Rond het Val di Fassa

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 6 dagen
100% Original
Omschrijving
Van de voet van de Marmolada naar de Rosengarten
We hebben ons Dolomieten-wandelprogramma voor dit jaar weer verder uitgebreid met een huttentocht rond het Fassatal met begin- en eindpunt in Vigo di Fassa. Een niet al te zware vakantie wandelweek waarbij we regelmatig de ondersteuning van bergliften gebruiken. Vanaf de Pellegrinopas lopen we rond de Marmolada, vervolgens langs het Plattkofel-massief en via het hart van de Rosengarten terug naar Vigo di Fassa.
  • kleine wandelgroepen met slechts 5 tot 9 deelnemers
  • begeleiding door een gecertificeerde Nederlandse bergwandelgids
  • van de voet van de Marmolada naar de Rosengarten
  • geschikt voor beginnende huttentochters!
Programma
zo. Vigo di Fassa - Pellegrinopas - Cirellepas - Rif. Contrin

Individuele heenreis naar Vigo di Fassa. Trefpunt om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de Seilbahn Catinaccio Rosengarten. Na de eerste kennismaking en de controle van de uitrusting starten we eerst met een transfer naar de Pellegrinopas (ca. 30 min.). Hier beginnen we onze wandeling richting de Rif. Fuciade (1.974 m) en vervolgens steil omhoog, deels door geröll, naar de Cirellepas (2.683 m). Vanaf hier hebben we een schitterend uitzicht op de wereld van drieduizenders: in het zuiden de Pala, in het westen de Cima Uomo-keten en in het oosten de Sasso Vernale en de bijna loodrechte rotswanden van de Marmolada. Na deze aangename pauze dalen we naar de Rif. Contrin (2.016 m).

ca. 5 uur
+800 hm
-680 hm
10 km
ma. Rif. Contrin - Forcia Negra - Rif. Castiglioni

Via de San Nicolopas (2.339 m) naar het hoogste punt vandaag, de Forcia Negra (2.509 m), waar we worden beloond met een fantastisch uitzicht op het Fassatal. Vervolgens dalen we naar de Rif. Ciampac af, waar we de lift naar Alba di Canazei nemen.
Via een ontspannen dalwandeling lopen we omhoog naar de Fedeiasee aan de noordzijde van de Marmolada, de koningin van de Dolomieten. Hier overnachten we in de Rif. Castiglioni (2.044 m).

ca. 7 uur
+1.160 hm
-480 hm
13,9 km
di. Rif. Castiglioni - Bindelweg - Pecol - Col Rodella - Plattkofel Hütte

Via de bekende en panoramische Bindelweg lopen we eerst richting de Rif. Sass Beccei. Met 2 gondelliften bereiken we snel en comfortabel de andere kant van het dal, waar we vervolgens via de Friedrich-August-Weg verder lopen naar de Plattkofel Hütte (2.300 m).

ca. 6-6,5 uur
+940 hm
-700 hm
13,6 km
wo. Plattkofelhütte - Tierser Alpl Hütte - Bärenloch - Grasleitenhütte

Vandaag lopen we via Auf der Schneid en het Mahlknechtjoch naar de Tierser Alpl Hütte (2.440 m), een prima plek om te pauzeren. Daarna lopen we verder en dalen we door het indrukwekkende Bärenloch af tot een splitsing. Hier gaan we links omhoog naar de ruim 200 meter hoger gelegen Grasleitenhütte (2.134 m).

ca. 4,5-5 uur
+580 hm
-740 hm
10,2 km
do. Grasleitenhütte - Grasleitenpas - Rif. Vajolet - Cigolade Pas - Rif. Roda di Vael

We betreden vandaag het hart van de Rosengarten. Door het Grasleitenkessel gaat het omhoog naar het Grasleitenpas (2.599 m) en de gelijknamige hut. Na een zonnige pauze bij de Rifugio Vajolet (2.243 m) lopen we omhoog naar de Cigoladepas, waar we onze bestemming vandaag, de Rif. Roda di Vael (2.283 m) al kunnen zien liggen.

ca. 5,5-6 uur
+890 hm
-760 hm
10 km
vr. Rif. Roda di Vael - Ciampedie - Vigo di Fassa

Na het ontbijt dalen we via de Fassaner Höhenweg af naar Ciampedie. De laatste berglift deze week brengt ons naar Vigo di Fassa.
Een laatste cappucino en dan is het onvermijdelijke afscheid daar, afscheid van elkaar en van de Dolomieten.

ca. 1,5 uur
+80 hm
-340 hm
4 km

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Reisdetails

Inbegrepen
– 5x overnachtingen in meerpersoonskamers
– 5x HP
– begeleiding door een TOE-bergwandelgids
– 1x taxi
– 4x berglift

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten in Vigo di Fassa

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 25,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij de Europeesche afsluiten. De Europeesche is al verschillende jaren op rij verkozen tot beste reisverzekeraar. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Voor het snel en eenvoudig online afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering van de Europeesche klik je hier.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan.  In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Vanaf: 814

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Italië
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
5-9 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
Bergwandelen op deels smalle, rotsachtige paden en soms ook in eenvoudig ongebaand terrein. Er kunnen korte, met staalkabels gezekerde passages voorkomen. U bent tredzeker en u heeft geen hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest