Van Königssee naar Watzmann

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 6 dagen
100% Original
Omschrijving
Het Steinernes Meer, een geliefde bestemming voor bergwandelaars
De grootste van de 9 bergketens van de Berchtesgadener Alpen lijkt op een in steen veranderd bergmeer met deinende stenen golven. Vandaar dus ook de naam “Steinernes Meer”.

Deze huttentocht rond de Königssee voert door het centrum van Duitslands enige Alpennationaalpark. Op de centrale hoogvlakte kan men urenlang wandelen: het voelt alsof je door een zee van rotsen wandelt. De beklimming van de Watzmann en de fantastische uitzichten op de omringende bergwereld en de Königssee ronden deze bergwandelvakantie af.

  • kleine wandelgroepen met slechts 5 tot 9 deelnemers
  • begeleiding door een gecertificeerde Nederlandse bergwandelgids
  • fantastische wandeling rond de fjordachtige Königssee
  • overnachting in de idyllische Wasseralm
  • met beklimming van de Watzmann
  • geschikt voor ervaren, tredzekere huttentochters..
Programma
dag 1 Königssee - Schneibsteinhaus - Schneibstein

Individuele heenreis en aankomst in Schönau am Königssee. De samenkomst is om 11.00 uur bij de Touristinformation bij de grote parkeerplaats. Met de Jennerbahn omhoog naar het bergstation. Beklimming van de top van de Jenner (1.874 m), van waar we een schitterend uitzicht hebben op de Königssee en de Watzmann met haar indrukwekkende Oostwand. Aansluitend lopen we naar onze eerste overnachtingsplek, het Schneibsteinhaus  (1.668 m). Na een “hartversterkertje” beklimmen we ‘s middags de top van de Schneibstein (2.275 m).

ca. 3 uur
+450 hm
-450 hm
dag 2 Schneibsteinhaus - Wasseralm

Vandaag beginnen we met een afdaling via het Priesbergmoos naar de Priesbergalm (1.420 m). Vanaf hier gaan het weer omhoog naar de idyllisch gelegen Seeleinsee (1.809 m) en verder door het Landtal naar de Wasseralm (1.416 m). Deze oergezellige almhut is sinds een paar jaar bewirtschaftet en laat je zien hoe het huttenleven 50 jaar geleden was. Als wasgelegenheid dienen de bronnen voor de hut.

ca. 7 uur
+900 hm
-1.120 hm
dag 3 Wasseralm - Kärlingerhaus

De route van vandaag brengt ons eerst op de Halsenköpfl (1.718 m), een geweldig mooi uitzichtspunt. We vervolgen onze route langs de Schwarz- en de Grünsee naar het Kärlingerhaus aan de Funtensee (1.631 m). ‘s Winters worden hier meestal de laagste temperaturen van Duitsland gemeten. Het record dateert van 24.12.2001 en bedroeg – 45,9 °C.

ca. 5 uur
+750 hm
-450 hm
dag 4 Kärlingerhaus - Kühroint Hütte

De dag begint met een steile afdaling door de Saugasse naar het schiereiland St. Bartholomä aan de Königssee (605 m). De heilige Bartholomäus, naar wie de kerk vernoemd is, is de beschermheer van de herders en de boeren.
Nadat we ons tegoed hebben gedaan aan een vers gerookte Königssee-forel, varen we met de boot over de Königssee terug naar Schönau. Vanaf hier wandelen we langs de bobbaan en het Grünsteinhaus naar de Kührointhütte.
Optie: bij voldoende animo en geschiktheid van de afzonderlijke deelnemers kan er i.o.m. de bergwandelgids besloten worden om de route via de Rinkendlsteig te nemen. Deze route is op verschillende plaatsen voorzien van houten traptreden en met staalkabels gezekerde passages. U dient dus absoluut vrij te zijn van hoogtevrees en tredzeker te zijn. Voor ervaren bergwandelaars zal deze route geen enkel probleem zijn.

ca. 7 uur
+1.200 hm
-1.200 hm
dag 5 Kühroint Hütte - Watzmann - Watzmannhaus

Deze voorlaatste dag staat volledig in het teken van Koning Watzmann. We wandelen eerst omhoog naar het Watzmannhaus (1.928 m). Na een korte pauze gaan we via verschillende korte met staalkabels gezekerde passages naar de top van de Watzmann Hocheck (2.651 m), één van de 3 toppen van de Watzmann. De laatste nacht van deze week brengen we door op het Watzmannhaus, waar we ‘s avonds volop kunnen genieten van het mooi verlichte Berchtesgaden.

ca. 7 uur
+1.300 hm
-650 hm
dag 6 Watzmannhaus - Königssee

De afdaling gaat via de Grünstein naar het dorpje Königssee (605 m), waar we naar verwachting om ca. 13.00 uur zullen aankomen en afscheid van elkaar nemen.

ca. 3,5 uur
+50 hm
-1.300 hm

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Reisdetails

Inbegrepen
– 5x overnachtingen in (lager/meerpersoonskamer)
– 5x HP
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids
– 1x berglift
– 1x boottocht

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten (bij de Touristinformation kunt u een weekkaart krijgen, ca. € 15,-)

Accomodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 35,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.

Via TOE kun je een reisverzekering bij Ik Kies Zelf van a.s.r. afsluiten. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!

Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan. In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Vanaf: 1.047

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Duitsland
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
5-9 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
U heeft bergervaring in elk terrein; zelfstandig bewegen in ongebaand terrein; met staalkabels gezekerde passages en korte stukjes klauteren vormen eerder een uitdaging dan een onoverkomelijke barrière. Vanzelfsprekend beschikt u over een goede gezondheid, u bent tredzeker en heeft geen last van hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest