Tour du Mont Blanc

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 7 dagen
Omschrijving
Trekking van de buitencategorie rond de Mont Blanc
De Tour du Mont Blanc, kortweg TMB, behoort tot de beroemdste höhenwegen van de Alpen. Deze trektocht loopt om het gehele Mont Blanc-massief heen en trakteert ons voortdurend op uit- en vergezichten, die nauwelijks te evenaren zijn.
De route begint in Chamonix en brengt ons eerst op een hoogte tussen de 1.500 en 2.600 meter op de italiaanse kant en daarna op de zwitserse zijde van het massief. We passeren daarbij mooie almweiden, steile karen en talrijke passen. De Tour de Mont Blanc is eenvoudigweg een KLASSIEKER, een rondwandeling van de superlatieven.
Programma
zo. Les Houches – Col de Tricot – Ref. de Miage
[ca. 3 uur, +500 hm, -700 hm]

Individuele heenreis naar Les Houches bij Chamonix. Trefpunt om 12.00 uur bij de berglift. Na de eerste kennismaking en de uitrustingscheck zweven we ontspannen omhoog naar het bergstation Bellevue (1.790 m). Via een afwisselende route wandelen we over het Col de Tricot (2.120 m) naar de Ref. de Miage (1.560 m).

ma. Ref. de Miage – Tré-la-Tête Hütte –  Chalet Nant Borrant
[ca. 7,5 uur, +1.000 hm, -1.100 hm]

Na het ontbijt lopen we via het Chalet du Truc (1.650 m) naar beneden richting Les Contamines. Net boven het bekende ski-oord wandelen we over een prachtig aangelegde höhenweg omhoog naar de Tré-la-Tête Hütte. Vervolgens verder via de Combe Noire naar het Chalet Nant Borrant (1.500 m), ons onderkomen voor deze nacht.

di. Chalet Nant Borrant – Col du Bonhomme – Chalet les Mottets
[ca. 8 uur, +1.300 hm, -900 hm]

We lopen langs het Chalet de la Balme en via de Col du Bonhomme (2.329 m) naar de Col des Fours (2.665 m), het hoogste punt van deze week. We vervolgen onze weg aan de zuidkant van het Mont Blanc-massief over rotsbanden en steile almpaden naar Ville des Glaciers. Uiteindelijk bereiken we onze eindbestemming van vandaag, Chalet les Mottets (1.868 m).

wo. Chalet les Mottets – Col de la Seigne – Rif. Elisabeth – Ref. Elena
[ca. 8 uur, +1.400 hm, -1.300 hm]

Met continu de Aiguille des Glaciers op het netvlies, klimmen we in grote serpentines omhoog naar de Col de la Seigne (2.516 m). Van hieruit hebben we het beste zicht op de Mont Blanc. Precies op tijd voor de lunch bereiken we de Rifugio Elisabetta (2.258 m). Daarna dalen we weer af richting Lac de Combal en rijden met de bus via Courmayeur (1.226 m) naar Arnuva (1.769 m). Via een makkelijke route lopen we in een uurtje omhoog naar de nieuw gebouwde Rifugio Elena (2.062 m).

do. Ref. Elena – Gr. Col Ferret – Ferret – Relais d’Arpette
[ca. 6 uur, +650 hm, -850 hm]

Meteen na het ontbijt steil omhoog naar de Grand Col Ferret (2.537 m). Op Zwitserse bodem voert de weg weer bergaf naar Ferret (1.700 m). De bus brengt ons naar Champex (1.477 m) en vandaar te voet door het Val d’Arpette. Bij de ingang van het dal staat het gezellige Relais d’Arpette, onze bestemming van vandaag.

vr. Relais d’Arpette – Fenêtre d’Arpette – Chalet du Glacier – Col de la Forclaz
[ca. 8 uur, +1.150 hm, -1.250 hm]

Het Val d’Arpette kunnen we in haar volle lengte beleven, totdat we 1.000 meter hoger het hoogalpiene Fenêtre d’Arpette (2.665 m) bereiken. Het uitzicht op de Trient Gletsjer en de Aiguille du Tour is overweldigend. De afdaling gaat eerst door de rotsen en daarna over een morene naar Chalet du Glacier (1.583 m) en tot slot vlak naar Col de la Forclaz. Al met al een lange, maar ook een hele mooie dag.

za. Col de la Forclaz – Col de Balme – Le Tour – Les Houches
[ca. 6 uur, +850 hm, -900 hm]

Vandaag beklimmen we de Col de Balme (2.191 m), waar ons een opwindend uitzicht wacht: rechts de Aiguille Rouge, links het Mont Blanc massief en daartussen het Arvetal met Chamonix. We hebben de klus bijna geklaard. Op Franse bodem dalen we af naar Le Tour (1.453 m) en daarna met de bus terug naar Chamonix (1.036 m) en Les Houches. Aankomst ca. 15.30 uur.

Let op: De vermelde looptijden zijn exclusief pauzes en het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (zowel conditioneel als technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Reisdetails

Inbegrepen
– 6x overnachtingen in verschillende berghutten en pensions
– 6x HP
– berggids
– 3x busrit
– 2x berglift

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten in Les Houches

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 25,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij de Europeesche afsluiten. De Europeesche is al verschillende jaren op rij verkozen tot beste reisverzekeraar. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Voor het snel en eenvoudig online afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering van de Europeesche klik je hier.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan.  In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Vanaf: 995

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Frankrijk, Italië, Zwitserland
Reisduur
7 dagen
Aantal deelnemers
6-12 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen van 800 tot 1300 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 5 tot 8 uur, waarvan looptijd stijgend 2 tot 4 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
Langere wandelingen voor tredzekere en ervaren bergwandelaars. U beschikt over een goede gezondheid, u bent tredzeker en vrij van hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest

Heeft u vragen over uw reis en het Coronavirus? Klik dan hier voor de laatste informatie. Sluiten