Eiger, Matterhorn & Mont Blanc

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Hoogalpiene touren 6 dagen
Nog enkele beschikbaar
Omschrijving
In slechts één week beklimmen we de 3 bekendste bergen van de Alpen, die in geen enkel tourenboek zouden mogen ontbreken. De Mittelegigraat brengt je op de top van de Eiger, de Matterhorn bereiken we de Hörnligraat en de Mont Blanc overschrijden we van Noord naar Zuid. Elke tour op zich is een zeer grote uitdaging, de combinatie van deze 3 in één week zelfs uniek.
Programma
dag 1 Grindelwald Grund – Station Eismeer – Mittelegihütte
[ca. 3 uur, +300 hm]

Trefpunt voor deze tourenweek der giganten is ’s middags in Grindelwald Grund. Korte kennismaking, controle van de uirusting en dan met de Jungfraubahn tot het station Eismeer. De route naar de Mittelegihütte is al meteen een spannende onderneming. Na een korte gletsjerpassage gaat het al klimmend, met hier en daar passages III/IV, op weg naar de luchtig gelegen Mittelegihütte (3.355 m). Het uitzicht vanaf hier in de Noordwand van de Eiger en op Grindelwald is fenomenaal.

dag 2 Mittelegigraat – Eiger – Mönchhütte – Grindelwald
[ca. 9 uur, +650 hm, -400 hm]

Na een zeer vroeg vertrek starten we meteen met de klim over de Mittelegigraat. De steilere stukken zijn voorzien van vaste touwen, die het klimmen iets vereenvoudigen. Adembenemende uitzichten in de Eiger Noordwand zijn gegarandeerd. Onderweg worden III-graads klimpassages afgewisseld met passages in firn en ijs. De top tikt met haar 3.970 meter net niet de 4.000-grens aan. Boven aangekomen genieten we van het adembenemende uitzicht vanaf deze beroemde en beruchte berg. We zijn er echter nog niet, dus beginnen we al snel aan de veeleisende afdaling via de Eigerjöcher naar de Mönchhütte. Na een korte pauze gaan we met de Jungfraubahn weer terug naar Grindelwald, waar we zullen overnachten in de Eiger Lodge.

dag 3 Hörnlihütte
[ca. 2 uur, +700 hm]

’s Ochtends na het ontbijt rijden we eerst naar Herbriggen in het Wallis en vervolgens verder naar Zermatt. Hier beginnen we aan de klim via de Schwarzsee naar de Hörnlihütte (3.260 m). Daarna lopen we nog even door naar het begin van de Hörnligraat om alvast een indruk te krijgen wat ons morgenochtend vroeg te wachten staat.
Vandaag staat dus volledig in het teken van de voorbereiding op het grote avontuur Matterhorn. We overnachten vandaag in de nieuwe Hörnlihütte.

dag 4 Hörnligraat – Matterhorn – Herbriggen
[ca. 10-12 uur, +1.200 hm, -1.900 hm]

Nog in het donker beginnen we aan de klim. Overwegend II-graads klimmen afgewisseld met enkele lastige passages wisselen elkaar af tot aan het Solvay bivak. Onder het genot van de eerste zonnestralen maken we hier een korte pauze. Vervolgens gaat het verder richting “schouder” en wordt het klimmen steeds pittiger. Bekende passages als de “Moseleuplatte” en de “Untere Rote Turm” worden bedwongen. Dikke zekeringstouwen vergemakkelijken deze passages. Afhankelijk van de omstandigheden zullen we hier werllicht al stijgijzers nodig hebben. De top ligt nu voor het grijpen en voordat we het weten staan we bij de Madonna op de top (4.478 m).

De weg terug is minstens net zo lastig en vereist dus alle concentratie tot we weer bij de Hörnlihütte zijn aangekomen. Vanaf hier lopen we ontspannen terug naar het dal. We overnachten in Hotel Bergfreund in Herbriggen.

 

dag 5 Chamonix – Cosmique Hütte
[ca. 1 uur]

Vanmorgen rijden we eerst naar Chamonix. In het zicht van de Mont Blanc wordt het benodigde materiaal gesorteerd en voor de klim naar der top geprepareerd. Als steunpunt voor de beklimming gebruiken we de Cosmique Hütte (3.163 m). Deze bereiken we eenvoudig met behulp van de gondellift naar de Aiguille du Midi. Daarna is het slechts 45 minuten lopen naar de hut.

dag 6 Mont Blanc  (4.810 m) – Chamonix
[ca. 10-11 uur, +1.400 hm, -2.200 hm]

Vandaag gaan we al om 02.00 uur op pad (!!). Via de Mont Blanc du Tacul en de Mont Maudit gaat het naar de top, die we bij deze variant tussen 08.00 en 09.00 uur zullen bereiken. Hoewel deze route technisch gezien iets moeilijker is, is de kans op succes groter dan wanneer we vanaf de Gouterhütte de top zouden beklimmen.

Aangekomen op de top wacht u een waanzinnig uitzicht van de Matterhorn tot aan de zuidelijke Alpen. Dit is zeker één van de mooiste momenten uit uw alpinistenloopbaan.
De afdaling gaat over de Bossesgraat naar het Vallotbivak en verder naar de Gouterhütte, waar we zullen lunchen. Daarna lopen we verder en het laatste stuk zweven we comfortabel naar het dal. In Les Hoches, net voorbij Chamonix, nemen we afscheid van elkaar.
Reisdetails

Inbegrepen
– 6 dgn. organisatie en begeleiding door een berggids

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– verblijfskosten (incl. HP): hotel/SAC-berghutten 4x (ca. CHF 80,-), berghut 1x (ca. € 60,-)
– transfer- en bergliftkosten (ca. € 50,- + CHF 200,-)
– parkeerkosten
– verzekeringen

Onderkomens

U overnacht tijdens deze hoogalpiene tour in diverse berghutten op een meerpersoonskamer of het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.

Vanaf: 4.594

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Zwitserland
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
1-1 deelnemer
               
Niveau (hoogalpiene touren)
U heeft ruime hoogtourenervaring in rots, sneeuw en ijs. U bent tredzeker en vrij van hoogtevrees. U beschikt over een goede stijgijzertechniek, ook tijdens middelzware tot zware klimpassages. Uw conditie is toereikend voor dagetappes tot gemiddeld meer dan 10 uur.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest