Sneeuwschoenwandelen in de Lyngenalpen, Noorwegen

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Sneeuwschoenwandelen 9 dagen
Omschrijving

Sneeuwschoenwandelen in de legendarische Lyngenalpen 

Zachte hellingen, stralend witte bergtoppen en de donkerblauwe Noorse Zee. Voeg daaraan toe, een fijne exclusieve lodge, verse vis, indrukwekkende natuur en de rustige en ontspannende levenswijze van de Noren, en de oneindige tourmogelijkheden. Dat alles en nog meer bieden wij met deze sneeuwschoenwandelreis in de Lyngen Alpen in Noorwegen. We hebben er zin in om samen met jullie de schoonheid van de Lyngen Alpen op sneeuwschoenen te ontdekken. Laat je verrassen door het noorderlicht, de laagstaande zon en de combinatie van sneeuw, ijs en de zee!

We hebben er bewust voor gekozen om deze reis in de donkere maanden van het jaar aan te bieden, omdat sneeuwschoenwandelen dan een hele bijzondere stemming met zich mee brengt. De kans om het Noorderlicht te zien is daardoor bovendien ook hoog!
Het doel is niet zozeer het bedwingen van zoveel mogelijk bergtoppen, maar des te meer de natuurbeleving op zich: het buiten actief bezig zijn, genieten van de stilte en de bijna magische sfeer, poollucht inademen, genieten van het indrukwekkende, met een dikke laag sneeuw bedekte fjordenlandschap en niet te vergeten het fascinerende Noorderlicht. Regelmatig zullen we dan ook onderweg zijn met een hoofdlamp.

  • 7 originele en avontuurlijke wandeldagen
  • sneeuwschoenwandelingen met kans op het Noorderlicht
  • adembenemende ligging aan het fjord
  • exclusieve lodge met sauna, jacuzzi en Wifi

Let op: dit is een partnerreis; de voertaal is Duits (de meeste berggidsen spreken ook Engels).

Programma
dag 1 Aankomst in de Lyngen Alpen

Na de landing in Tromsø, ook wel het “Parijs van het Noorden” genoemd,  rijdt je met de bus of een taxi naar het hotel in de stad (Smarthotel Tromsø) . Aansluitend is er nog voldoende tijd om alleen of met je reisgenoten op eigen houtje de stad te verkennen. Bij helder weer is een ritje met de gondellift naar de top van de huisberg van Tromsö, de Storsteinen te gaan. Maar ook wanneer het al donker is , is dit een aanrader. En misschien heb je geluk en kun je het eerste Noorderlicht van deze reis zien.

dag 2 Natuur en cultuur  in Tromsø en reis naar Lyngen

[+/- 600 hm]
Vandaag begint de eigenlijke reis. Na het uitchecken haalt de berggids je om 11:00 uur op voor een eerste gezamenlijk uitstapje in de besneeuwde bergwereld rond Tromsø. Daarvoor heb je je tourenkleding al aangetrokken en een dagrugzakje ingepakt. De rest van de bagage gaat in de huurauto of halen we op de terugweg in het hotel op.
Onze eerste tour gebruiken we, om de omgeving, de uitrusting en vooral ook elkaar beter te leren kennen. We rijden eerst omhoog naar Finnvikdalen. Vanaf hier lopen we over het dichtgevroren meer en daarna licht bergop  naar de top van de Kjølen op 790 meter hoogte. Vanaf een grote hoop stenen, waar bergen in Noorwegen vaak mee gemarkeerd worden, genieten we van het prachtige uitzicht op Tromsø en de eilanden. Daarna dalen we weer af in het dal.
In de loop van de middag rijden we naar de Lyngen Alpen. Onze lodge bevindt zich aan het einde van de weg in Koppangen, direct aan het Lyngenfjord. We betrekken ons onderkomen en klinken op een goed begin van de week tijdens onze zelfbereide maaltijd.

dag 3 Sneeuwschoenwandelen naar de Fastdalshytta

[+/- 400 hm]
Na het ontbijt starten we de dag met de eerste sneeuwschoenwandeling in de Lyngen Alpen. Daarvoor starten we gelijk vanuit de lodge met de sneeuwschoenen en wandelen we door het berkenbos, dat achter ons verblijf begint. Zonder noemensaardige hoogteverschillen lopen we tot aan de Fastdalshytta – een kleine Noorse hut, waar we eerst een vuurtje maken, zodat we daar een fijne pauze kunnen houden. Daarna vervolgen we de weg weer door het bos terug naar de lodge. hier genieten we in de avond van onze privé sauna en jacuzzi, direct aan de pier.

dag 4 Op sneeuwschoenen naar de Rottenvikfjellet

[+/- 500 hm]
Vandaag beklimmen we een bergtop in de buurt dichtbij, die we de avond vooraf samen hebben voorbereid. De tourenmogelijkheden voor sneeuwschoenwandelaars in de Lyngen Alpen zijn bijna onbegrensd. De Rottenvikfjellet is een goede optie voor een dag als vandaag, de start is niet ver van de lodge. Na het eerste steile stuk richting de Fastdalstinden passeren we een kleine hut, en dan kunnen we links omhoog naar de Rottenvikfjellet (603 m). We worden onderweg rijkelijk beloond met wonderbaarlijk mooie uitzichten op het Lyngen fjord. Ook het uitzicht op de bergen boven de dichtgevroren Rottenvikvatnet op de Fastdalstinden is prachtig.
Voordat we terugrijden naar de lodge kunnen we onderweg nog de onderscheiden Arctic Distillery, de noordelijkste whiskeydistelleerderij van de wereld, bezoeken. Tijdens een interessante rondleiding leren we hier van alles over de productie van whiskey, wodka, aquavit en gin  in de arctische wildernis. Een proeverij mag natuurlijk niet ontbreken.

dag 5 Met een vissersboot naar het eiland Årøya

[+/- 100 hm]
Nadat we gisteren de Lyngense Alpen rond de lodge beter hebben leren, vertrekken we vandaag naar een wat verder weg gelegen bestemming. Met een vissersboot varen we naar het eiland Årøya en gaan we via een oude miltaire aanlegsteiger naast het zandstrand aan land. Tijdens het broedseizoen komen hier op het onbewoonde eiland vele zeevogels nestelen.
Nu in de winter zijn we hier absoluut alleen. We wandelen door een overwegend vlak landschap en leren het eiland kennen. We komen steeds weer overblijfselen uit het verre verleden tegen, zoals oude gebouwen en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het eiland was tot 2006 verboden terrein voor burgers en in gebruik bij het Noorse leger.
Onderweg genieten we van de rust en de afgelegen ligging, het uitzicht op het fjord en de bergen en ook hier hebbben we weer de beste condities om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen.
Voordat we weer door de vissersboot opgepikt worden, kunnen we nog even bijkomen en ontspannen in het kleine hutje bij de aanlegsteiger.

dag 6 Wandeling naar de vuurtoren van Lyngstuva

[+/- 200-600 hm]
Vandaag gaan we het noordelijkste pountje van de Lyngen Alpen ontdekken.. Daarom is dit ook een uitstekende plaats om het Noorderlicht te aanschouwen. We rijden bijna helemaal om het schiereiland heen en laten onderweg geregeld onze blik afdwalen naar het Ullsfjord en de bergen aan de andere kant. Aan het einde van de weg in Russelv ruilen we de auto in voor sneeuwschoenen. We wandelen door een fascinerend en heuvelachtig landschap tussen de fjorden en laten de bewoonde wereld steeds verder achter ons. Bij de vuurtoren Lyngstuva hebben we het noordelijkste puntje van het Lyngen schiereiland bereikt en kunnen we genieten van het uitzicht over het Hamrefjord en op de noordelijke eilanden Vannøya und Arnøya. Langs de kust lopen we weer terug naar de auto en rijden we terug naar Koppangen. Onderweg maken we nog een tussenstop in Café På Øra in de haven van Lenangsøyra, want een goede kop koffie met huisgemaakte taart hebben we vandaag wel verdiend.
In de naastgelegen garnalenfabriek kunnen we dagelijks door lokale vissers vanuit de fjord aangevoerde ranalen kopen. Beter en verser zijn ze in de gehele regio niet te vinden.

dag 7 Met de veerboot via het fjord naar Storhaugen

[+/- 500 hm]
Nadat we gisteren Lyngen-schiereiland verkend hebben, trekken we vandaag naar de  andere kant van de Lyngenfjord. We nemen de veerboot naar Olderdalen. In Djupvik trekken we onze sneeuwschoenen weer aan en wandelen we door het lichte berkenbos, aanvankelijk licht stijgend en later iets steiler , maar gestaag omhoog. Boven de boomgrens ligt de brede flank van de 1.142 m hoge Storhaugen in stralend wit voor ons. We houden echter rechts aan en bereiken de kleine top van Dalberget. Vanaf de hoop stenen met het topboek genieten we van een adembenemend uitzicht op de fjord, de gletsjer en de steile kust aan de andere kant van het fjord. Ook vanaf hier kunnen we Koppangen, waar we verblijven, goed zien. Na een welverdiende pauze beginnen we aan de afdaling. In het beste geval danst het noorderlicht al door de lucht en vergezelt het ons terug het dal in. In onze lodge sluiten we de avond weer af met een heerlijk samen bereid diner en maken we plannen voor onze laatste dag in de Lyngen Alpen.

dag 8 Laatste tour in de Lyngen Alpen

[+/- 500 hm]
De laatste sneeuwschoenwandeling van deze week staat op het programma. We hebben nu al zoveel meegemaakt en toch is de tijd voorbij gevlogen! Onvergetelijke indrukken hebben we ingepakt en bijna het hele gebied van de Lyngen Alpen hebben we gezien. Onze laatste tour is Rørneshytta op een breed plateau boven Lyngseidet, omringd door de hoge toppen van Kavringtinden, Kvalvikfjellet en Rørnestinden. Na een lange pauze dalen we via de andere kant weer af naar het dal. De afdaling is voornamelijk naar het noorden gericht en dus weer perfect om het Noorderlicht te observeren, mocht dit vroeg verschijnen en de lucht helder zou zijn. Lyngseidet en de fjord liggen onder ons en vormen ook een prachtig decor om te genieten van de unieke natuur hier in het hoge noorden. Tot besluit vandaag een heerlijk diner in Alf’s restaurant. Een lokaal en traditioneel diner zoals vis, rendierstoofpot of garnalen is ideaal en we blikken terug op de ervaringen van onze winterwandelweek in de Lyngen Alpen. Nog een laatste keer staan ​​we ‘s avonds op de pier en speuren in de lucht naar het groen glinsterende en zo fascinerende Noorderlicht voordat we tevreden en moe ons bed induiken.

dag 9 Vertrek

Vandaag staat in het teken van afscheid. Afscheid van elkaar en van dit indrukwekkende landschap in het hoge noorden van Noorwegen. Na het ontbijt verlaten we de Lyngen Fjord en rijden we terug naar Tromsø en het vliegveld.

Reisdetails

Inbegrepen
– 8 dagen organisatie en begeleiding door een berggids
– 7 overnachtingen in de lodge aan de oceaan
– 7x volpension (let op: de maaltijden bereiden we gezamenlijk! Er wordt dus een actieve inbreng van je verwacht.)
– 1x Noorse avond in een restaurant
– transfers volgens programma                                                                                                                                                                                                                                          – gebruik sauna (onbeperkt) en jacuzzi (de jacuzzi is 1x gratis, daarna NOK 50,- p.p. per gebruik)
– gratis WiFi
– sneeuwschoenen, stokken en hoofdlamp in bruikleen

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis (indien gewenst regelen wij de vlucht voor je)
– verzekeringen

Onderkomen

Tijdens deze week verblijven we in een lodge in het Westen van het Lyngenfjord. We slapen hier in meerpersoonskamers.

Vanaf: 2.557

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Noorwegen
Reisduur
9 dagen
Aantal deelnemers
5-8 deelnemers
               
Niveau (sneeuwschoenwandelen)
zwaar - geschikt voor de "specialist". Sneeuwschoenwandelervaring is absoluut vereist. U bent tredzeker en u heeft een zeer goede conditie om gemiddeld 800 tot 1000 hoogtemeters te overbruggen en voor looptijden tot gemiddeld 7-8 uur
Niveau (sneeuwschoenwandelen)
zwaar - geschikt voor de "specialist". Sneeuwschoenwandelervaring is absoluut vereist. U bent tredzeker en u heeft een zeer goede conditie om gemiddeld 800 tot 1000 hoogtemeters te overbruggen en voor looptijden tot gemiddeld 7-8 uur
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest