Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Het nut van wandelstokken

Het nut van wandelstokken

Je ziet het steeds meer, mensen die met wandelstokken onderweg zijn. Maar is dit niet wat voor oudjes? Of is het heel legitiem en eigenlijk wel een goed idee? Ja! Zeker een goed idee. Het is altijd fijn om de wandelstokken bij te hebben. Al zitten ze de hele week aan je rugzak en kom je erachter dat het prima gaat. Maar stel je voor? Je wordt wat moe en je voeten zet je onzekerder neer, of je bent niet gewend aan het gewicht van de rugzak en die brengt je uit balans? Dan zijn stokken een perfecte uitkomst. Ze wegen bijna niets om mee te nemen en komen zeker een keertje van pas. Stel je komt aan bij een sneeuwveld, of je trotseert een steil stuk?

Telescoopstokken

De stokken die je in de zomer gebruikt zijn altijd telescoopstokken, je moet ze namelijk aan kunnen passen aan het gebied waar je in wandelt. Je moet ze ook aan je rugzak kunnen binden. En er moet een puntig eindstuk opzitten zodat je ook echt grip hebt in de grond. Er zijn uitschuifbare en klikstokken, beiden heeft voordelen en nadelen. Er zijn veel verschillende soorten en merken op de markt, laat je informeren wat bij je past.

Afdalen

Het meest zie je dat de stokken uitgepakt worden zodra er een lange afdaling komt. Dit is natuurlijk de meeste belastende beweging voor je knieën en bovenbenen. Als de spieren het niet helemaal opvangen dan komt er teveel druk op de knieën en kan er wat frictie ontstaan. Het is heel verstandig om hier stokken te gebruiken, dan kun je de kracht verdelen en spelen je armen ook een rol. Stel de stokken zo in dat je rug niet te ver krom hoeft om de stokken in de grond te zetten, dus net wat langer dan ellebooghoogte. Dit wordt ook vaak uitgelegd als je de stokken koopt.

Beklimmen

Andersom zie je ook vaak dat wandelstokken worden gebruikt voor de beklimmingen. Hier vraagt de inspanning veel van je rug en romp. Je rugzak tillen, en maar trappen lopen. Zeker als je een ‘kuitenbijter’ tegemoet gaat is het een aanrader om de stokken erbij te pakken. Om dezelfde reden dat je de kracht kan verdelen en je armen in kan zetten. Hier stel je de stokken net wat lager af, parallel aan de stijging van de berg.

Balans, ritme, plaatsing

Op de rechte stukken zul je merken dat je veel minder druk zet op de stokken, maar blijft het ook gemakkelijk voor de balans, de richting waar je op gaat, het ritme waarin je loopt en de plaatsing van je voeten. Je komt in een soort ritmische beweging door je stokken steeds op dezelfde afstand en snelheid neer te zetten. Dezelfde reden waarom stokken in de wintersport gebruikt worden. Maar het helpt ook enorm op verschillende ondergronden. Zoals de sneeuwvelden, natte modderige stukken waar je gemakkelijk kan glijden, gras, of paden die niet heel goed aangelegd zijn.

Gebruik ze als handigheid, niet om gevaar te lopen

Op een aantal plekken is het wel fijn dat je techniek ook echt beheerst zonder de stokken. Het is belangrijk dat ze stokken echt een hulpmiddel blijven, voor verlichting zorgen, maar oefen ook altijd even zonder de stokken. Zodra je op grote rotsformaties komt waar je stenen over moet klauteren, of grote passen moet maken zitten de stokken vaak in de weg. Dit geldt ook voor stukken waar je even 2 meter moet dalen of klimmen op

een stuk rots. Mocht je staalkabels tegenkomen tijdens je tocht is het van belang dat je de kabels vastpakt, dan zijn de stokken ook vaak onhandig.

Hang de stokken niet aan je pols, maar houd ze vast in je hand (zodat je ze ook snel los kan laten mocht er wat misgaan) of plaats ze terug op de rugzak. Zorg dat het een handigheid is maar geen extra gevaar voor jezelf. Soms werkt het ook om even de stokken door te geven naar de persoon voor je als je wat moet klauteren.

Voordelen van de wandelstokken

  • Het zorgt voor balans
  • Kan helpen bij richting, ritme en plaatsing
  • Het kan de knieën en andere spieren ondersteunen voor de afdaling
  • Het kan je rugspieren en romp ondersteunen voor de beklimming
  • Verdeling van kracht over armen en benen in verlichtend

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.