Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Bergwandelen met je hond

Bergwandelen met je hond

Op de foto ziet u onze vorige hond Shivra. Het was een West Highland White Terriër. Met haar liepen we veel in de bergen. Na de dood van Shivra hebben we toch weer een hond genomen. Ook een kleine hond, Mayla heet ze, alleen wisten we niet dat dit ras, een Shih Tzu, niet geschikt is om lange afstanden te lopen. En dan heb ik het over meerdaagse tochten van meer dan 4 uur achter elkaar. Dat hebben wij ons vooraf niet gerealiseerd. Dit ras heeft een kort neusje met kleine neusgaten waardoor lange afstandswandelingen niet voor haar zijn weggelegd.

Regelmatig krijgen wij de vraag: “kunnen wij de hond meenemen op onze huttentocht?”. Wanneer je een bergwandeling of een meerdaagse huttentocht met je hond wilt maken vergt dit wel de nodige voorbereiding. Een paar punten van aandacht:

BERGHUTTEN

Wanneer er op je route ook maar één hut is die geen honden toestaat, dan heeft dit consequenties voor je gehele planning. Soms zie je dat iemand met zijn hond in een tent naast de berghut gaat slapen. Maar ook daarvoor moet je toestemming vragen aan de Hüttenwirt. Deze kan voor het verblijf van een hond kosten in rekening brengen.

wandelen met hondx

CONDITIE

Om veel leed onderweg te voorkomen is het raadzaam om voorafgaand aan je tocht advies in te winnen bij je dierenarts. Vraag hem of jouw hond de huttentocht wel aan zou kunnen. Het is verstandig om je hond goed voor te bereiden op deze lange wandelingen. Zeker wanneer deze wandelingen zich bevinden in alpine terrein en bij steeds ijler wordende lucht. Maar wanneer je je hond dagelijks een aantal keren per dag uitlaat, waarvan één keer minimaal 1 uur, dan is dit alvast een goed begin. Voor rastypes als onze hond Mayla, zijn extreem lange tochten dus minder geschikt. De grotere rassen kunnen dit prima aan.

Sanne en MaylaONZE HOND MAYLA (SHIH TZU) MET SANNE OP STATION JENBACH (ZILLERTAL)

OPVOEDING

Het is niet toegestaan dat je hond achter vee of wild aangaat. Om een bergwandeling voor mens en dier zo veilig mogelijk te maken moet de hond de 5 basiscommando’s kennen: ‘zit’, ‘hier’, ‘blijf’, ‘af’ en ‘voet’ (volgen).

ADVIES

In principe geeft Gabriela (en met haar de meeste wandelgidsen die met honden werken) het advies om een hond geen halsband aan te doen. Dit omdat het risico hiermee groter is dat de hond ergens in/aan blijft hangen. Er bestaat altijd het risico dat een hond er misschien vandoor gaat. Indien hij dan zijn kop ergens insteekt op zoek naar eten, dan loopt hij met een halsband de kans dat hij vast blijft zitten. Met een tuigje geeft heb je hier minder last van en vaak kunnen honden er zelf, indien het ze beperkt, er uiteindelijk wel uitwurmen. Met een halsband gaat dit niet. Voor de veiligheid van de hond en zijn baasje, zeker op wat moeilijkere passages, is ons advies : gebruik een tuigje. Een voorbeeld van zo’n tuigje is die van het merk Ruffwear. Ook kunnen hier eventueel nog wat opbergtasjes aan bevestigd worden. Bijvoorbeeld van Ruffwear/Palisades-Pack *

Hond met tuig(FOTO VAN GABRIELA ANDREI)

REIZEN

Voor reizen met een huisdier binnen de EU en douanebepalingen zie http://www.licg.nl/. Op de website van Timbos vind je veel informatie over reizen en bergwanden met je hond. Ook de paklijsten voor het bergwandelen met je hond die wij hieronder hebben geplaatst, zijn gebaseerd op die van Timbos, zie onder uitrusting.

Uitrusting 

Wanneer je met de hond op vakantie gaat, heb je logischerwijs behalve je eigen uitrusting ook nog een uitrusting nodig voor de hond:

Dagtochten

  • EU dierenpaspoort  / inentingsbewijzen / gezondheidsverklaring (per land verschillend)
  • adres / tel. nr.eigen dierenarts (voor evt. overleg)
  • adres / tel. nr. plaatselijke dierenarts
  • water
  • drink-, eetbak (opvouwbaar)
  • lekkernij of speeltje (om te belonen)
  • eventueel flex/lange lijn (geen rollijn)
  • tuigje (geschikt om de hond mee te tillen en evt. te zekeren)
  • naamkokertje / plaatje (aan halsband/tuigje)
  • rabiespenning (aan halsband/tuigje)
  • regendekje (eventueel fleece dekje bij kou, afhankelijk van ras / soort hond)
  • schoentjes
  • muilkorf (voor OV en kabelbaan)
  • poepzakjes

Meerdaagse tochten

  • hondenvoer
  • rugzakje (indien gewenst en in combinatie met tuigje, zie boven*)
  • dekentje (indien gewenst)

EHBO voor de hond

  • tekentang
  • middel tegen diarree (bv. veterinair Norit)
  • wondzalf
  • pijnstillers (paracetamol voor de hond)
  • SAM Splint

vakantie met honden:Gabriela Andrei.jpg

Tirol Outdoor Experience is een samenwerkingsverband aangegaan met Gabriela Andrei van Holiday Hikes. Gabi, begeleidt al 2 jaar voor TOE als bergwandelgids onze Originals. Nu heeft zij speciaal voor ons een 8-daagse wandeltocht voor baasjes en hun honden samengesteld. Saalbach in de Pinzgau is het gebied waar er gewandeld wordt. Zij zal deze tocht ook zelf begeleiden. Er wordt overnacht in een hondvriendelijk hotel. Heb je interesse of wil je meer weten over deze tocht kijk dan op de website van Tirol Outdoor Experience. Hoewel er geen berghutten worden aangedaan om te overnachten, is deze tocht voor hondenliefhebbers zeker de moeite waard.

Sinds kort organiseert Tirol Outdoor Experience ook een 4-daagse huttentocht in de Dolomieten.
*Update 2021: Helaas zijn er steeds meer hutten die honden niet toestaan hierdoor kunnen wij de Rosengarten huttentocht niet meer aanbieden met de hond. Daarvoor in de plaats is de Lasörling Trek gekomen.

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.