Steenbok Familietrekking

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen met het gezin 6 dagen
100% Original
Omschrijving
Over de graat van de Allgäuer Hoogalpen
De doorsteek van de Allgäuer Alpen met begin- en eindpunt in Oberstdorf is uniek in haar soort. Al vanaf de eerste dag betreden we tijdens deze bergwandelvakantie voor het hele gezin, het leefgebied van de steenbokken en als het geluk met ons is, worden de wandelaars de hele week door deze prachtige dieren begeleidt.
De steenbok, die in het wapen van het Kleinwalsertal voorkomt, was bijna in het gehele Alpenruim uitgestorven. Begin 50-er jaren werden enkele exemplaren uit het Italiaanse Nationalpark Gran Paradiso in de Allgäuer Alpen uitgezet. Inmiddels is de steenbok weer helemaal thuis in dit berggebied in Zuid-Duitsland.
Programma
zo. Oberstdorf – Fiderepasshütte
[ca. 3 uur, +500 hm, -200 hm]

Samenkomst om 12.00 uur op het station van Oberstdorf. Met de bus rijden we eerst naar de Fellhornbahn in het Oostenrijkse Kleinwalsertal. Met de lift zweven we comfortabel naar het bergstation. Hier begint de wandelroute in de richting van de Warmatsgund en de Kühgund. Via een laatste steile klim bereiken we uiteindelijk ons doel van vandaag, de Fiderepasshütte (2.067 m).

ma. Fiderepasshütte – Roßgundscharte – Mindelheimerhütte
[ca. 5 uur, +/-300 hm]

De dag van vandaag begint met een korte afdaling naar de ruine van de Kühgundalpe (1.745 m). Vervolgens gaat het weer licht bergop naar de Roßgundscharte (2.005 m) en vervolgens via de Krumbacher Höhenweg naar de Mindelheimer Hütte (2.058 m). De hut ligt boven Rappenalptal en met een beetje geluk zien we vandaag ook weer steenbokken. Doorgaans komen ze tot slechts enkele meters van de hut

di. Mindelheimerhütte – Schrofenpas – Rappenseehütte
[ca. 6 uur, +500 hm, -450 hm]

Vanaf de Mindelheimer Hütte voert het pad in zuidwestelijke richting bergafwaarts naar het Speichereck, het einde van het Rappenalptal, en vervolgens weer omhoog naar de Schrofenpas en via de almweiden van de Biberalpe naar de Mutzentobel. Na nog eens een uurtje wandelen bereiken we dan de Rappenseehütte (2.091 m). De rest van de middag gebruiken we om op het zonneterras van de hut te ontspannen of om pootje te baden in de nabijgelegen Rappensee

wo. Rappenseehütte – Enzianhütte – Einödsbach – Waltenbergerhaus 
[ca. 5 uur, +950 hm, -950 hm]

Via de Enzianhütte (1.780 m) dalen we af naar Einödsbach (1.114 m). Na een uitgebreide pauze, lopen we door het Bacherloch via een steil pad omhoog naar het in 2016 volledige nieuw gebouwde Waltenbergerhaus (2.084 m). Met een beetje geluk kunnen we hier boven talloze steenbokken spotten. Enkele jaren geleden is er zelfs eentje op het terras van de oude hut waargenomen

do. Waltenbergerhaus – Bockkarscharte – Mädelejoch – Kemptner Hütte
[ca. 5 uur, +500 hm, -700 hm]

Het zou ons niets verbazen als we vandaag de gehele dag begeleidt worden door de steenbokken. Via de Bockkarscharte en de Heilbronnerweg dalen we uiteindelijk door een bloemenrijk gebied af naar het Mädelejoch (1.973 m), dat sinds mensenheugenis de verbindingsvormt tussen Oberstdorf en het Tiroler Lechtal. Ook de beroemde alpenoversteek E5 gebruikt deze overgang. Daarna dalen we verder af naar onze eindbestemming de Kemptener Hütte (1.845 m).

vr. Kemptener Hütte – Spielmannsau – Oberstdorf
[ca. 3 uur, -850 hm]

De laatste dag van deze unieke en indrukwekkende wandelweek dalen we door het Sperrbachtobel af naar de Spielmannsau (1.002 m) in het Trettachtal. Om ca. 14.00 uur zijn we weer in Oberstdorf en nemen we afscheid van elkaar en de Allgäu.

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Reisdetails

Inbegrepen
– 5x overnachtingen (lager)
– 5x HP
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids
– 1x berglift (bergfahrt)
– 2x busrit
nieuw: nu incl. gratis Alpenpaspoort voor de kids

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten
– kinderkorting 10% (12-14 jaar)

Prijs is exclusief kinderkorting. Wilt u weten wat deze reis u precies kost, stuur ons dan een e-mail met daarin vermeldt de leeftijd(en) van uw kind(eren).

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 25,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij de Europeesche afsluiten. De Europeesche is al verschillende jaren op rij verkozen tot beste reisverzekeraar. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Voor het snel en eenvoudig online afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering van de Europeesche klik je hier.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan.  In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Vanaf: 724

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Taal
Nederlands
De voertaal tijdens deze reis is Nederlands.
Land
Oostenrijk
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
5-12 deelnemers
Soort reis
Bergwandelen met het gezin, Bergwandelen, huttentocht
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
***
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
**
Bergwandelen op deels smalle, rotsachtige paden en soms ook in eenvoudig ongebaand terrein. Er kunnen korte, met staalkabels gezekerde passages voorkomen. U bent tredzeker en u heeft geen hoogtevrees.
Leeftijd
v.a. 12 jr.
Maand
Juli, Augustus
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest