Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

De lente, ben jij er al weer klaar voor?

De lente, ben jij er al weer klaar voor?

Niks is mooier dan dat je alles in de natuur weer ziet ontluiken. Het is een teken dat de lente weer is begonnen.
Tirol Outdoor Experience vertelt je wat je in gedachten moet houden als je weer begint met wandelen na een lange pauze.

BEGIN RUSTIG

Wandelaars die weer beginnen in de lente zouden rustig aan moeten beginnen op hun eerste tocht: gewrichten, spieren en pezen zijn vaak wat stijf na de winter. Daarom is het belangrijk dat je een goede warming-up doet om je lichaam te beschermen tegen pijntjes nadat je weer bent begonnen met wandelen. Kies een tempo waarop je nog steeds door je neus kan ademenen. Dit voorkomt dat je buiten adem raakt en zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd bent. Met 2 tot 3 liter water zou je goed genoeg voorbereid moeten zijn voor jouw wandeltocht.

Tijdens het wandelen is het belangrijk dat je jezelf af en toe trakteert op een pauze, zodat je de lente in volle glorie kan aanschouwen.

Tip: als je een pauze neemt terwijl je tegen een berg aankijkt, neem een stap achteruit en ondersteun jezelf met je knie om wat energie te sparen voor het wandelen. Om je spieren te ontlasten kun je je achterste been strekken.

stretch oefening

Het is ook aan te raden om te beginnen met wat kleine wandelingen na de winterstop, om daarna stapsgewijs de afstand te vergroten. Vind vooraf meer uit over de te nemen route en neem een kaart mee. Tijdens het plannen van je wandeling is het ook belangrijk om pauzes in te calculeren.

HOE ONTSTAAT KRAMP

Kramp is een gemeenschappelijk probleem dat elke wandelaar op een bepaald punt wel een keer is overkomen. Hoewel het over het algemeen onschadelijk is en normaal gesproken geen schade op lange termijn veroorzaakt, is het zeker geen aangename ervaring, wat iedereen die dit ervaart kan beamen.

Kramp kun je voelen in je aanhechtingspieren, de spieren die het lichaam verbonden houdt, spieren in je organen, bloedvatwanden enzovoort. De duur van de kramp varieert sterk en kan verschillen van een paar seconden tot een paar uur. Het hangt af van waar je de kramp hebt.

De kramp die een wandelaar waarschijnlijk het meest zal hebben is ergens in de ledematen,  hoewel het ook vaak genoeg voorkomt dat je een ‘steek’ voelt. Die stekende pijn kun je soms in je ribbenkast voelen als gevolg van zware inspanning. Ook de onder- en bovenrug zijn heel gevoelig voor kramp, waarschijnlijk door het dragen van een iets te zware rugzak.

Er zijn een groot aantal dingen die kramp kunnen veroorzaken. Alles van hydratatie tot hypoxie, een vermindering van zuurstof in het bloed, van grote temperatuur-schommelingen tot een te laag zoutgehalte in je bloed. Er zijn dus veel mogelijke redenen waardoor je kramp kunt krijgen.

Ten eerste is het mijn ervaring dat kramp meestal optreedt als je net een tijdje aan het wandelen bent, je spieren zijn waarschijnlijk nog koud en nog niet zo soepel. Normaal start je je wandeling vroeg in de ochtend, je bent dan waarschijnlijk net uit bed. Of soms rijd je met je auto naar je beginpunt en start dan direct daarna met je wandeling. Je spieren hebben dan nog niet zo lang de tijd gehad om zich uit te strekken en losser te worden. Een goede warming-up is dus van groot belang.

stretch oefening tegen kramp

Ten tweede, wanneer je al een langere tijd aan het wandelen bent, kan er ook kramp optreden vanwege vermoeidheid van de spieren. Vermoeidheid betekent gewoon dat de spier moe is en ermee wil stoppen. Het opkomen van een kramp is een snelle, efficiënte en zeer effectieve manier voor je lichaam om je te vertellen “PAUZE”.

HOE VOORKOM JE KRAMP

Een veel voorkomend feit is dat mensen vaak onderschatten hoe belangrijk een goede fysieke voorbereiding is. Je lichaam moet in goede conditie zijn om fikse wandelingen in de bergen aan te kunnen. Het is nog altijd zo dat “platwandelen” hier in Nederland een andere conditie vereist dan stijgen en dalen in de bergen. Als je je hier niet voldoende op voorbereidt, stel je je lichaam bloot aan o.a. kramp en geloof me, voorkomen is beter dan genezen.
Dit is eenvoudig te voorkomen door te weten wat je conditieniveau is en daarom alleen wandelingen te gaan lopen die aansluiten bij jouw conditie. Het wil ook niet altijd zeggen wanneer je goed kunt volleyballen, dat deze conditie onmiddellijk overdraagbaar is om een zware wandeltocht aan te kunnen. Dit vereist een ander soort fitness voorbereiding. Wandelen vereist het gebruik van specifieke spiergroepen die je normaal misschien niet gebruikt. Deze spiergroepen moet je trainen bij je voorbereiding op je wandeling. Dit kan in de sportschool maar ook gewoon buiten door wandelingen te maken. Dus wanneer je van plan bent deze zomer bijvoorbeeld een huttentocht te gaan maken, klein beginnen en langzaam de afstand en hoogte opbouwen. Een goede training is het halve werk en voorkomt een hoop leed. Loop ook je bergwandelschoenen in dat voorkomt blaren op je vakantie.

Matties4Ever:berwandelen:Oostenrijk

VOORDELEN VAN WANDELEN

Het wandelen in de open lucht traint je lichaam en neemt je mee op een vlucht van de alledaagse stress, dat zal niet alleen je ziel goed doen, maar speelt ook een belangrijke rol voor je gezondheid. Outdoor activiteiten zoals wandelen hebben positieve effecten op je algemene gezondheid. Door te trainen in de openlucht bescherm je je hart door je conditie te verbeteren, je bloeddruk omlaag te krijgen en je bloedlichaampjes elastischer te maken. Wandelen helpt bij je hele gezondheid:

  • Versterkt het immuunsysteem
  • Verbetert vet metabolisme
  • Verbetert het ademen en zuurstof in het lichaam
  • Versterkt spieren, gewrichten, botten en pezen.
Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.