Dolomieten Höhenweg nr. 1

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergwandelen, huttentocht 7 dagen
Nieuw
Omschrijving
Op de Alta Via Nr. 1 delle Dolomiti

We lopen deze week door het Natuurpark Fanes-Sennes-Prags en de Ampezzaner Dolomieten. We volgen daarbij in het begin een variant van de bekende Dolomieten Höhenweg nr. 1, die bekend staat om zijn buitengewoon landschappelijke schoonheid. We overnachten in berghutten, die gelegen zijn in groen almterrein, op een bergtop en bij een bergmeer.

  • kleine wandelgroepen met slechts 5 tot 8 deelnemers
  • 7 dagen begeleiding door een Duitse berggids
  • bekende Dolomieten Höhenweg nr. 1
Programma
dag 1 Prags - Seekofelhütte

Individuele heenreis naar Prags. Trefpunt om 12.00 uur bij Alpengasthof Brückele in Prags. Na de ontvangst door de berggids beginnen we onze huttentocht. Aanvankelijk vlak, maar al snel gaat het zigzaggend steil omhoog naar de Rossalm. Door uitgestrekt terrein via een smal paadje naar de Forcella di Cocodain (2.331 m) en vervolgens verder over een kam met indrukwekkend uitzicht naar de Seekofelhütte (2.377 m.), onze eindbestemming vandaag.

ca. 4 uur
+1.000 hm
-175 hm
9 km
dag 2 Seekofel Hütte - Lavarella Hütte

Via de Fosses bergmeren verlaten we de hoogvlakte en dalen we af tot Cianpo de Croosc in het Val Salata. Aan de andere dalzijde gaat we weer omhoog naar de prachtyig gelegen Rifugio Fodera Vedla (1.966 m). Na een welkome pauze hier dalen we af naar de Rifugio Pederü.  Door het dal lopen we verder naar de Fanes Alm en de schilderachtige Lavarellahütte (2.042 m). Dit laatste stuk kunnen we eventueel inkorten door gebruik te maken van de huttentaxi (niet in de prijs inbegrepen).

ca. 5-6 uur
+840 hm
-1.120 hm
16,9 km
dag 3 Lavarella Hütte - Rif. Lagazuoi

Na een korte klim naar het Limojoch (2.174 m) en de Limosee, wisselen we van de Kleine naar de Grote Fanes Alm. Omringd door indrukwekkende rotspieken als de Croda Valon Bianco, Monte Castello en de Monte Cavallo, lopen we naar het Forcella di Lech (2.486 m). Vanaf hier dalen we via een aantal steile serpentines af naar de Lago de Lagacio. Vervolgens lopen we licht stijgend omhoog langs verschillende stellingen uit de Eerste Wereldoorlog naar de Rifugio Lagazuoi (2.752 m), waar we zullen overnachten. Het uitzicht is hier fantastisch. Zo zijn hier bekende Dolomietentoppen als de Tofana, Monte Pelmo, Geislerspitzen en de Marmolada te zien.

ca. 5 uur
+1.090 hm
-440 hm
12,7 km
dag 4 Rif. Lagazuoi - Rif. Cinque Torri

Vandaag wacht ons wederom een dag met waanzinnige uitzichten. Via de Forcella Travenanzes (2.507 m) dalen we naar het zuiden af naar de Passo Falazarego (2.105. m). We vervolgen onze weg licht stijgend naar de Rif. Averau (2.413 m). Daarna beklimmen we de Nuvolau (2.574 m), een mooie uitzichtspunt. Daarna dalen we via de Rif. Averau af naar onze eindbestemming vandaag, de Rif. Cinque Torri (2.137 m).

ca. 6-7 uur
+500 hm
-1.060 hm
11 km
dag 5 Rif. Cinque Torri - Rif. Croda da Lago

In tegenstelling tot de laatste dagen, die voornamelijk door rotsachtig gebied gingen, lopen we vandaag veel door alm- en bosgebied. We beginnen met een heerlijke afdaling naar de Ponte di Rucurto (1.708 m). Daarna steken we over naar het Val de Formin. Door dit fraaie dal klimmen we omhoog naar de Forcella Ambrizzola (2.277 m). Via een goed pad (2.277 m) bereiken we uiteindelijk de schilderachtig gelegen Rif. Croda da Lago (2.046 m). Vergeet niet zwemspullen mee te nemen, want de Lago de Federa lonkt na deze wandeldag.

ca. 5 uur
+830 hm
-660 hm
10,8 km
dag 6 Rif. Croda da Lago - Dürrenstein Hütte

Door lichte naaldbossen dalen we vanmorgen via de Lago de Aial af naar de Lago Pianzoses. Met een  taxi rijden we vervolgens door het wereldberoemde olympische bergsportdorp Cortina d’Ampezzo naar de Passo di Cimabanche. Vanaf hier lopen we door het Knappenfusstal naar de Dürrensteinhütte (2.040 m), waar we de laatste nacht van deze week zullen doorbrengen.

ca. 5-6 uur
+650 hm
-750 hm
11,5 km
dag 7 Dürrenstein Hütte - Brückele

We beklimmen vanmorgen eerst nog even de huisberg van de Dürrensteinhütte, de Strudelkopf (2.307 m), waar we nog eenmaal kunnen genieten van het geweldige uitzicht op ondermeer de Drei Zinnen.
Daarna dalen we over de Plätzwiese af naar Brückele, waar we 7 dagen gelden gestart zijn.

ca. 4 uur
+280 hm
-820 hm
9,9 km
Reisdetails

Inbegrepen
– 6x overnachtingen in versch. berghutten
– 6x HP
– begeleiding door een berggids
– transfers
– GreenSeat CO2-compensatie

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen
– evt. parkeerkosten

Accommodaties
algemeen

Je overnacht tijdens deze wandeltocht in verschillende berghutten in meerpersoonskamers of op het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.
Pin- of creditcardbetalingen zijn doorgaans niet mogelijk op berghutten. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. Reken daarbij op ca. € 25,- per dag voor drankjes, douchemuntjes en evt. een lunchpakket.

welke overnachtingsmogelijkheden zijn er op berghutten

Eén- en tweepersoonskamers zul je op berghutten bijna  nooit tegenkomen. Je hebt doorgaans de keuze uit het matrassenlager, ook wel het “lager” genoemd, en meerpersoonskamers.
Het lager zijn veelal slaapvertrekken voor 8-10 of zelfs 10-20 personen. Vaak zijn deze ruimtes met schotten weer onderverdeeld in kleinere compartimenten. Het lager bestaat uit een rij matrassen, soms ook als stapelbed-versie uitgevoerd, waarbij je dus naast elkaar ligt. Dekens en kussens zijn aanwezig. Uit oogpunt van hygiëne is het gebruik van een lakenzak verplicht. Daarnaast kun je zelf een kussensloop meenemen of een vest of handdoek als sloop gebruiken.
Meerpersoonskamers zijn kleinere slaapvertrekken voor meestal 4, 6 of 8 personen. Ieder heeft in dit geval zijn eigen bed. Ook deze kunnen uitgevoerd zijn met stapelbedden. Ook hier is het gebruik van een lakenzak verplicht.
Zowel op het lager als in de meerpersoonskamers is voldoende ruimte voor je persoonlijke spullen, kleding en je rugzak. Bergschoenen kun je in een speciale ruimte, het Schuhraum of Trockenraum, neerzetten. De slaapvertrekken mogen alleen met huttensloffen betreden worden.
Wij reserveren, indien mogelijk, altijd meerpersoonskamers. De hüttenwirt heeft echter altijd “het laatste woord”. Daardoor kan het voorkomen dat we uiteindelijk toch op het lager terecht komen.

overnachting in hotels

Bij sommige huttentochten zijn ook één of meerdere hotels in de route opgenomen. Je slaapt in zulke gevallen in een 2-persoonskamer. Boek je alleen, dan wordt je in beginsel bij een tochtgenoot ondergebracht. Dit kan zowel een man als een vrouw zijn. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk mensen van hetzelfde geslacht bij elkaar te plaatsen.  Eénpersoonskamers zijn niet inbegrepen in de reissom. Indien gewenst en voorzover mogelijk, kunnen wij wel tegen meerprijs een éénpersoonskamer voor je boeken. Als je dit wilt, geef dit dan aan bij je boeking.

douches en sanitair

Hoewel de meeste berghutten tegenwoordig wel over 1 of enkele douches beschikken, moet je zomers wel rekening houden met waterschaarste, waardoor de mogelijkheden om te douchen beperkt of zelfs onmogelijk kunnen zijn. In de heel hoog gelegen hutten kan er soms zelfs sprake zijn van bevriezing.
Wasmogelijkheden met doorgaans koud en ook warm stromend water zijn er in alle hutten. Deze voorzieningen en de toiletten bevinden zich meestal op dezelfde etage als waar de slaapvertrekken zich bevinden.

Verzekeringen
reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht tijdens onze reizen. Tegenwoordig hebben veel mensen een doorlopende reisverzekering, maar uit ervaring weten wij dat niet alle reisverzekeringen het bergsportrisico en eventuele bergreddingskosten dekken. Kijk dus van tevoren goed je polisvoorwaarden na.
Via TOE kun je een reisverzekering bij de Europeesche afsluiten. De Europeesche is al verschillende jaren op rij verkozen tot beste reisverzekeraar. Hun reisverzekering dekt nagenoeg alle sporten en ook bergreddingskosten zijn standaard verzekerd.

annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering adviseren wij ook een annuleringsverzekering af te sluiten.
In sommige omstandigheden wil je je vakantie kunnen annuleren of afbreken. De dekking Annulering vergoedt dan de kosten van annulering of afbreking. Je bent verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie. Of door zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als je plotseling werkloos wordt. Wanneer je een reis noodgedwongen moet afbreken, worden ook de ongebruikte reisdagen vergoed!
Kies je voor Allrisk Annulering en is de annuleringsreden niet standaard gedekt? Dan vergoed deze verzekering 75% van de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding. Dit geldt voor redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. De reden voor annuleren moet onvoorzien en buiten jouw schuld zijn. Je hebt geen recht op een vergoeding als je de reis wilt annuleren of afbreken, omdat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt of omdat de weersomstandigheden niet goed zijn.

Voor het snel en eenvoudig online afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering van de Europeesche klik je hier.

Veel gestelde vragen
gaan jullie huttentochten altijd door?

Onze huttentochten zijn groepsreizen en worden pas gegarandeerd doorgevoerd wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is. In de meeste gevallen is dit vanaf 5 deelnemers. Is dit minimum aantal 14 dagen van tevoren nog niet bereikt, dan delen wij dit mee via email. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld 1 deelnemer te weinig is, stellen wij een (kleine) toeslag voor zodat we alsnog van start kunnen gaan. In ieder geval zullen wij alles in het werk stellen om een passend alternatief te vinden.

ik ben lid van een bergsportvereniging (NKBV of KBF), krijg ik dan korting?

Onze prijzen zijn gebaseerd op het Mitgliedstarif, omdat de meeste deelnemers aan onze huttentochten lid zijn van een bergsportvereniging. De meerkosten voor de deelnemers, die geen lid zijn van een bergsportvereniging, nemen wij voor onze rekening.

kan ik mijn mobiele telefoons op de hutten opladen?

Smartphones, GPS, fototoestel … Alles verbruikt stroom tegenwoordig. Op berghutten wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren of soms zelfs met zonnepanelen. Veel berghutten stellen oplaadstations beschikbaar voor het opladen van je apparatuur. Een garantie is het echter niet. Zorg dus dat je voldoende accu’s of een powerpack bij je hebt. Een andere, misschien wel betere optie: probeer het eens een weekje zonder smartphone, geen Facebook, geen email, geen Whatsapp, geen …… disconnect to reconnect

zijn lunchpaketten in de reissom inbegrepen?

Onze huttentochten zijn inclusief halfpension. Het ontbijt en het avondeten is dus inbegrepen. Op de hutten kun je zelf een lunchpakket voor onderweg kopen. Bij sommige huttentochten komen we ook onderweg langs berg- of almhutten, waar je iets kunt eten. Check dit de avond van tevoren even bij de bergwandelgids.
Daarnaast is het raadzaam om vanuit het dal of al vanuit Nederland tourenproviand mee te nemen. Denk daarbij aan bijv. gedroogd fruit (appeltjes, abrikozen, rozijnen, etc.), droge worst en mueslirepen. Er zijn ook bergwandelaars die zich onderweg beperken tot alleen maar tourenproviand en water.

bijzondere dieetwensen

Men vraagt wij draaien. Zo vanzelfsprekend als dat is in hotels, zo lastig is dat vaak op berghutten. Vegetarische kost is doorgaans geen probleem meer. Vaak kan men zelfs kiezen tussen een vlees- en een vleesloos menu. Wat betreft bepaalde voedselallergiën, zoals bijv. lactose, fructose en coeliakie kun je dit bij je boeking aangeven. Wij geven dit dan tijdig door aan de deelnemende hutten. Realiseer je echter wel dat de mogelijkheden op berghutten vaak beperkt zijn en dat niet alle wensen altijd ingewilligd kunnen worden.
Veganistische wensen worden nagenoeg nooit ingewillgd. Ben je dus veganist, neem dan zoveel mogelijk je eigen eten mee.

zijn mijn bergschoenen geschikt voor deze huttentocht?

Bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.  A-schoenen, dit zijn doorgaans lage schoenen, evenals de zware D-schoenen, zijn voor onze huttentochten ongeschikt. Voor onze huttentochten heb je hoge, de enkels omsluitende bergschoenen met een goede profielzool (Vibram) nodig. Dan betekent dat je dan uitkomt bij B-, B/C- of C-schoenen. Bedenk echter dat er ook B-schoenen in de handel zijn, die weliswaar de enkels goed omsluiten, maar  een dermate slappe zool hebben, dat ze niet geschikt zijn voor onze huttentochten. Bestaat de kans op sneeuwvelden of zijn er gletsjers in de route opgenomen, dan is een C-schoen een must.

Slecht schoeisel kan bij de start voor de bergwandelgids aanleiding zijn om je naar de dichtsbijzijnde sportzaak te sturen. Ontstaan er onderweg problemen met je schoenen, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de zool, dan kan dit ook reden zijn om je vanaf de eerstbeste mogelijkheid terug te sturen naar het dal. Laat je dus van tevoren goed adviseren bij een buitensportzaak. Ook als je al schoenen hebt, maar twijfelt aan de geschiktheid of de kwalitatieve staat van de schoenen, stap dan eens bij een gespecialiseerde buitensportzaak binnen.

Groener reizen met GreenSeat en Tirol Outdoor Experience

Reizen is natuurlijk fantastisch! Toch heeft elke reis ongewild een negatieve impact op de wereld. Daarom helpt GreenSeat reizigers en reisorganisaties om groener reizen mogelijk te maken. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze mooie wereld.

Tirol Outdoor Experience werkt samen met GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken. Iedere reis die bij Tirol Outdoor Experience wordt geboekt wordt standaard gecompenseerd via GreenSeat. Hiermee geven wij huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Kijk voor meer informatie op www.greenseat.nl.

Vanaf: 1.057

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Italië
Reisduur
7 dagen
Aantal deelnemers
5-8 deelnemers
               
Niveau Conditioneel (bergwandelen)
hoogteverschillen tussen de 500 en 900 hoogtemeters (hm) per dag; totale looptijd (zonder pauzes) 4 tot 6 uur, waarvan looptijd stijgend 1,5 tot 2,5 uur
Niveau Technisch (bergwandelen)
Bergwandelen op deels smalle, rotsachtige paden en soms ook in eenvoudig ongebaand terrein. Er kunnen korte, met staalkabels gezekerde passages voorkomen. U bent tredzeker en u heeft geen hoogtevrees.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest

26-08 is de laatste dag om een reis te boeken voor deze zomer. Klik hier hier voor meer informatie. Sluiten