden/schillen in de soep zitten. Doe de soep hierna weer terug in de pan. Voeg de room toe en breng de soep weer aan de kook. Roer nu ook de roomkaas door de soep, breng op smaak met zout, peper, cayennepeper en nootmuskaat. Roer er tot slot de kruiden door en laat de soep nu niet meer koken. Leg wat van de apart gehouden aspergetips op een bord en schenk voorzichtig de soep er omheen.