Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Het leven op een berghut

Het leven op een berghut

Vandaag een checklist voor een ieder die een overnachting gaat maken op een berghut. Wanneer je voor het eerst van plan bent om zelfstandig of met TOE een huttentocht in de Alpen te gaan maken, is het verstandig om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. We hebben hier de 10 belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

1. Reserveren
Niets is zo vervelend om op een berghut aan te komen na een mooie maar vermoeiende wandeling in de bergen en er is geen plek meer voor jou (en eventueel je medewandelaars) om te overnachten. Beter is om voorafgaand aan je wandeling de hut te reserveren. Wanneer je een complete tocht boekt bij Tirol Outdoor Experience dan reserveren wij natuurlijk de hutten voor je.

2. Huttensloffen
Bergschoenen zijn niet toegestaan in de slaapvertrekken. Trek ze liever ook niet aan in de eetgedeelte. Doe dus je bergschoenen uit wanneer je de hut binnenkomt en draag huttensloffen of gympies. Meestal is er op de hut wel een droogruim aanwezig waar je je bergschoenen kunt drogen als ze nat en vies zijn.

3. Zaklamp of hoofdlamp
Heb je al eens op een hut overnacht, dan is het je misschien wel eens overkomen. Je moet ’s nachts je bed uit en je loopt voorzichtig naar het toilet maar onderweg hier naartoe vallen er al ratelend telescoopstokken op de grond en iedereen wordt wakker. Zorg dus dat je altijd een zaklamp of liever nog een hoofdlamp bij je in de buurt hebt liggen, zodat je veilig je weg in het donker kunt vinden. Deze zijn verkrijgbaar bij elke buitensportwinkel.

4. Vergeet nooit cash geld mee te nemen
Plastic regeert de wereld! Bijna overal in de wereld kun je eventuele problemen met je betaalpas oplossen. Alleen vaak niet op berghutten. Dus bereken op voorhand wat je nodig hebt (ongeveer 45 tot 60 euro per nacht incl. je ontbijt en avondmaaltijd). Neem dus voldoende cash mee.

5. Slaap zacht! Maar gelieve wel in je eigen lakenzak
Ja, er is beddengoed (dekens en kussens) aanwezig in de hutten. Niettemin is een lichte lakenzak van dunne zijde of fleece verplicht en gemakkelijk mee te nemen in je rugzak. Dit komt de hygiëne op de slaapzalen ten goede. Ook deze zijn in alle buitensportzaken verkrijgbaar.

6. Laat liever je eigen eten in je rugzak
Wandelaars nemen vaak broodjes kaas en appels mee voor onderweg, maar nuttig deze alstublieft niet in het restaurant en op het terras van de berghut. Iedereen die wil genieten van de luxe om even lekker uit te rusten op het gezellige terras en plaats neemt aan een tafel, moet eigenlijk zo beleefd zijn om, al is het maar slechts één gerecht van de menukaart te bestellen.

7. Honden toegestaan? Vraag het eerst aan de gastheer (Hüttenwirt)!
Zelfs de braafste hond is ’s nachts als gast meestal niet welkom. De kamers zijn niet ingericht op honden. Informeer er naar van tevoren, want zo nu en dan is het op afspraak toegestaan ​​om een hond mee te nemen.

8. Voordeel lidmaatschap bergsportvereniging
Je kunt veelal gunstiger overnachten op een berghut, maar ook bergsportverzekeringen zijn met een lidmaatschap van een bergsportvereniging iets voordeliger. Leden overnachten goedkoper in meer dan 2000 hutten in de Alpen. Bij de reizen die Tirol Outdoor Experience aanbiedt is dit voordeel al verdisconteerd in de prijs.
Ook kunt u bij ons terecht voor reisverzekeringen met buitensportdekking en annuleringsverzekeringen. TOE heeft een agentschap van Europeesche verzekeringen.

9. Nachtrust! Vaste avondklok
De tijden van naar bed gaan zijn gereguleerd op een berghut. Dit is de zogenaamde Hüttenruhe. Er is absolute stilte tussen 22.00 en 06.00 uur. Wie eerder wil vertrekken dan 6 uur ’s morgens, moet eigenlijk op kousenvoeten de slaapzaal verlaten. Heb je halfpension geboekt, overleg dan met de hüttenwirt of dit zo vroeg ook al mogelijk is.

10. Huttenboek
Niet ongewoon is dat bergbeklimmers/wandelaars hun volgende doel beschrijven in het huttenboek. Een zekerheid inbouwen, je weet tenslotte nooit wat er allemaal onderweg kan gebeuren, het weer kan drastisch omslaan, of er gebeurt je iets onderweg. Je gaat wat geruster op pad wanneer je weet dat je op je laatste bestemming een bericht achter hebt gelaten waarin je je eerstvolgende positie beschrijft, zodat een reddingsteam een idee heeft waar ze moeten gaan zoeken mocht er iets gebeurd zijn met je.

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.