Schladminger Höhenweg

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 5 dagen
100% Original
Omschrijving
Op ontdekking door de Schladminger Tauern
Tijdens deze 5-daagse huttentocht over de Schladminger Höhenweg ontdek je talloze fraaie plekjes, met watervallen, rotsen en hoge gebergtes. De Schladminger Tauern liggen op de grens tussen Salzburgerland en Steiermarken in Oostenrijk en behoren tot de Niedere Tauern in de Oost-Alpen. Het grootste gedeelte van het gebied is uitgeroepen tot beschermd landschap. De hoogste bergtop is de Hochgolling (2.862 m). Het bekende Alpenstadje Schladming is het uitgangspunt voor deze fantastische bergwandelvakantie door dit granietgebergte.
tip: zorg ervoor dat je goed ingelopen en geacclimatiseerd bent. De eerste dag is namelijk meteen een lange dag. Extra overnachtingen in het dal kunnen worden bijgeboekt.

  • kleine wandelgroepen met slechts 5 tot 9 deelnemers
  • begeleiding door een gecertificeerde Nederlandse bergwandelgids
  • door de groene en waterrijke Schladminger Tauern
Programma
dag 1 Schladming - Hochwurzenhütte - Giglachsee Hütte/Ignaz-Mattis-Hütte

Individuele heenreis naar Schladming. Trefpunt om 08.15 uur op de parkeerplaats van Planet Planai. Na de kennismaking en de uitrustingscheck rijden we met de bus van 08.50 uur naar de Gipfelbahn Hochwurzen. Vanaf hier zweven we comfortabel naar de Hochwurzenhütte (1.849 m). We volgen nu de Giglach Höhenweg via Hüttecksattel (1.744 m), Rossfeld (1.919 m), Laiterfusssattel (1.792 m), Guschen (1.982 m), Schneider (2.009 m), Hochfeld (2.189 m), Unten Schiedeck (2.200 m) en via Klammsee en Brettersee naar de Giglachsee Hütte/Ignaz-Mattis-Hütte (1.986 m). Dit is een prachtig traject met afwisselend uitzicht naar de Grossglockner in het westen en de Hochgolling in het oosten, en met in het noorden de kalkstenen zuidwand van de Dachstein. Vanwege het vele op en neer gaan van het pad, eerst via bossen, later via almen en ten slotte over kale rotsen, moet een fors hoogteverschil worden geklommen en afgedaald.

ca. 6 uur
+850 hm
-700 hm
9,5 km
dag 2 Ignaz-Mattis-Hütte - Landawirsee Hütte

Langs de Unteren en Oberen Giglachsee en de Knappenseen naar de Rotmandlspitze (2.453 m). Vanaf de top dalen we via de Krukesch steil af naar de Keinprecht Hütte (1.872 m), waar we rond lunchtijd aankomen. ‘s Middags lopen we rustig via de Trockenbrotscharte (2.237 m) door naar de ca. 2 uur verder gelegen Landawirseehütte (1.985 m).

ca. 6-6,5 uur
+950 hm
-910 hm
10 km
dag 3 Landawirsee Hütte - Gollinghütte

Vandaag hebben we, na alle inspanningen van de eerste 2 dagen, een voor velen welkome korte dag. We kunnen het vanmorgen dan ook rustig aan doen of starten met een wandeling rond de Landawirseen, 2 op korte afstand van de hut gelegen bergmeren.
De overgang naar via de Gollingscharte naar de gelijknamige Golling Hütte heeft een meer hoogalpien karakter dan de afgeloipen dagen. Tot vroeg in het zomerseizoen kunnen we rond de scharte ook nog met sneeuwresten geconfronteerd worden.

ca. 3-4 uur
+350 hm
-680 hm
4,9 km
dag 4 Gollinghütte - Greifenberg - Preintaler Hütte

Vanuit de Gollinghütte (1.651 m) gaat het via een steil, maar veilig pad omhoog naar de top van de Greifenberg (2.618 m).  Na een klim van ruim 1.000 hoogtemeters en drie wandeluren kan er een vroege lunch worden genuttigd op de top van de berg bij het kruis. Hier heb je een schitterend uitzicht in alle richtingen.
Aan de andere kant gaat het via een met staalkabels gezekerd en goed gemarkeerd pad omlaag door het adembenemend mooie Klafferkessel (2.311 m) met haar talloze bergmeertjes. Via de Klafferscharte en het Lämmkar bereiken we de Preintaler-Hütte (1.657 m).

ca. 6-7 uur
+1.040 hm
-1.020 hm
7,7 km
dag 5 Preintalerhütte - Neualmscharte - Hans-Wödl Hütte - Seewigtalstüberl - Schladming

Deze laatste dag wordt niet zomaar even snel “afgeraffeld”. Er wacht een prachtige dag! Vanaf de Preintaler lopen we via de Robert-Höfer-Steig naar de Neualmscharte (2.347 m). Na hier volop genoten te hebben van het fantastische uitzicht dalen we af via 2 grote bergmeren naar de Hans-Wödl Hütte (1.528 m), een prima plek bij de Hüttensee om nog even na te genieten van een mooie week. Daarna dalen we verder af in het Seewigtal. Met een taxi worden we teruggebracht naar ons uitgangspunt in Schladming.

ca. 6-6,5 uur
+760 hm
-1.250 hm
10,2 km

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Reisdetails

Inbegrepen
– 4x overnachtingen in (lager/meerpersoonskamer)
– 4x HP
– 1x taxirit
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids
– GreenSeat CO2-compensatie

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis (tip: geen zin om met de auto te reizen? Boek dan via TOE je retourvlucht met KLM van Amsterdam naar Graz)
– 1x berglift
– 1x busrit
– lunches
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten in Schladming (langparkeren kan bij P3, Erzherzog Johann Straße; kosten voor deze 5 dgn. ca. € 33,-)

let op: Wanneer je van zondag op maandag overnacht in Schladming, krijg je bij nagenoeg alle accommodaties de Dachstein-Schladming Sommer Card. Hiermee kun je gratis gebruik maken van de bus, van het trefpunt bij de Planai Seilbahn naar de Hochwurzen Seilbahn, en van de Hochwurzen Seilbahn.

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 25,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij de Europeesche afsluiten. De Europeesche is al verschillende jaren op rij verkozen tot beste reisverzekeraar. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Voor het snel en eenvoudig online afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering van de Europeesche klik je hier.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan.  In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Groener reizen met GreenSeat en Tirol Outdoor Experience

Reizen is natuurlijk fantastisch! Toch heeft elke reis ongewild een negatieve impact op de wereld. Daarom helpt GreenSeat reizigers en reisorganisaties om groener reizen mogelijk te maken. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze mooie wereld.

Tirol Outdoor Experience werkt samen met GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken. Iedere reis die bij Tirol Outdoor Experience wordt geboekt wordt standaard gecompenseerd via GreenSeat. Hiermee geven wij huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Kijk voor meer informatie op www.greenseat.nl.

Vanaf: 824

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Oostenrijk
Reisduur
5 dagen
Aantal deelnemers
5-9 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
Langere wandelingen voor tredzekere en ervaren bergwandelaars. U beschikt over een goede gezondheid, u bent tredzeker en vrij van hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest