Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Wat is een huttentocht?

Wat is een huttentocht?

Actieve vakanties in de bergen worden steeds populairder. Velen kennen de bergen alleen van de wintersport, maar ook zomers hebben de Alpen veel te bieden.
Misschien ga je al elke winter skiën in de Alpen en wil je de bergen nu ook wel eens in de zomer op actieve wijze ontdekken. Of ben je zomers te vinden in een appartement of hotel en maak je bijna dagelijks een mooie wandeltocht, maar wil je ook wel eens een een meerdaagse bergtocht op hoog niveau ervaren. Overweeg dan eens een huttentocht!

 

Maar wat is een huttentocht nu eigenlijk?

Huttentochten zijn meerdaagse trektochten, waarbij je overnacht in berg- en almhutten of in hotels of een combinatie van beiden. Wanneer je een georganiseerde reis boekt, kun je er in sommige gevallen ook bagagevervoer bij boeken.
Wanneer je van hut naar hut loopt, blijf je doorgaans op hoogte en hoef je tussendoor niet terug naar het dal. Bij sommige langeafstandstochten, ontkom je er echter niet aan om soms ook via het dal naar de volgende hut te moeten lopen. In die gevallen is soms een overnachting in het dal te overwegen.

Loop je het liefst zonder “zware” rugzak, dan is een trektocht met bagagevervoer een optie. In de meeste gevallen slaap je dan echter niet in berghutten, maar in hotels beneden in het dal. Om organisatorische en logistieke redenen is het meestal niet mogelijk om met bagagevervoer van hut naar hut te lopen.

Wat maakt een huttentocht zo bijzonder?

 1. weg uit de dagelijkse sleur
  Een paar dagen lang geen telefoontjes, collega’s, email, geen TV, Netflix en computer. Wandelen in de bergen maakt je hoofd leeg en na een huttentocht heb je het gevoel wekenlang weggeweest te zijn en de hele wereld weer aan te kunnen.
 2. je komt op plekken waar de meeste anderen nooit komen
  Aangezien je doorgaans op grote hoogte wandelt, kom je bijzondere planten en dieren tegen, die beneden in het dal weinig tot niet voorkomen. Denk daarbij ondermeer aan gemsen, steenbokken, alpenmarmotten, edelweiss, türkenbund en enzian. Maar ook de overnachtingslokaties zijn unieke plekken. Zo zijn er kleine, authentieke berghutten en grote “berghotels”, maar ook kleine onbemande bivakhutjes.
 3. je bent middenin de natuur
  Al wandelend kom je langs wildstromende beekjes, groene almweiden, dichte bossen en indrukwekkende rotsmassieven. In sommige gebieden heb je ook een fantastisch zicht op de witte gletsjerwereld en soms kun je er zelfs heel dichtbij komen.
 4. het is een bijzondere uitdaging
  Er komt nogal wat kijken bij een huttentocht. Hoewel de paden meestal gebaand zijn en goed gemarkeerd, dien je wel te weten waar je aan begint. Een goede voorbereiding met gedetailleerde wandelkaarten en gidsjes is dus een eerste vereiste. Daarnaast dien je over een goede conditie te beschikken, je bent tredzeker en hebt geen last van hoogtevrees.
  Aangezien het niet altijd mooi weer is en het weer binnen mum van tijd kan omslaan, moet je ook weten hoe te handelen bij extreme weersomstandigheden.
  Je zult ongetwijfeld momenten gaan tegenkomen, dat je denkt “waar ben ik aan begonnen” en “volgend jaar toch maar weer naar de Costa del Sol”, maar je dag kan niet meer stuk als bovenop die bergtop hebt gestaan en/of de volgende berghut weer bereikt hebt.
 5. je leert andere bergliefhebbers kennen
  Of je nu met z’n tweeën loopt of in een groep, op berghutten kom je altijd mensen tegen met dezelfde passie en vaak ook mensen, die dezelfde route lopen. Zo kun je ervaringen uitwisselen en eventuele te verwachten “moeilijkheden” met elkaar bespreken.

Weinig of geen meerdaagse bergwandelervaring en toch een huttentocht lopen?

Overweeg dan eens een georganiseerde huttentocht. Tirol Outdoor Experience organiseert al jarenlang in de hele Alpen groepswandelreizen. Je loopt hierbij met minimaal 5 en maximaal, afhankelijk van het niveau van de tocht, 8 tot 12 wandelaars. De huttentochten worden allemaal begeleidt door een Nederlandse, gediplomeerde bergwandelgids.

Op www.tiroloutdoor.nl kun je kiezen uit huttentochten van 4 tot 9 dagen en van eenvoudig tot zwaar. Verder zijn er specifieke huttentochten voor gezinnen met kinderen en voor deelnemers met een hond.
Heb je advies nodig, schroom dan niet om te bellen of een mailtje te sturen.

Psst, hebben jullie ook al de 10 favoriete huttentochten gezien van onze pater familias Arres? Klik hier voor zijn top 10.

Jubileum

Tirol Outdoor Experience (TOE voor de fans) bestaat 15 jaar en dat willen we graag samen met jou vieren!

Wij hebben de 15 best gewaardeerde reizen van de afgelopen jaren geselecteerd en hier onze jubileumactie aan gekoppeld. Als je voor aankomende zomer een van deze jubileumreizen boekt krijg je namelijk:

 • Een gratis proefabonnement op Bergen Magazine
 • Een reischeque t.w.v. 50 Euro te besteden bij een volgende reis
 • Kans op een GRATIS vakantie!

De eerst twee krijg je sowieso, voor het derde moet je een beetje geluk hebben. Met de nadruk op “beetje”, want de kans is namelijk best groot dat je al je geld terug krijgt…

Per volgeboekte reis en per reisperiode geven we namelijk een gratis reis weg! Onze groepen bestaan uit maximaal 9 deelnemers (12 bij gezinnen). Je hebt dus een behoorlijke kans, zeker als je met z’n tweeën of met het hele gezin gaat.

Ben je benieuwd naar onze jubileumreizen en wil je kans maken op die gratis vakantie? Klik dan op de volgende link:
https://www.tiroloutdoor.nl/jubileum/

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.