10 regels op berghutten
Wandelen in de bergen is het leukste dat er is. Maar met wandelen in de bergen, en dan met name overnachten op berghutten, komen ook wat regels kijken. Wij delen graag de 10 geboden voor op berghutten. Benieuwd geworden naar deze 10 regels? Lees dan snel verder.
1. Reserveer je overnachting
Reserveren van je slaapplek op de hut is raadzaam. Huttenwirten nemen tot max. 75% van het aantal slaapplaatsen reserveringen aan. De overige 25% is voor noodgevallen.
Of je een aanbetaling moet doen of annuleringskosten moet betalen bij niet verschijnen of annuleren kan van hut tot hut verschillen.
Reserveren kan telefonisch (gedurende het seizoen), via de website van de hut en/of via email.
2. Maak gebruik van het huttenboek
Je bent “verplicht” om je in te schrijven in het huttenboek. Dit boek ligt je vaak meteen bij de ingang van de hut. Hierin schrijf je je naam, mobiele nummer en je bestemming, zodat men in geval van nood adequaat actie kan ondernemen.
3. Maak gebruik van een lakenzak
In de slaapvertrekken zijn kussens en dekens (soms dekbedden) aanwezig. Je bent echter zelf uit hygiënisch oogpunt verplicht om een lakenzak mee te nemen.
Een lakenzak is een dunne slaapzak waar je in gaat liggen. Het bovenste gedeelte trek je over het kussen, en wanneer je onder een dikkere deken wilt slapen, dan leg je deze op de lakenzak, terwijl je zelf ín de lakenzak ligt.
4. Eten in de berghut
Het is in principe niet toegestaan eigen etenswaren mee te nemen. (Uitgezonderd tourproviant zoals repen, noten of wat fruit).
Uitzondering op deze regel zijn leden van bergsport-/alpenverenigingen, die hun eigen etenswaren in een aparte ruimte kunnen nuttigen. Ben je niet bij zo’n vereniging aangesloten, dan betaal je voor het gebruik van de infrastructuur van de hut € 5,- per nacht.
5. Drinken in de berghut
Zelf meegebrachte (alcoholische) dranken zijn niet toegestaan in de berghutten. Bijna alle hutten hebben een uitgebreid assortiment voedsel- en drankwaren.
Tip: Zorg ervoor dat je na je wandeling je vochtgehalte goed op peil brengt. Dit helpt voorkomen dat je last krijgt van hoofdpijn of symptomen van hoogteziekte.
6. Afval op de berghut
Neem zoveel mogelijk afval zelf mee terug naar het dal, aangezien veel hutten geen mogelijkheid hebben om afval af te voeren. In sommige hutten wordt het afval pas aan het einde van het seizoen per helikopter afgevoerd. Door je afval zelf mee naar beneden te nemen, draag je bij aan een schoner milieu en ondersteun je de hutten.
7. Houd rekening met de Hüttenruhe
Tussen 22.00 uur en 06.00 uur heerst er Hüttenruhe. Dat betekent op tijd gaan slapen en rekening houden met de andere huttengasten.
8. Roken in de berghut
Roken op de berghutten is uit den boze en niet alleen vanwege het brandgevaar binnen & buiten! Rook je? Neem dan altijd je filter mee naar het dal. Laat deze niet achter in de natuur.
9. Schoenen op de berghut
Berg- en skischoenen zijn in de slaapvertrekken verboden. Je bent verplicht je bergschoenen in een speciaal Schuhraum of Trockenraum achterlaten en in de hut huttensloffen (slippers, spaanse sloffen, gympen, etc.) dragen.
10. Honden in de berghut
Er zijn weinig hutten die ruimte hebben voor honden. Wil je toch je trouwe viervoeter meenemen, informeer dan van tevoren bij de hut of dit mogelijk is.
Wij bieden een aantal huttentochten met de hond aan, maar het is erg lastig een ronde te vinden met genoeg hutten die ruimte hebben voor de hond.
Wanneer je een huttentocht of een andere wandelreis bij TOE boekt, dan zijn de overnachtingen, het ontbijt en het avondeten inbegrepen. We proberen zoveel mogelijk kleine meerpersoonskamers te boeken en als het echt niet anders kan, dan slapen we op het lager.
Lunches zijn nooit inbegrepen, maar vaak zijn er onderweg mogelijkheden om te lunchen en je kunt ook op de hut ’s ochtends voor vertrek een lunchpakketje bestellen.