De voordelen van een bergwandelgids
Waarom wandelen met een bergwandelgids?
Deze vraag krijgen we regelmatig, en in dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van wandelen met een bergwandelgids.
Wanneer je kiest voor een huttentocht begeleid door een bergwandelgids, kies je voor een combinatie van genieten en veiligheid. Een bergwandelgids is opgeleid om de week goed te organiseren, weloverwogen beslissingen te nemen en de verantwoordelijkheid over de wandelgroep te dragen. Hij of zij kan mogelijke gevaren inschatten, aanpassingen maken wanneer de weersverwachtingen daarom vragen, en de groep goed ‘lezen’.
Met het ‘lezen’ van de groep bedoelen we dat een bergwandelgids gewend is om de zwaarte van de tocht in relatie tot de groep en de afzonderlijke deelnemers juist in te schatten. Daarnaast doet de bergwandelgids altijd zijn best om van de groep een hechte en goed op elkaar afgestemde eenheid te maken tijdens het wandelen. En dat is wel zo gezellig!
De voordelen van wandelen met een bergwandelgids
Natuurlijk speelt veiligheid een grote rol in bergen. Maar er zijn meer voordelen aan het wandelen met een bergwandelgids.
✓ Jij wilt kennismaken met het bergwandelen maar je durft niet alleen de bergen in. Een bergwandelgids kan je hierin goed begeleiden!
✓ Je leert vanalles over de bergen, de natuur en de dieren die er leven. Bergwandelgidsen zijn erg gepassioneerd over hun ‘job’ en ze vertellen er het liefst de hele dag over!
✓ Je leert leuke mensen kennen met dezelfde avontuurlijk mindset als jezelf. Samen maak je herinneringen die je voor altijd bijblijven!
✓ Groepshuttentochten zijn vaak al mogelijk vanaf 5 personen. Jij kunt dus ook met een eigen geselecteerde vriendgroep genieten van de deskundige begeleiding van een bergwandelgids.
✓ Gezelligheid! Zijn jouw vrienden niet zo avontuurlijk als jou en heb je geen zin om alleen op pad te gaan? Join the group! Onze bergwandelgids komt áltijd terug met gezellige jaloersmakende verhalen!
Weersomstandigheden in de bergen. De bergwandelgids weet raad!
Dat de weersomstandigheden in de bergen wisselvallig zijn, is waarschijnlijk geen nieuws voor jou. Waar het de ene week ontzettend zonnig kan zijn, valt een week later gewoon weer een pak sneeuw. Of donkere wolken die zicht op een zonnige dag samenpakken boven de bergkam.
In de winter van 2018-2019 is, zelfs tot in mei, extreem veel sneeuw gevallen.
Dit heeft er in het wandelseizoen van 2019 al voor gezorgd dat er een aantal mensen zijn gevallen of uitgegleden, soms met botbreuken of nog erger tot gevolg.
Nu is bergwandelen geen gevaarlijke sport, maar er kunnen wel gevaarlijke situaties ontstaan wanneer je onvoorbereid, onervaren of met een slechte conditie en een gebrekkige uitrusting op pad gaat.
Al onze bergwandelgidsen zijn in de Alpen opgeleid bij een regionaal Bergwanderführerverband. In deze opleiding leren zij onder andere een stukje weerkunde en kunnen zij hierdoor naderende weersverandering sneller aan zien komen dan een ander. Daarnaast krijgen zij in de opleiding les over alpiene gevaren, uitrusting, ongevallenmanagement en oriëntatie.
Dit maakt het super waardevol om met een bergwandelgids op pad te gaan.
Veiligheid in de bergen
Onze bergwandelgidsen zijn mede verantwoordelijk voor jouw veiligheid en daarom ook bevoegd om in voorkomende gevallen de route onderweg aan te passen.
Dit gebeurt overigens altijd in overleg met Arres.
Wij krijgen vaak te horen dat onze klanten juist deze professionaliteit zo waarderen. Daarnaast kunnen onze bergwandelgidsen door ervaring en gebiedskennis ook vaak iets extra’s toevoegen aan een wandeldag.
Dit kan de beklimming van een extra topje onderweg zijn, een iets andere route maar ook informatie over het gebied en haar flora en fauna.
Gezelligheid en kleine groepjes
Al onze gidsen zijn sociale dieren. De twee dingen die bij ons aan top staan voor elke huttentocht: veiligheid op nummer 1 en gezelligheid plus een leuke reis op nummer 2. Daarnaast weten wij hoe fijn het is om in niet al te grote groepjes te lopen.
Om die reden zijn al onze huttentochten gegarandeerd vanaf 4 personen en gaan er maximaal 8 personen mee op een wandelreis. Uitzondering hierop zijn onze gezinswandelreizen, het minimum aantal deelnemers is 5 en maximaal 12 deelnemers.
Funfact: Tijdens onze wandelreizen ontstaan vaak vriendschappen voor het leven én heb je er vaak voor je volgende reis een extra wandelmaatje bij. Win-win situatie dus!
Heb je nu na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het wandelen onder begeleiding van een bergwandelgids? Stel ze gerust, wij beantwoorden ze graag.