Bergetiquette: dit zijn de ongeschreven regels van de bergen
De bergen zijn een fantastische bestemming om te genieten van de natuur, ruimte, rust en vrijheid! Hoe zorgen we ervoor dat het gezellig blijft en iedereen kan genieten van de bergen? In deze blog delen we de etiquette voor bergwandelaars.
De wandelpaden in de bergen zijn vaak erg smal. Terwijl je goed kijkt waar je je voet plaatst (is die steen wel zo stabiel als hij lijkt?) moet je ook nog rekening houden met andere wandelaars, kwetsbare planten en soms ook met dieren. Om opstoppingen te voorkomen kun je het beste achter elkaar in plaats van naast elkaar lopen. Zo blijft er ruimte voor snellere wandelaars om in te halen. Wil je zelf iemand inhalen? Geef dan even een seintje, zodat je iemand niet onnodig laat schrikken. Sowieso is het gebruikelijk dat wandelaars in de bergen elkaar groeten. De Oostenrijkers zeggen Servus of Grüß Gott, in Zwitserland zeg je Gruëss di.
Wat doe je eigenlijk als je tegenliggers tegenkomt? In principe hebben wandelaars die bergop lopen voorrang. Doordat ze minder zicht hebben op het pad voor zich, kunnen ze minder makkelijk inschatten waar ze kunnen stoppen. Bovendien kan het heel irritant zijn om te stoppen als je net lekker in je wandelritme zit. In de praktijk zul je merken dat wandelaars die naar boven komen soms juist ruimte maken voor dalende wandelaars, zodat ze ondertussen even op adem kunnen komen. Het belangrijkste? Communicatie: groet elkaar en laat even weten wat je gaat doen. Zeker op smalle paadjes langs een afgrond is het slim om even rustig te kijken wie het beste eerst kan gaan.
Leave no trace is een gedragscode, of etiquette, voor in de natuur. Het idee is overgewaaid uit Amerika en betekent letterlijk: laat geen sporen achter. Na je wandeling of verblijf in de natuur mag niks er op wijzen dat je daar bent geweest. Dat betekent: laat geen afval achter, ga niet van de paden af en verstoor de natuur niet. Die wilde bloemen die zo leuk zouden staan op de keukentafel? Laat ze staan in de natuur, zo kan iedereen ervan genieten. Ook het bouwen van steenmannetjes is geen goed idee: door de stenen te verplaatsen verstoor je de natuur, en andere wandelaars kunnen verdwalen omdat ze denken dat de steenmannetjes wegwijzers zijn.
Onthoud dat je tijdens het bergwandelen te gast bent in de natuur. Dit is het thuis van veel (wilde) dieren. Ga alleen op pad tussen zonsopkomst en zonsondergang, en laat de dieren ‘s nachts hun gang gaan. En die harde muziek? Daar hebben niet alleen andere wandelaars last van, het kan ook de communicatie tussen dieren verstoren. Laat die speakers dus thuis, en geniet van de geluiden van de natuur.
Ook in de berghutten moet je rekening houden met elkaar. Daarom gelden er een paar simpele regels waar je je als gast aan moet houden. Zo moet je altijd in de hal je schoenen uittrekken – ook als je alleen even een hapje komt eten. Vergeet dus niet een paar comfortabele sloffen of slippers mee te nemen! Ook je grote rugzak en wandelstokken laat je in de hal staan. Strijk je neer op het terras? Bestel dan iets lekkers van de kaart, want het is niet de bedoeling dat je hier je eigen boterham gaat oppeuzelen. En wat is er fijner dan met een fantastisch uitzicht genieten van een bord Kaiserschmarrn?
Daarnaast geldt in de meeste berghutten tussen bepaalde tijden Hüttenruhe. Op dit tijdstip gaat het licht uit en moet het stil zijn. Wil je toch nog even lezen? Dan kun je een klein lampje gebruiken. Meestal geldt de Huttenrühe vanaf een uur of 22:00. Dat lijkt misschien vroeg, maar als je de hele dag hebt gewandeld lig je tegen die tijd waarschijnlijk al lekker te slapen. Bovendien begint de volgende dag weer vroeg, zeker als je een poging gaat doen om een top te beklimmen!
Nu je de etiquette van de bergen kent, ben je helemaal klaar voor een wandelvakantie in de Alpen! Kies je voor een uitdagende huttentocht, of maak je dagwandelingen vanuit een vaste standplaats? Tirol Outdoor Experience helpt je graag bij het plannen van je bergvakantie!