Tauern Haute Route met hoogtourencursus

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergsportcursussen 6 dagen
Omschrijving
Combicursus Rots, Sneeuw en IJs, met beklimming van de Grossvenediger (3.674 m.) 
Wie in hoogalpien terrein op pad wil, zelfstandig met vrienden of met een berggids, heeft een solide hoogtouren basiscursus nodig. Verschillende zekeringstechnieken in sneeuw en ijs, het lopen op stijgijzers en het gebruik van de ijspickel zijn slechts een paar onderwerpen uit het omvangrijke cursusprogramma.
Ons eerste steunpunt is de Warnsdorfer Hütte (2.336 m), waar we de ideale omstandigheden hebben voor deze cursus. Dag 3 “verhuizen” we naar de Kürsinger Hütte (2.558 m), ons uitgangspunt voor de beklimming van de Großvenediger en bovendien een perfecte omgeving om de cursusstof verder uit te diepen en te oefenen. Tijdens de beklimming van de Großvenediger brengen we al het geleerde in praktijk.
Cursusinhoud
* praktijk in rots:
– belangrijkste knopen
– aanbindmethodes
– abseilen
– klettersteigen (niveau A en B)
– lopen door ongebaand terrein
* praktijk in sneeuw & ijs:
– lopen met stijgijzers en pickel
– lopen op sneeuwvelden
– remmen tijdens een val
– aanbinden op de gletsjer
– stijgijzertechniek
– aanbrengen van vaste punten in sneeuw en ijs
* theorie
– uitrusting
– kaartlezen
– oriëntatie in de bergen
– alpiene gevaren
– weerkunde

– eerste hulp

Wanneer je mee wilt, dien je vrij van hoogtevrees te zijn, je bent tredzeker en je hebt al wat bergervaring.  Je beschikt tevens over alpiene klimervaring (I/II) en bij voorkeur heb je al een basiscursus doorlopen. Je conditie is toereikend voor 1.200 hoogtemeters (stijgen en afdalen) en dagetappes tot 9 uur.

Programma
zo. Krimml – Warnsdorfer Hütte
[ca. 3 uur, +700 hm, -50 hm, 5,5 km]

Individuele heenreis naar Krimml. Trefpunt om 13.00 uur in Hotel Krimmlerfälle. Omhoog via de Wasserfallweg, met schitterend uitzicht op de wereldberoemde Krimmler Wasserfälle, met 380 meter de grootste watervallen van Europa, naar Gasthof Schönangerl (1.306 m.). Aansluitend brengt een taxi ons naar de Materialseilbahn van de Warnsdorfer Hütte. Vanaf hier lopen we in ca. 2 uur naar de Warnsdorfer Hütte (2.236 m.).

ma. gletsjercursus
[ca. 6 uur, +/-500 hm, ca. 6 km]

Vandaag staat er een gletsjercursus op het programma. De “Krimmler Kees” gletsjer is het ideale terrein om de verschillende stijgijzertechnieken te oefenen. Ook staan de touwbehandeling en het juiste gebruik van de ijspickel tijdens deze leerzame dag op het programma.

di. gletsjertrekking naar de Kürsinger Hütte
[ca. 8 uur, +900 hm, -700 hm, ca. 6 km]

De dag begint met de klim naar het Gamsspitzl op 2.888 m. Daar gaan we aan het touw en dalen we over het Obersulzbach Kees af  richting “Türkische Zeltstadt”. Vervolgens dalen we af naar een gletsjermeer via een gezekerde passage en vervolgens via een klettersteigroute, de Kürsingersteig, naar de Kürsinger Hütte (2.558 m), waar we de komende dagen zullen overnachten.

De komende 3 dagen staan in het teken van de beklimming van de Großvenediger. De toppoging zal niet alleen afhankelijk zijn van het weer en de sneeuwcondities, maar ook van de conditie van de afzonderlijke deelnemers. De tourenplanning doen we gezamenlijk.

wo. Obersulzbachtörl en gletsjercursus
[ca. 6 uur, +500 hm, -500 hm, ca. 6 km]

Vandaag is het alk vroeg dag en gaan we via een zgn. Gletscherlehrweg op weg naar het Obersulzbachtörl. Tijdens deze tocht oefenen we het geleerde en breiden we de cursus uit met oefeningen op de gletsjer.

do. Großvenediger
[ca. 7 uur, +1.200 hm, -1.200 hm, ca. 13 km]

Hoogtepunt van deze week: in alle vroegte vertrekken we naar het “Dach Gottes”. Na een lange, zeer afwisselende klim via het Obere Sulzbachkees bereiken we de Venedigerscharte (3.407 m) en aansluitend de top van de Großvenediger (3.657 m). Bij goed weer hebben we een fantastisch uitzicht, van de Zillertaler Alpen naar de Großglockner en via de Dolomieten naar de Westalpen.
De afdaling gaat via dezelfde route terug naar de hut.

vr. Kürsingerhütte – Krimml
[ca. 1,5 uur, -650 hm, ca. 2,5 km]

Na het ontbijt dalen we door het Obersulzbachtal af naar het begin van de materialseilbahn (1.960 m), van waar we met een taxi terugrijden naar Krimml. Verwachte aankomst ca. 12.00 uur.

Reisdetails

Inbegrepen
– 6 dgn. organisatie en begeleiding door een berggids
– 5x overnachting in meerpersoonskamers
– 5x HP (ontbijt en avondeten)
– 2x taxi
– 1x entree Krimmler Wasserfälle
– huur gletsjeruitrusting

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– lunches
– verzekeringen

Onderkomens

U overnacht tijdens deze hoogalpiene tour in diverse berghutten op een meerpersoonskamer of het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.

Vanaf: 1.295

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Oostenrijk
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
4-6 deelnemers
               
Niveau (hoogalpiene touren)
U heeft ruime bergervaring, u bent tredzeker en vrij van hoogtevrees. U heeft ervaring in de omgang met pickel en stijgijzers (opgedaan tijdens bijv. een cursus of eerdere hoogalpiene touren). Eenvoudige klimpassages zijn mogelijk. Uw conditie is toereikend voor dagetappes tot gemiddeld 7 – 9 uur
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest