Basiscursus Hoogalpiene Skitouren Silvretta

Basiscursus Hoogalpiene Skitouren Silvretta

Voor iedereen die een zonsopkomst in het winterse hooggebergte prefereert boven het uitslapen beneden in het dal, is deze cursusweek verplichte kost.
Heb je al enige skitourenervaring en ben je toe aan je volgende stap? Je wilt hoger en over gletsjers? Om hoogalpiene skitouren tot een goed einde te brengen, dien je een complete alpinist te zijn. Daarom worden tijdens deze week veel aandacht besteedt aan de gevaren op gletsjers en spaltenbergung (bergreddingstechnieken). In geen enkele andere discipline wordt zoveel aan kennis en vaardigheden gevraagd. Te beginnen bij een gedegen tourenplanning, brengt de cursus ons vervolgens van strategieën ter voorkoming van lawineongelukken en de kennis met betrekking tot ongevalsmanagement, tot aan de bouwtechniek op gletsjers en graten. Kortom, een gevarieerd cursusprogramma in theorie en praktijk is gegarandeerd!

DAV-cursussteunpunt Jamtalhütte

Ideaal cursusgebied

Beklimming Dreiländerspitze (3.197 m)

Do.

Individuele heenreis, Jamtalhütte [ca. 3 uur, +580 hm]
Heenreis naar Galtür in het Paznauntal. Trefpunt om 10.00 uur op de parkeerplaats bij het sportcentrum. Na de uitrustingscontrole gezamenlijk omhoog door het Jamtal naar de gelijknamige berghut (2.165 m.). Programmabespreking en gezamenlijke lunch.
Opfrissing en uitbreiding kennis omtrent de lawinepieps in theorie en praktijk.
’s Avonds theorie tourenplanning en lawinekunde.

Vr.

Skitour gletsjer [ca. 5 uur, +/- 1.000 hm]
Ter voorbereiding op de skitour van vandaag starten we met knopenkunde, aanbindmethoden op de gletsjer, etc. Tijdens de skitour worden gletsjerspecifieke thema’s behandeld en ook doen we een poging om aan het touw al skiënd af te dalen.
Het accent vandaag ligt op de beoordeling van het lawinerisico, het maken van een spoor en beoordeling van het terrein.
In de klimhal op de hut oefenen we de zgn. spaltenbergung, de reddingstechnieken om tochtgenoten uit een gletsjerspleet te redden.
’s Avonds staat een actuele discussie gepland over acclimatisering en hoogteziekte.

Za.

Bergredding
Vandaag staat in het teken van de bergreddingstechnieken. Door de voorbereiding tijdens de eerste 2 dagen kunnen we vandaag in een gletsjerspleet of in een windkolk in het echt oefenen. Geoefend wordt de zgn. Lose Rolle en de Mannschaftzug.
In de loop van de middag besteden we aandacht aan de tourenplanning voor de Dreiländerspitze, die morgen op het programma staat.

Zo.

Dreiländerspitze [ca. 5-6 uur, +1.050 hm, -1.600 hm]
Vandaag al weer de laatste dag van deze intensieve cursus en dus de hoogste tijd voor de koningsetappe! Met een lichte rugzak beklimmen we via de Jamtalferner de Dreiländerspizte (3.197 m). Het laatste stuk, een korte blokkengraat, beklimmen we met pickel en stijgijzers. Daarna dalen we weer af over dezelfde graat en gaat het over de gletsjer aan het touw terug naar de hut. Na een afsluitend bespreking dalen we door het Jamtal weer af naar Galtür, waar we rond 16.00 uur afscheid van elkaar nemen.

Inbegrepen
– 4 dagen organisatie en begeleding door een berggids
– 3x overnachting in meerpersoonskamer
– 3x halfpension
– huur gletsjeruitrusting
– huur veiligheidsuitrusting

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten (ca. € 15,-)

€525
4 dagen
4 - 6 deelnemers
Internationaal
Niveau 3

Product Niveau (skitouren/ freeride)

U beschikt over basiservaring met tourskiën. Stijgingen van 800 tot 1200 hoogtemeters (3-5 uur). Spitzkehren tijdens het stijgen kunnen voorkomen; het beheersen van deze techniek strekt dan ook tot aanbeveling. Zeker en veilig kunnen afdalen in parallelschwung is voorwaarde. Korte,steile passages tot 35º zijn mogelijk.
Groepsreis
Oostenrijk
De eerste datum beschikbaar is:

2018-03-01

Ons nieuwe zomer programma staat online! Sluiten