Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

De 8 grootste gletsjers van de Alpen

De 8 grootste gletsjers van de Alpen

Het huidige rapport over gletsjers van de Alpenverein toont het volgende aan. In het jaar 2015 zijn er door een bovengemiddeld warm meetjaar wederom gletsjers aangetast. Er zijn in 2015 in Oostenrijk 88 van de 92 waargenomen gletsjers weer verder geslonken/teruggedrongen, drie hiervan zelfs meer dan 100 meter.

We stellen acht van de laatste grote Alpen gletsjers aan je voor. Stille, bedreigde reuzen, die getuigen van vroegere ijstijden.

1. ALETSCHGLETSCHER
BERNER ALPEN, ZWITSERLAND

De Aletsch in het Zwitserse kanton Wallis is de grootste en langste gletsjer in de Alpen. Met een wijdte van meer dan 80 vierkante kilometer en een tong van bijna 23 kilometer lang mond hij uit in de Rhône. Maar in vergelijking met de tien keer zo lange Antarctische Lambert Glacier is de Aletschgletscher maar een bescheiden gletsjer.

2. PASTERZE
HOHE TAUERN/GLOCKNERGRUPPE, OOSTENRIJK

De grootste gletsjer van Oostenrijk is al vaak geschilderd en is al miljoenen keren gefotografeerd, het is de Pasterze bij de Großglockner. Zoals bij alle grote gletsjergebieden van de Alpen ziet men de krimpende morenen als getuigen van de voormalige gletsjer hoogte. Zo heeft ook de Pasterze in de afgelopen 70 jaar ongeveer 60 procent van zijn oppervlakte verloren. Nu zijn de morenen nog slechts 8 km lang.

3. MITTELBERGFERNER
ÖTZTALER ALPEN, OOSTENRIJK

Met ongeveer 10 vierkante kilometer, is de Mittelbergferner de tweede grootste gletsjer van Tirol. Hij strekt zich uit over het zuidelijke einde van het Pitztal. De massale gletsjers jaagden de bewoners in het dal door de eeuwen heen grote angst aan.
Een paar decennia geleden waren er regelmatig processies en missen, om de dreigende ijsreuzen mild te stemmen – er werd zelfs een preekstoel uitgehouwen in het ijs. Het lijkt te hebben geholpen.

4. ÖTZTALER GLETSCHER
ÖTZTALER ALPEN, OOSTENRIJK

De Oostenrijkse Alpen hoofdkam wordt bekroond door 30 gletsjers. Samen hebben zij een oppervlakte van 450 km². Je kunt wel stellen dat de Ötztaler Alpen grossiert in gletsjers. Geen andere berggroep in de oostelijke Alpen heeft zo’n groot gebied op grote hoogte van meer dan 3000 meter als de Ötztaler Alpen.
Met de Gurgler Ferner (km² 9.8) de Vernagtferner (7,6 km²) en de Hintereisferner (6,9 km²), is het grootste vergletsjerde gebied van het land.

5. GORNERGLETSCHER
WALLISER ALPEN, ZWITSERLAND

De oudste van de alpen ijsreuzen is de Gorner gletsjer aan de Monte Rosa in het Zwitserse kanton Wallis. Volgens glacioloog is hij wel 2.000 tot 10.000 jaar oud. De route over het ijs naar de Monte Rosa hut is bijna een leerweg van het klimaat: steeds opnieuw en opnieuw moest de route veranderd worden vanwege de slinkende gletsjer.

6. SCHNEEFERNER
ZUGSPITZE, DUITSLAND

De grootste gletsjer op Duits grondgebied is de noordelijke Schneeferner in het Zugspitzen massief. Het beslaat een gebied van ongeveer 50 hectare en ooit bedekte deze het gehele Zugspitzplatteau.
Midden in de zomer geeft de Schneeferner dagelijks ongeveer 35.000 kubieke meter gletsjerwater af. Sinds 1993, wordt een groot deel van het ijs bedekt met dekzeilen om in de zomer het smelten van het gletsjerijs zoveel mogelijk te beperken. Toch zal hij waarschijnlijk zo goed als verdwenen zijn in het jaar 2030.

7. ÜBELTALFERNER
STUBAIER ALPEN, OOSTENRIJK/ZUID-TIROL, ITALIË

De Übeltalferner gaat de grens over via de oostelijke Alpen. Het leeuwendeel ligt aan de Zuid-Tiroler kant van de Stubaier Alpen en heeft een oppervlakte van 7,5 km².
Als gevolg van de opwarming van de aarde, heeft hij iets van zijn imposante grootheid verloren, vooral in de laatste twintig jaar. Toch deelt hij met voornamelijk de Graubünden Forno gletsjer de eer, de grootste gletsjer van Italië te zijn.

8. MER DE GLACE
MONT BLANC, FRANKRIJK

“IJszee” is de naam van de vier grootste gletsjers van de Alpen op het Franse grondgebied. Hij slingert zich van de Mont Blanc-massief naar beneden en is met een snelheid van 90 meter per jaar vrij vlot op de weg.
Gemiddeld 1300 m breed en ongeveer 12 km lang, van de Mer de Glace trekt esthetisch gezien de aandacht door zijn typische dwarse banden (neuskegels).

bron: Bergwelten

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.