Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Kleding en schoenen voor tijdens het bergwandelen

Kleding en schoenen voor tijdens het bergwandelen

Je gaat bergwandelen (hoera!), maar wat voor een kleding trek je daar voor aan? Misschien ga je op huttentocht, of misschien ga je dagtochten lopen in de bergen. Voor beiden is het belangrijk dat je een goede, comfortabele outfit hebt. Dit kan namelijk je tocht maken of breken. Maar waar voldoet de juiste kleding aan voor tijdens het bergwandelen? Wij leggen het je graag even uit.

 

Werk met laagjes

Allereerst is het belangrijk dat je met laagjes werkt. Het weer in de bergen is wisselvallig en het verschil tussen omhoog en naar beneden lopen is enorm wat betreft de lichaamswarmte die je produceert. Het is daarom belangrijk dat je gemakkelijk iets aan of uit kan trekken. Door met laagjes te werken, kun je je lichaamstemperatuur goed reguleren zodat je altijd comfortabel bent.

Voor in de zomer raden we je aan om te gaan voor een (sneldrogend) t-shirt, een fleece-vest en een water- en winddichte jas. Je kunt de fleece en de jas combineren in een isolerende winddichte jas: ook wel een softshell genaamd. Het voordeel hiervan is dat je iets minder spullen mee draagt. Het nadeel is dat softshell jassen niet waterdicht zijn en dus alleen geschikt zijn als je echt zeker weet dat het niet gaat regenen.

Als broek komt de befaamde afritsbroek toch zeker bovenaan ons lijstje. Geliefd en gehaat is de broek, want niet iedereen is fan van de look, maar praktisch is hij zeker. De pijpen kunnen eraf geritst worden om zo van een lange broek een korte te maken. Zo kun je snel wisselen, zonder dat je midden op het wandelpad iets anders aan hoeft te trekken. Wel zo fijn. Als alternatief kun je kiezen voor een broek van een lichtgewicht en sneldrogende stof of een sportlegging.

Het juiste materiaal voor je wandelkleding

Goed, je weet welke kledingstukken je mee moet nemen voor een bergwandeling. Maar hoe zit het met de kwaliteit daarvan? Het materiaal van je wandelkleding is ontzettend belangrijk. Het moet namelijk goed je zweet kunnen afvoeren, anders kun je het koud krijgen. Bovendien is het fijn als het materiaal zacht aanvoelt zodat het niet schuurt. We zetten verschillende materialen even voor je op een rijtje:

 

Katoen

Dit is geen goed materiaal voor wandelkleding. Katoen houdt namelijk vocht vast en droogt langzaam. Bij bovenkleding kun je het hierdoor snel koud krijgen. Voor sokken is dit ook funest aangezien je door natte voeten makkelijker blaren krijgt. Koop dus geen katoenen wandelkleding!

 

Wol

Wol kan goed vocht opnemen zonder dat het klam aanvoelt en is daarom erg geschikt voor wandelkleding. Bovendien isoleert wol, waardoor het je lichaamstemperatuur behoudt. Zeker in koudere wandelgebieden is dit praktisch. Een ander voordeel van wol is dat het antibacterieel is. Je shirts en sokken zullen hierdoor minder snel gaan stinken. Wel zo fijn voor jou en je tochtgenoot.

Een nadeel van wol is daarentegen dat het kan kriebelen. Kies daarom voor wol van het merino schaap, deze is veel zachter en kriebelt niet.

 

Polyester

Polyester wikkelt het lichaamsvocht snel af en is sneldrogend. Het is daarom ook ideaal voor sport- en wandelkleding. Bovendien is het erg licht. Een nadeel is dat synthetische stoffen slechter ademenen dan natuurlijk materialen, je zult er dus iets sneller in gaan zweten. Bovendien gaat polyester ook snel stinken, aangezien het niet de antibacteriële eigenschappen heeft van bijvoorbeeld wol. Voor dagwandelingen is dat geen probleem, maar voor kleding die je meerdere dagen draagt op een trektocht kan het onprettig zijn.

 

Regenkleding

Een categorie die we even los willen uitlichten is de regenkleding. Zeker voor langere tochten is dit een must, aangezien je het weer niet kunt voorspellen voor meerdere dagen. Het weer in de bergen is wisselvallig en kan zo omslaan. Onderkoeling is geen grap, neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en pak die regenjas in. Ga het liefst voor een dunne (ongevoerde) regenjas: ook wel een hardshell genaamd. Deze zijn lichtgewicht maar beschermt je tegen regen en wind. Gewatteerde jassen of winterjassen zullen snel te warm zijn tijdens het wandelen.

De juiste wandelschoenen

Misschien wel het belangrijkste kledingstuk tijdens een bergwandeling: de schoenen. Wandelschoenen zijn een vak apart en hebben het meeste invloed op je wandel comfort. Goede schoenen zijn een must voor een wandeling in de bergen. Ze worden ingedeeld in de categorieën A tot D. Even een korte uitleg:

 

A wandelschoenen

Dit zijn lage schoenen. Ze zijn vooral geschikt voor stadswandelingen en lichte heuvellandschap. De zool is vaak flexibel voor een soepele afwikkeling van de voet.

 

A/B wandelschoenen

Dit zijn hoge wandelschoenen en komen tot boven de enkels. Hierdoor geven ze je extra steun. De zool is redelijk flexibel. Deze schoenen zijn geschikt voor wandelen door heuvels en bergen.

 

B wandelschoenen

Dit zijn hoge wandelschoenen met een stijvere zool. Steentjes voel je hierdoor niet meer, wat minder vermoeiend is voor je voeten als je over rotsachtig terrein loopt. Deze schoenen zijn geschikt voor bergwandelingen over moeilijk terrein.

 

C en D wandelschoenen

Dit zijn beide erg technische schoencategorieën die vooral geschikt zijn voor alpiene tochten of expedities. Ze zijn stijgijzervriendelijk (C), waarmee je een gletsjer kunt oversteken. Of stijgijzervast (D), om ijswanden mee te beklimmen.

 

Voor bergwandelingen raden wij je aan om te gaan voor een A/B of B schoen, afhankelijk van je eigen voorkeur in flexibiliteit van de zool en de tocht die je ermee wilt gaan maken. De categorieën C en D zijn vaak onnodig zwaar en stijf voor een huttentocht.

Elke schoen zit weer anders, sommige merken zijn breder (Meindl) of smaller (Lowa). Laat je dus vooral adviseren in de bergsportwinkel welke schoen het beste bij je voet past. Het allerbelangrijkste is dat hij echt goed zit, want blaren zijn geen pretje onderweg.

Schrik er overigens niet van als je een maatje groter krijgt aangeraden dan je normale schoenmaat. Wandelschoenen moeten wat ruimte hebben bij de teen. Als je naar beneden loopt zul je namelijk altijd een beetje schuiven. Je wilt niet dat je dan met je tenen tegen de voorkant van de schoen aan komt. Dit kan blaren veroorzaken, of erger: zwarte teennagels.

Let als laatste op de waterdichtheid van de schoen. Tegenwoordig hebben veel schoenen een waterdicht membraan (vaak van Gore-Tex), wat ervoor zorgt dat je geen natte voeten krijgt tijdens een regenbui. Leren schoenen zijn namelijk niet perse waterdicht! Ze zullen de regen even tegenhouden maar op den duur toch nat worden. Leer is namelijk een natuurlijk materiaal wat vocht opneemt. Ga je door een regenachtig gebied lopen of zul je veel beekjes moeten oversteken, dan zijn schoenen met een waterdicht membraan aan te raden.

 

Wil je je nieuwe wandelkleding eens uitproberen op een echte tocht? Wij helpen je graag verder met het zoeken naar de tocht voor jou!

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.