Käsespätzle

HET HOOGTEPUNT VAN CULINAIR GENIETEN IN TIROL

Het is waarschijnlijk een van de meest populaire en bekendste gerechten uit de Tiroler keuken: kaas noedels oftewel Käsespätzle.

De typisch grijze (grauwe) kaas voor kaas noedels is hiervoor geschikt, maar ook alle andere huidige, maar vooral pittige kaas is geschikt. Er wordt vaak een verscheidenheid aan kazen gebruikt, bijvoorbeeld allerlei soorten bergkaas.

Spätzle is een deeggerecht dat je op vele manieren kunt bereiden. Jammer genoeg is Spätzle niet kant en klaar  in de Nederlandse winkels te koop. Het is niet moeilijk om ze zelf te maken, maar het vereist een beetje meer tijd en een speciale Spätzle-zeef (zoals hieronder op de afbeelding), een grote pan, een ovenschaal en 30 minuten van je tijd. Heb je geen Spätzle-zeef? Dan is het ook mogelijk om met een mes het deeg in kleine stukjes te snijden of het deeg door een vergiet te drukken.

Spätzle zeef

HOE MAAK IK KÄSEPÄTZLE?

Voeg bloem, eieren en een snufje zout samen en meng dit tot een glad deeg. Pas op dat je niet te lang roert, want anders wordt het deeg taai. Zet ondertussen een grote pan met zoutwater op het vuur. Zodra het water kookt kan je de zogenaamde ‘Spätzle-zeef’ op de pan zetten en het deeg in de zeef doen. Het Spätzledeeg druk je door de zeef in het kokende water. Zodra de Spätzle boven komt drijven kan je het eruit vissen en is het gaar.

Leg de reepjes Spätzle daarna in een ovenschaal en om en om plakjes kaas. Bak de uienringen goudbruin en leg die ook in de ovenschaal op de Spätzle met kaas. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 10 minuten. Laat het gerecht daarna even afkoelen voordat je eraan begint.

RECEPT: TIROLER KÄSESPÄTZLE

Ga je dus voor de traditionele Tiroler Käsespätzle, loont het echt om de noedels (Spätzle) hiervoor zelf te maken.

De noedels voor 4 personen:

250 g bloem (ruw)
3 eieren
5 g zout
50 ml lauw water

Andere ingrediënten:
zout water
Boter of ghee (geklaarde boter)
1 ui
100 g kaas (mix van traditionele grijze kaas en andere diverse kazen naar eigen smaak)
geroosterde uien (zelf maken)
peterselie
zout & peper

Bereiding:

Voeg in een beslagkom meel, eieren, zout en water tot een dikke massa deeg. Zorg ervoor dat je niet al tè veel water gebruikt. En niet te lang roeren anders wordt het deeg taai. Breng inmiddels een pan water met zout aan de kook. Om de noedels in de juiste vorm te brengen, gebruik je de zogenaamde Spätzl-zeef of een gewone zeef waar je de massa deeg doorheen drukt boven de pan met kokend water. Zodra de noedels boven komen drijven zeef ze vervolgens uit de pan. Met koud water laten “schrikken” en de noedels zijn klaar als basis voor je Tiroolse specialiteit.
Snipper een ui. Verhit nu een koekenpan (liefst gietijzeren pan) en bak de uien in wat boter of ghee. Voeg vervolgens de noedels toe en doe er op het laatste moment nog wat geraspte of in blokjes gesneden kaas aan toe. Snij heel dun wat uien in ringen en strooi er een klein beetje bloem over. Bak deze op hoog vuur in hete olie en als ze bruin zijn haal je ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Breng de de kaas noedels op smaak met zout en peper en serveer het gerecht met gehakte peterselie en de geroosterde uien uit de pan op tafel. Lekker met een frisse koolsalade.

Klik hier voor een video over het maken van Käsespätzle.

Eet smakelijk!