Hoe zit dat met betalen of je telefoon opladen op de berghut?
Contant betalen op de berghut
Wij in Nederland zijn gewend om overal te kunnen pinnen. Contant geld? We denken er soms niet eens aan. In de Oostenrijkse berghutten is dit een ander verhaal.
Geloof het of niet, een hooggelegen berghut heeft geen internet. Klinkt misschien logisch, maar dat betekent ook vaak dat je er niet kunt pinnen. De lagergelegen hutten hebben soms wel internet, maar niet altijd een pinapparaat. Dus een tip om altijd aan te denken zodra je de bergen ingaat: neem voldoende contant geld mee!
Hou er rekening mee dat je bij een huttentocht al helemaal geen pinautomaat tegenkomt. Er is niets vervelender dan halverwege je tocht ontdekken dat je nog maar 50 euro cash hebt, waarmee je 3 dagen moet overbruggen.
Pin dus echt van tevoren genoeg contant geld, zodat je altijd kunt betalen.
Hoeveel contant geld tijdens huttentocht
Afhankelijk van de reis die je geboekt hebt, zit meestal ontbijt en avondeten inbegrepen. Reken op een eenvoudige lunchmaaltijd met twee drankjes, en bij de hut een lekkere apfelstrudel en een lekker (groot) biertje gemiddeld zo’n 35 tot 50 euro per dag per persoon.
Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt.
Hou je van uitgebreid tafelen en vind je het gezellig om ’s avonds nog wat drankjes te doen, dan ben je uiteraard wat meer kwijt.
Ook wanneer je veel tijd in de hut doorbrengt (denk bijvoorbeeld aan een slecht weer dag), dan zal je waarschijnlijk iets meer consumeren. Een kaartspel spelen onder het genot van een lekkere warme chocomel en bord kaiserschmarren is vaak toch net wat leuker ;).
Tip: Check van tevoren goed welke kosten er wel of niet zitten inbegrepen bij jouw reis.
Het kan zijn dat het avondeten in de hut afgerekend dient te worden, of dat er een (extra) overnachting voor eigen rekening komt. Zorg dat je deze kosten meerekent in je contanten.
Bereik telefoon in een berghut
Heb ik bereik in de berghut met mijn mobiele telefoon? Een veelgestelde vraag door wandelaars die voor het eerst een huttentocht gaan maken.
We stellen je meteen even gerust, want in de meeste berghutten heb je tegenwoordig wel bereik. Is de hut aan de kant van de vallei, dan heb je meestal connectie met de internetpalen in de buurt. Bevind je je wat dieper in de bergen? Dan kan het zijn dat je weinig of slecht bereik hebt, en ja, op sommige hutten heb je helemaal geen bereik. Lekker rustig!
Belangrijk om te weten is dat de noodoproep 112 meestal wel verbinding krijgt.
En mocht je in gevaar komen en geen bereik hebben? Zorg dan dat je weet waar de dichtstbijzijnde hut ligt.
Telefoon opladen in een berghut
De meeste hutten vinden het geen probleem als je even je telefoon op wil laden.
Er liggen dan vaak stekkerdozen klaar, ergens in de gezamenlijke ruimte om de telefoons op te laden. Houd wel rekening met je medemens, iedereen wil graag de telefoon even opladen.
In de kamers of op het lager zijn niet altijd (voldoende) stopcontacten.
De hoger gelegen hutten – dezelfde als die zonder internet en pinapparaat – voorzien hun elektriciteit vaak door middel van aggregaten. Dat is erg kostbaar en daarom is de elektriciteit er vaak afgesloten tussen 22.00 – 06.00uur.
Ben je afhankelijk van je telefoon, neem dan een goede powerbank mee!
Tip: Zet je telefoon op de bespaarstand en zorg ervoor dat er geen onnodige programma’s op de achtergrond draaien. Zet internet, Bluetooth en wifi uit, en beperk het gebruik van apps die veel stroom verbruiken (zoals muziek, WhatsApp, Instagram, video, etc.).
Zet je telefoon liever niet op vliegtuigstand terwijl je aan het wandelen bent, omdat je dan niet vindbaar bent via GPS. ’s Avonds in de hut kan dit natuurlijk wel prima!
Ben je in nood? 112 werkt in heel Europa, maar het kan even duren voordat je correct wordt doorgeschakeld. Ben je in de Alpen? Bel dan 140 voor de Bergrettung.