Het nut van wandelstokken
Je ziet het steeds vaker: mensen die met wandelstokken onderweg zijn tijdens hun wandelingen. Grote kans dat jij je afvraagt wat je hieraan hebt, of misschien vind je het zelfs een beetje oubollig. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.
Hebben wandelstokken echt een toegevoegde waarde, of zijn ze vooral een handig hulpmiddel voor oudere mensen?
Het antwoord is simpel: ja, wandelstokken zijn zeker van toegevoegde waarde voor wandelaars van alle leeftijden.
Wandelstokken bieden meer grip en ondersteuning, maken het lopen minder vermoeiend en bevorderen een goede wandelhouding. Deze factoren dragen niet alleen bij aan een veiligere wandeling, maar helpen ook blessures te verminderen.
Stel je wordt moe en je stappen worden minder zeker, of je bent niet gewend aan het gewicht van je rugzak. In zulke situaties bieden wandelstokken de perfecte ondersteuning.
Wandelstokken zijn lichtgewicht en nemen nauwelijks ruimte in beslag, maar kunnen een wereld van verschil maken. Of je nu een sneeuwveld moet oversteken of een steil stuk moet trotseren, wandelstokken bieden extra stabiliteit en ondersteuning.
In dit blog duiken we dieper in op de voordelen van wandelstokken en leggen we uit waarom ze een must-have zijn voor elke wandelaar.
De voordelen van wandelstokken
We noemde al een voorbeeld, maar het gebruik van wandelstokken bieden nog veel meer voordelen.
✅ Ondersteuning: Wandelstokken bieden extra ondersteuning op gladde of moeilijke ondergrond, wat de kans op uitglijden of vallen verkleint.
✅ Houding: Wandelstokken helpen je rechtop te lopen. Dit is goed voor je houding en je rug.
✅ Ontlasten: Doordat je wandelt met wandelstokken, ontlast je spieren, rug en knieën met wel 30%. Dat betekent minder vermoeidheid en minder blessures.
✅ Training: Door het gebruik van wandelstokken train je je hele lichaam, omdat ook je armen actief meedoen tijdens het lopen.
✅ Balans: Wandelstokken zorgen voor ritme, evenwicht en balans, vooral wanneer je met een zware rugzak loopt.
✅ Uithoudingsvermogen: Met de ondersteuning van wandelstokken wordt het lopen lichter waardoor je langer kunt doorgaan en je tocht aangenamer verloopt.
Welke wandelstok gebruik je tijdens wandelen in de bergen?
Telescopische wandelstokken zijn het meest geschikt wanneer je gaat wandelen in de bergen, of op een ruiger terrein. Dit zijn uitschuifbare wandelstokken die je eenvoudig in- en uit elkaar kunt klikken. De voordelen hiervan zijn dat je ze gemakkelijk kunt aanpassen op het gebied waarin je wandelt, en heb je ze even niet nodig? Dan heb je ze zo weer opgeborgen. Telescopische wandelstokken hebben puntig eindstuk met een rondel waarmee je goed grip hebt op de ondergrond. Vaak zijn deze wandelstokken lichtgewicht zodat ze geen belemmering zijn tijdens het wandelen of dragen.
Laat je altijd goed informeren welke stokken het beste bij jou passen.
Ga jij wandelen in een bergachtig gebied waar je ook veel zult moeten klimmen? Kies dan bijvoorbeeld voor een wandelstok met een langer handvat. Deze kun je makkelijk iets hoger of lager vastpakken wanneer het terrein daarom vraagt.
De juiste lengte van een wandelstok
Het is belangrijk om je wandelstok op de juiste lengte in te stellen. Als de wandelstok te kort of te lang is, kan deze je juist belemmeren in plaats van ondersteunen.
Stel de lengte van de wandelstok in door je armen in een hoek van 90 graden te houden. Zorg ervoor dat je hand op de juiste hoogte van het handvat zit. Bij het stijgen maak je de stok 5 tot 10 centimeter korter, terwijl je bij het dalen de stok wat langer maakt.
Wandelen met wandelstokken
Wanneer je met wandelstokken op pad gaat, zul je merken dat je op rechte stukken veel minder druk op de stokken uitoefent. Ze helpen echter wel bij het behouden van balans, richting, ritme en de juiste voetplaatsing. Door de stokken op een constante afstand en snelheid neer te zetten, kom je in een ritmische beweging, vergelijkbaar met het gebruik van stokken tijdens wintersport. Wandelstokken bieden ook aanzienlijke voordelen op verschillende ondergronden, zoals sneeuwvelden, natte modderige stukken, gras en slecht aangelegde paden, waar ze helpen om glijden te voorkomen en extra stabiliteit te bieden.
Afdalen met wandelstokken
Wandelstokken worden vaak tevoorschijn gehaald zodra de afdaling in beeld komt, en dat is logisch. Afdalen belast niet alleen je bovenbenen aanzienlijk, maar kan ook glad of schuiverig zijn. Wanneer de beenspieren het niet helemaal opvangen dan komt er teveel druk op de knieën en kan er wat frictie ontstaan. Heel verstandig dus om hier wandelstokken te gebruiken.
Wanneer je gaat afdalen met wandelstokken kijk dan goed waar je de stokken positioneert. Belangrijk is dat je de stokken niet voor je voeten plaatst, dit vergroot namelijk de kans dat je er over struikelt. Plaats ze op een stevige ondergrond waar ze niet wegglijden.
Steile beklimmingen met wandelstokken
Wandelstokken worden ook vaak ingezet tijdens beklimmingen. Hierbij gebruik je de stokken om extra kracht te zetten bij het omhooggaan. Zorg ervoor dat je lichaam, inclusief je bepakking, goed in balans is met je wandelstokken.
Plaats de stokken niet te ver naar voren en houd een lichte knik in je armen. Stel de stokken iets korter in en houd ze parallel aan de helling van de berg.
Veilig gebruik van wandelstokken
In de meeste gevallen bieden wandelstokken zeker toegevoegde waarde, maar er zijn uitzonderingen. Als je tijdens je tocht staalkabels tegenkomt, is het belangrijk om deze vast te grijpen; in zo’n situatie kunnen de stokken onhandig zijn.
Hang de stokken niet aan je pols, maar houd ze vast in je hand, zodat je ze snel kunt loslaten als dat nodig is. Een betere optie is om de stokken tijdelijk op je rugzak te plaatsen. Soms kan het ook handig zijn om de stokken even door te geven aan de persoon voor je als je moet klauteren.