Skitouren vanaf de boot op Spitsbergen

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Tourskiën 10 dagen
Omschrijving

Ski & Zeil in het Rijk van de ijsberen                                            

Midden in de Noordelijke IJszee liggen de Spitsbergen op zo’n 1000 km van de Noordpool. Als het dichte ijs aan de westkust in het voorjaar begint te smelten en de fjorden weer begaanbaar zijn begint het perfecte skitourseizoen. Tot begin juni kun je perfect tourskiën met aangename temperaturen en goede sneeuwcondities.

Vanuit Longyearbyen begint de ski & zeil tocht langs de westkust van de Spitsbergen. We touren op de ski’s in het onbegrijpelijke wilde en fascinerende arctische landschap. Gebiedstechnisch maken we gebruik van de ervaring en kennis van de poolonderzoekers die daar wonen, die daar al tal van Skitouren hebben gemaakt en het eiland goed kennen.

Ons wachten de eenzame, wijdse, onbemande paden waar we bergtoppen beklimmen waar nog nooit iemand is geweest, en afdalingen skiën tot aan de oceaan. Alle deelnemers van de afgelopen jaren dromen nu nog steeds van deze onvergetelijke skitourreis.

Ons exclusieve yacht is op de Spitzbergen alleen voor ons, hier verblijven de dagen op, op zee. Met een beetje geluk begeleiden ons de bultruggen en potvissen naar het volgende fjord. Op het land van Prins Karls bezoeken we een walruskolonie en wie weet komen we de koning van de Arctic ook tegen ‘ de ijsbeer’. Dat zijn de mooie bijkomstigheden van deze “Adventure of a lifttime”.

  • 9 originele en avontuurlijke skitourdagen
  • skitouren & zeilen in de Noordelijke IJszee
  • Privéjacht als uitvalsbasis
  • Arctische dieren

Let op: dit is een partnerreis; de voertaal is Duits (de meeste berggidsen spreken ook Engels). Boeken kan tot 6 maanden voor vertrek, daarna alleen op aanvraag.

Programma
dag 1 Op naar de Spitsbergen | Tussenstop in Oslo

Op weg naar de Spitsbergen land je misschien in Oslo waar je een tussenstop zou kunnen maken. De stad ligt niet ver van het vliegveld en je zou nog een museum kunnen bezoeken of een ronde door de stad kunnen genieten. Het Fram Museum past goed bij de reis die je gaat maken op de Spitsbergen. In Oslo leer je de mede-expeditieleden kennen, luid gezamelijk de avond in met voorvreugde voor het avontuur wat ons te wachten staat.

dag 2 Verder naar de Spitsbergen

Meestal vertrekt de vlucht vanuit Oslo naar Longyearbyen in de ochtend. Vanuit de stad kom je aan in de rauwe, wilde arctische omgeving in de middag. Groter kan het contrast niet zijn. In Longyearbyen, met zijn 2.000 inwoners het grootste dorp in de Spitsbergen, wacht de berggids op je. De berggids is al aanwezig om de voorbereidingen te treffen van de tocht. We overnachten hier in een hotel. Mocht de aankomsttijd vroeg zijn dan is er ruimte voor een skitour of het verkennen van Longyearbyen. De dag heeft nu al bijna 24 uur poollicht, de arctische omgeving heeft een heel bijzondere sfeer en bepaalt de stemming voor de komende skitourweek.

dag 3 Skitour rondom Longbyearyen

[4uur, + 1050hm]
In de directe omgeving van Longyearbyen vinden we gelijk al de voldoende uitdaging. Zoals de 850m hoge Trollsteinen of het Nordenskjöldfjellet op 1.050 m. Bij goede omstandigheden heb je vanuit de top een gigantisch uitzicht over de fjorden en bergen rondom Longyearbyen. Geniet! Daarna volgt de afdaling in de noordelijke sneeuw, die weer helemaal anders aanvoelt dat de bekende sneeuw in de Alpen. ‘s Middags hebben we nog de mogelijkheid om een uitstap te maken naar het dorp. Hier vind je de kerk en het Svalbard-Museum met de geschiedenis over de bergbouw en het poolgebied. Beiden zijn sowieso een bezoek waard. Tegen het einde van de middag gaan we ons yacht op en zeilen we het avontuur tegemoet. De komende dagen laten we de civilisatie achter ons en varen met zuidwesten koers door de ijsvrije fjorden om het Oscar II Land. Laat in de avond gooien we het anker uit in het Trygghamma Fjord en genieten het eerste avondmaal aan boord. Het 6km lange fjord ligt zuidelijk van het Oscar Land en is meestal ijsvrij.

dag 4 Skitour door het Trygghamma Fjord

[5-6uur, + 1100hm]
Na de eerste nacht op het schip bereiden we ons voor met een stevig ontbijt. ‘s Morgens gaan we voor het eerst in deze wildernis aan land. Met de grote Zodiac Boot meren we aan en skitouren we naar gelang de omstandigheden omhoog naar de Protektorfjellet (849 m), de Alkhornet (616 m) of de in het Osten gelegen Värmlandsryggen (575 m). Door de middernachtzon kunnen we 24 uur tijd en zouden we ook ‘s avonds nog een tour kunnen maken. Als alternatief is het mogelijk ‘s middags in een hot tub te genieten aan boord van het zeiljacht met uitzicht op de ijsbergen.

dag 5-9 Ski & Zeil aan de Westkust van de Spitsbergen

[4-6uur, +800-1400hm]
Het ijs in de fjorden bepaald onze route die we kunnen zeilen en de bergtop die we ons als doel stellen de komende dagen. Bij goede (weer)omstandigheden wisselen we tussen het Forlandsundet, het Oscar II Land en Trans Karls Forland naar het noorden in de richting Ny Alesund. De kans dat we hier ijsberen treffen is erg hoog, daarom zijn we met skitouren aan land altijd met een jachtgeweer onderweg. Mocht er nog veel ijs in de fjorden liggen, dan blijven we aan de zuidkant van de westkust en zijn er tal van mogelijkheden voor mooie skitouren.
Omgeven door de wilde, rauwe en het ongrijpbare poolgebied genieten we van het comfort op het zeiljacht. We laten ons culinairisch verwennen uit de kleine maar fijne keuken. Iedere ontdekken we weer nieuwe hoogtepunten op deze tocht. Niet alleen de skitouren, de rust, en het wijde landschap helpt ons hierbij, maar ook de zeehonden en walrussen die aan de kust liggen, de zwemmende ijsbergen, de walvissen die aan het schip voorbij trekken, en wie weet ook wel ‘Koning van de Arctic’,  de ijsberen! Alles, wat deze skitourenweek ons brengt, hier op de Spitsbergen zal uniek en onvergelijkbaar zijn. Een onvergetelijk avontuur!
Op de 9e avond lopen we waarschijnlijk weer door de haven van Longyearbyen en loopt de expeditie tot een einde.

dag 10 Terug naar het zuiden

Vandaag nemen we afscheid van de Spitsbergen. Meestal is het vertrek van de Transfer ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend, terug naar Oslo. Met veel ervaringen en indrukken komen we weer terug aan in de zomer van Oslo en reizen we individueel verder, of vertrekken naar huis.

Reisdetails

Inbegrepen
– 10 dagen organisatie en begeleiding door een berggids en een lokale gids
– 9 overnachtingen op privéjacht (volpension) en hotelovernachtingen (ontbijt)
– transfers volgens programma, vanaf Oslo
– uitrusting aangepast op het arctische landschap, satelliettelefoon, geweer

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– verzekeringen
– persoonlijke uitgaven (drankjes, lunches, sauna, etc.)

Onderkomen

Tijdens deze week verblijven we in verschillende hotels en in de zeilboot. We slapen hier in twee-persoonskamers.

Vanaf: 5.194

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Noorwegen
Reisduur
10 dagen
Aantal deelnemers
6-8 deelnemers
               
Niveau (skitouren/freeride)
Ruime skitouyrenervaring en zeer goede conditie zijn absoluut vereist. Stijgingen van 1.300 tot 1.800 hoogtemeters en incidenteel aanzienlijk meer (4-8 uur). Zeer goede beheersing van de spitzkehrentechniek, ook in steil terrein, is noodzakelijk. Daarnaast heeft u ervaring met stijgijzers. U beheerst verschillende afdalingstechnieken in alle sneeuwsoorten, ook op hellingen tot 40º.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest