Venediger Höhenweg met Großvenediger

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 6 dagen
100% Original
Omschrijving

De Venediger Höhenweg, een klassieker onder de huttentochten, is een uitdaging voor de meer ervaren bergwandelaar. We lopen deze week aan de zuidkant van het vergletsjerde Venediger-gebied, dat middenin het Nationalpark Hohe Tauern ligt. Eén van de hoogtepunten deze week is natuurlijk de beklimming van de Großvenediger, de hoogste berg van de deelstaat Salzburg. Tijdens deze hoogalpiene beklimming worden we begeleidt door een lokale berggids.
Ben je klaar voor je eerste hoogalpiene avontuur, heb je ervaring met meerdaagse huttentochten en ben je tredzeker en vrij van hoogtevrees? Ontdek dan met onze bergwandelgids dit fantastische berggebied in Oost-Tirol!

  • kleine wandelgroepen van 5 tot 9 deelnemers
  • begeleiding door een gecertificeerde bergwandelgids
  • gezellige berghutten
  • beklimming Großvenediger onder leiding van een lokale berggids
Programma
dag 1 Obermauern - Gotschaunalm - Bonn-Matreier Hütte

Individuele heenreis naar Virgen en de net boven Obermauern gelegen parkeerplaats Marin. Trefpunt om 09.30 uur op de parkeerplaats. Na de eerste kennismaking en de controle van de uitrusting beginnen we aan onze etappe. We lopen eerst door het bos naar de ruim 500 meter hoger gelegen Gotschaunalm en vervolgens verder naar onze eindbestemming van vandaag, de Bonn-Matreier Hütte.

TIP: Zorg dat je goed ingelopen en geacclimatiseerd bent, want deze eerste dag is meteen een pittige! Een overnachting in het dal kan worden bijgeboekt.

ca. 5,5-6 uur
+1.380 hm
-40 hm
6,3 km
dag 2 Bonn-Matreier Hütte - Eissee Hütte

De etappe naar de Eisseehütte (2.520 m) is met ca. 2,5-3 uur kort en dat biedt de mogelijkheid om ons op te laden voor de dagen die nog gaan komen. Kun je toch niet stilzitten, dan kunnen we ‘s middags naar de Eissee en/of het Wallhorntörl wandelen.

ca. 2,5-3 uur
+260 hm
-500 hm
6,6 km
dag 3 Eisseehütte - Johannishütte - Defreggerhaus

We lopen vanmorgen eerst via de Zopetscharte naar de Johannishütte (2.121 m). Dit is de oudste berghut van het Venedigergebied. Na de lunch lopen we verder naar het Defreggerhaus (2.963 m), ons uitgangspunt voor de “top”-dag van morgen.

ca. 6-7 uur
+1.325 hm
-850 hm
9,5 km
dag 4 Defreggerhaus - Großvenediger - Johannishütte

Vandaag is het dan eindelijk zover: de beklimming van de Großvenediger (3.666 m) staat voor vandaag op het programma. Dit zal voor velen het eerste hoogalpiene avontuur zijn. Onder leiding van een lokale berggids en onze eigen bergwandelgids gaan we al vroeg op pad. Bij de gletsjer aangekomen binden we de stijgijzers onder en gaan we aan het touw.
Deze onvergetelijke ervaring wordt nog mooier als het zicht goed is. We hebben dan een fantastisch uitzicht op het gehele Venedigergebied en iets verder weg, de Grossglockner. Maar ook de Zillertaler Alpen, de Dolomieten en de Ortler zijn zichtbaar.
We dalen via dezelfde route af naar het Defreggerhaus, waar we afscheid nemen van de berggids. Daarna dalen we verder af naar de Johannishütte.

ca. 7 uur
+700 hm
-1.540 hm
11,3 km
dag 5 Johannishütte - Essener Rostocker Hütte

En dan wacht al weer de laatste dag. Een dag echter, die we niet zomaar snel afraffelen. We lopen via het Türmljoch (2.772 m) naar de Essener Rostocker Hütte (2.207 m). Na een welverdiende pauze dalen we verder door het Maurertal af naar Ströden. bij Hinterbichl. Vanaf hier rijden we met een taxi terug naar het Matreier Tauernhaus, waar we afscheid van elkaar nemen.

ca. 4 uur
+660 hm
-560 hm
7,6 km
dag 6 Essener-Rostockerhütte - Rostocker Eck - Hinterbichl

En dan wacht al weer de laatste dag. Voordat we vandaag afdalen naar de bewoonde wereld, maken we ons nog op voor de beklimming van de huisberg van de hut, de Rostocker Eck (2.749 m). Na terugkomst op de hut en een laatste pauze, dalen we verder door het Maurertal af naar Ströden bij Hinterbichl. Vanaf hier rijden we met de bus terug naar Obermauern.

ca. 6-6,5 uur
+580 hm
-1.390 hm
10,9 km
Reisdetails

Inbegrepen
– 5x overnachtingen in (lager/meerpersoonskamer)
– 5x HP
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids
– begeleiding door een lokale berggids tijdens de beklimming van de Großvenediger
– bruikleen gletsjeruitrusting
– 1x bus

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– persoonlijke uitgaven
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten
..
let op: voor deze tocht zijn stijgijzervriendelijke/stijgijzervaste bergschoenen nodig. In de praktijk zijn dit doorgaans B/C-schoenen of C-schoenen. Twijfel je of je de juiste schoenen hebt, laat je dan adviseren door een buitensportzaak.

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 35,- per persoon per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij Ik Kies Zelf van a.s.r. afsluiten. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan. In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Vanaf: 1.127

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Oostenrijk
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
5-9 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
Langere wandelingen voor tredzekere en ervaren bergwandelaars. U beschikt over een goede gezondheid, u bent tredzeker en vrij van hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest