Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

In het spoor van de Eerste Wereldoorlog

In het spoor van de Eerste Wereldoorlog

Een aanrader voor wandelaars en skiërs met belangstelling voor de recente geschiedenis: de tocht langs de plaatsen waar in de Eerste Wereldoorlog werd gevochten. Niet alleen vanwege de geschiedenis, maar ook vanwege het mooie landschap.

Op 26 juni 2009 werd in Zuid-Tirol geschiedenis geschreven. Op deze dag voegde het UNESCO-werelderfgoedcomité de Dolomieten toe aan de lijst met wereldnatuurerfgoederen vanwege de “unieke monumentale schoonheid” van dit landschap. De Dolomieten hebben deze erkenning niet alleen te danken aan het natuurlijke schouwspel ‘enrosadire’, waarbij de rotswanden rood kleuren in het licht van de ondergaande zon, maar ook aan hun ontstaansgeschiedenis. 250 miljoen jaar geleden waren de Dolomieten nog algen- en koraalriffen in de warme oerzee, gevormd door organismen en sedimenten. Toen het water zakte, rezen deze riffen op als ‘bleke bergen’ en gaven daarmee het gebergte hun gezicht. Een tocht door de Dolomieten is echter niet alleen een fascinerend kijkje in de geschiedenis van de aarde. Het kan ook een bewogen, beklemmende ontmoeting worden met het recente verleden. Sinds de middeleeuwen zijn door het gebergte politieke grenzen getrokken. Van 1915-1917 waren de Dolomieten het toneel van zware gevechten tussen Italiaanse en Oostenrijkse troepen. Vaak lagen de vijandelijke stellingen amper 10 meter uit elkaar. Maar ook de natuur was een vijand: alleen al in de oorlogswinter van 1916/1917 kwamen ten gevolge van lawines 10.000 soldaten, alpinisten en Tiroolse mitrailleurschutters om het leven.

3schuilhut lawines:1ste wereldoorlog

SPOREN VAN DE GESCHIEDENIS

Museumsvesting Tre Sassi
De vesting Tre Sassi op de Valparolapas is een van de interessantste musea over de Dolomietenfronten in de Eerste Wereldoorlog. De vesting uit 1897 werd gebouwd ter verdediging van de zuidelijke grens van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Na de modernisering in 1910 bleek al snel dat de vesting niet bestand was tegen de vernietigende capaciteiten van de modernere artillerie. Een paar weken na het uitbreken van de oorlog hielden de verdedigingsmuren geen stand onder de regen van kanonskogels die werden afgevuurd vanaf de naburige berg 5 Torri. Uiteindelijk werd de vesting geëvacueerd. Tegenwoordig is in het gerenoveerde gebouw het museum over de Eerste Wereldoorlog gevestigd. Behalve uitrustingsstukken en wapens van de soldaten zijn hier ook vele dagelijkse gebruiksvoorwerpen te zien.

3oude kledingstukken:1ste wereldoorlog

3oude houten sneeuwschoen:1ste wereldoorlog

OPENLUCHTMUSEUM IN DE ROTSTUNNEL 5 TORRI

Vlakbij de Valparolapas ligt de Falzaregopas met de massieve rotstoren Lagazuoi. Voor de Italiaanse artillerie was de Falzaregopas het ideale punt voor hun commandocentrale, omdat ze de bergen in de omgeving hiervandaan bijzonder goed in de gaten konden houden. Een rij kanonnen rond de rotsen diende als verdediging tegen de Oostenrijkse troepen op de Lagazuoi en in de vesting Tre Sassi. Om de vesting te kunnen veroveren, plande het Italiaanse opperbevel een rotstunnel in de berg, de Goingertunnel. Hierdoor kon de aanvoer naar de stellingen doorgaan, ook onder het spervuur dat de Oostenrijkse artillerie afvuurde op de 5 Torri en de Cengia Martini. Na zes maanden hard werken was een 1100 meter lange tunnel uitgehakt en beëindigden de Italiaanse troepen de schermutselingen met een enorme lading springstof. Maar de Oostenrijkers overleefden de explosie, omdat ze hun stelling op 2668 m hoogte inmiddels hadden verlaten. In 1996 werden de rotstunnels gedeeltelijk gerestaureerd en over de hele lengte voorzien van staalkabels. Tegenwoordig is het openluchtmuseum vanaf het bergstation van de kabelbaan in 10 minuten bereikbaar. In de tunnel zijn goed begaanbare paden aangelegd, die in ongeveer drie kwartier langs de perfect gerestaureerde stellingen voeren. Hoogteverschil: 370 m.

ROUTES LANG HET VERLEDEN

Het Vredespad (in het Duits Friedensweg, in het Italiaans Sentiero della Pace) werd halverwege de 20e eeuw aangelegd. Het volgt het verloop van de frontlinies in de Eerste Wereldoorlog aan de zuidkant van de Alpen en is een van de belangrijkste historische langeafstandspaden in het noorden van Italië. Het Vredespad loopt van de Dolomiti di Sesto/Sextner Dolomieten naar de bergpas Passo Stelvio/Stilfser Joch bij de Zwitserse grens, een afstand van hemelsbreed 150 kilometer. In de buurt van Trento/Trient gaat het pad omlaag naar het vruchtbare dal Val d’Adige/Etschtal en het dorp Caldaro/Kaltern.

De ‘Bergjager’-skironde voert door de legendarische bergwereld van de Dolomieten met de bergen Civetta, Pelmo, Tofane, Lagazuoi, Conturines, Settsass, Sassongher, Sella en Marmolada. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormden deze bergtoppen het Dolomietenfront.

De Alpinisteig/Strada degli Alpini in het Alta Pusteria/Hochpustertal is eveneens een erfenis uit de Eerste Wereldoorlog. Het bergpad is een goed voorbeeld van de kundige manier waarop de militaire paden toen werden aangelegd. Het deel tussen de Elfer- en de Sentinellascharte is erg verijsd, zodat stijgijzers, pikkel en touw noodzakelijk zijn. Duur: tot de Elferscharte 2 ½ uur; hiervandaan naar de Sentinellascharte 1 ½ uur; afdaling naar berghut Bertihütte 1 uur.

ONTMOETINGEN MET HET VERLEDEN

Wie nu in de Sextner Dolomieten wandelt, vindt overal sporen van de oorlog: resten van houten barakken, roestig prikkeldraad, blikjes. Twintig jaar geleden ontdekte men terzijde van de populaire wandelpaden zelfs manshoge explosieve ladingen.
Overal in de bergen rond het dorp Sesto/Sexten en op de bergen Croda Rossa/Rotwand, Elferkofel, Zwölferkofel en Einserkofel liggen nog overblijfselen uit de oorlogsjaren. Het project ‘Spuren unserer Geschichte’ (sporen van onze geschiedenis) en de vereniging ‘Bellum aquilarum’ hebben als doel deze overblijfselen te bewaren, maar niet te restaureren.

De bouw van fort Fortezza – Franzensfeste stond al gepland tijdens de regering van de Oostenrijkse keizer Frans I, maar werd pas tussen 1833 en 1838 gerealiseerd onder zijn zoon Ferdinand I. Het fort was bedoeld om de noord-zuidverbinding te verdedigen, maar zover is het nooit gekomen. De bouw is niet voltooid en het fort is ook nooit in gebruik genomen.

3resten prikkeldraad:1ste wereld oorlog

bron: suedtirol.info

Onderstaande film is 28 februari 2015 getoond tijdens het Dutch Mountain Film Festival (DMFF).

Trailer van Der Stille Berg/ The Silent Mountain (Oostenrijk, 2014) van Ernst Gossler

Een van de meest bizarre slagvelden van de eerste wereldoorlog bevond zich in de Dolomieten, waar gevechten op duizelingwekkende rotswanden plaatsvonden en de loopgraven over toppen en door bergen slingerden. Bergbewoners werden van de een op de andere dag elkaars vijanden, toen Italië de oorlog verklaarde aan Oostenrijk-Hongarije. Een aangrijpend liefdesdrama in een krankzinnige wereld in een decor van steile rotsen en bergtoppen met William Moseley en Claudia Cardinale.

Als je houdt van films, documentaires  die allemaal betrekking hebben op de bergen waar dan ook in de wereld, kijk dan eerst op wikipedia.org/DMFF en daarna op de website van DMFF.

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.