De bergspatuin Ramsau is ontstaan door een plek van ontspanning te creëren en tegelijkertijd als ontmoetingsplek te dienen voor de lokale bevolking en hun gasten. De tuin werd ingehuldigd in 1989 en in 2006 uitgebreid gerenoveerd. De bergspatuin, dankt zijn huidige uiterlijk aan de vele uren vrijwilligerswerk.
In de kruidentuin die hier ook te vinden is, vind je meer dan 80 typische medicinale planten en bergbloemen. Wilde kruiden zoals tijm, salie, valkruid, weegbree of calendula hebben hier ook een plek gevonden als sierplanten in de weelderige bloembedden. Ook de in de Alpen zo bekende Edelweiss is er te vinden.
Als je het park binnenloopt kun je zelfs al van een afstand centraal in het park de pekeltoren zien met een zadeldak van grindteentjes. Het zoutgehalte die in de lucht komt, wordt gecreëerd door het druppelen van de pekel (Alpenzout) over de Hawthorn bundel. Over dakpansgewijs gevlochten twijgen druppelt voortdurend een zoutoplossing (Alpenzout met water) naar beneden. Deze komt en de lucht terecht en als je die lucht inademt biedt dit verlichting van symptomen aan de luchtwegen. Deze toren is een echte aanvulling op het kuuroord Ramsau am Berchtesgaden.
Het Berchtesgadener Land is het enige gebied in de Duitse Alpen, die dit kan bieden in aanvulling op het alpine klimaat en de bergen, Alpenzout als een helende factor. Op meerdere plaatsen in de regio zijn dit soort Hawthorn bundels als spa te vinden.
De zoutoplossing druppelt langs de twijgen naar beneden en de lucht(damp) die daarbij vrijkomt werkt verlichtend op de luchtwegen.
Niet ver van de pekeltoren is een Kneippstation waar we lekker met onze voeten doorheen hebben gelopen. Nou ja lekker, het was verschrikkelijk koud. Maar even doorzetten en dan voel je de stekende kou niet meer. Dan eruit en lekker in het zonnetje opdrogen. En nog maar een baantje door het koude bad, volgens Sebastian Kneipp goed voor de bloedcirculatie.