Gevorderdencursus sneeuw & ijs met Großglockner

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Bergsportcursussen 6 dagen
Omschrijving
Deze gevorderdencursus is voor diegene, die met goed gevolg een basiscursus doorlopen hebben en toe zijn aan hun volgende stap: het zelfstandig op een veilige en verantwoorde manier volbrengen van middelzware hoogalpiene touren in sneeuw en ijs met ijshellingen tot 50 graden en eenvoudige rotspassages.
De Oberwalder Hütte is een ideaal steunpunt om de reeds aanwezige kennis op te frissen en te verdiepen. Daarnaast staan er verschillende oefentochten op het programma, zoals de Eiswandbichl Nordwand of de Schneewinkelkopf Nordwand. Ook de Fuscherkarkopf en het hoogtepunt, de Großglockner staan op het programma.
Programma
zo. Oberwalder Hütte

[ca. 2,5-3 uur, +700 hm]
Individuele heenreis via de Glockner Hochalpenstraße naar het Glocknerhaus. Trefpunt om 14.00 uur. Gezamenlijk rijden we door naar de Franz-Josefs-Höhe, vanaf waar we naar de hut lopen.
Gezamenlijk avondeten en bespreking van het programma.

ma. Stijgijzer- en ijstraining in de Hufeisenbruch op de Pasterze

[ca. 5 uur, +/-300 hm]
Herhaling van de verschillende stijgijzertechnieken. Daarna zoeken we steeds steiler terrein op om ondermeer de frontalzackentechniek en het gebruik van pickel en ijsbijl intensief te oefenen. Andere zaken die aan bod komen zijn de bouw van een standplaats, het toepassen van ijsschroeven, klimmen in een touwgroep, abseilen en de bergreddingstechnieken.

di. Oefentocht in steil ijs door één van de Noordwandroutes

[ca. 7 uur, +/-700 hm]
Rond de Oberwalder Hütte bevinden zich een flink aantal mogelijke oefentochten. Afhankelijk van de condities kunnen we vandaag één van de volgende toppen aan ons tourenboek toevoegen: Eiswandbichl Nordwand, Schneewinkelkopf-Nordwand of Eiskögele_Nordflanke.
Doel is het zelfstandig in een touwgroep volbrengen van zo’n tocht en routine krijgen in het bouwen van standplaatsen en de touwbehandeling krijgen.

wo. Oefentocht in rotsterrein

[ca. 6 uur, +/-500 hm]
Hoe je in een touwgroep op een rotsgraat onderweg bent, wordt vandaag uitvoerig geoefend. Het aanbrengen van zekeringspunten en klim- en zekeringstechnieken zijn daarbij de belangrijkste aspecten. Afhankelijk van de omstandigheden zullen we vandaag onderweg zijn op de Fuscherkarkopf NW-graat, de Johannisberg NW-graat of op de Große Bärenkopf.
‘s Avonds staat de gezamenlijk tourenplanning voor de beklimming van de Großglockner op het “menu”.

do. Overschrijding Romariswandkopf (3.511 m) op weg naar der Adlersruhe (3.454 m)

[ca. 6 uur, +950 hm, -500 hm]
Vandaag wacht een indrukwekkende oefentocht: via de Schneewinkelscharte en de graat naar de Romariswandkopf (3.5112 m) bereiken we het Teischnitzkees. Via de Luisenscharte bereiken we uiteindelijk Oostenrijks hoogstgelegen berghut, de Erzherzog-Johann-Hütte op 3.454 meter hoogte. Hier brengen we de laatste nacht door, voordat we beginnen aan het “toetje”, de Großglockner.

vr. Großglockner – afscheidstocht naar de hoogste berg van Oostenrijk

[ca. 8 uur, +500 hm, -1.700 hm]
Via het Glocknerleitl en de Kleinglockner bereiken we de top van de Großglockner met het grote topkruis. Via dezelfde route dalen we weer naar de Adlersruhe af, waar we de rest van de bagage oppikken. Daarna dalen we verder af naar het Glocknerhaus, waar we naar verwachting om ca. 15.00 uur weer aan zullen komen en afscheid van elkaar nemen.

Reisdetails

Inbegrepen
– 4x overnachting op de Oberwalderhütte, meerpersoonskamers/lager met etagedouche en WC
– 1x overnachting op de Erzherzog-Johann-Hütte, meerpersoonskamer/lager
– 5x halfpension (ontbijt en avondeten)
– 6 dagen organisatie en begeleiding door een berggids
– 2e berggids op de Großglockner vanaf 4 deelnemers
– huur technische uitrusting

Niet inbegrepen
– heen- en terugreis
– verzekeringen
– lunches
– evt. parkeerkosten

Onderkomens

U overnacht tijdens deze cursus in diverse berghutten op een meerpersoonskamer of het lager. Toiletten en sanitaire ruimten bevinden zich doorgaans op dezelfde etage. Vaak beschikken de hutten ook over douches; hiervoor kun je douchemuntjes kopen bij de Hüttenwirt, waarmee je een paar minuten kunt douchen.

Vanaf: 1.025

Add to Wishlist
Add to Wishlist
Land
Oostenrijk
Reisduur
6 dagen
Aantal deelnemers
3-6 deelnemers
               
Niveau (cursussen)
Je hebt bij voorkeur een basiscursus doorlopen en wellicht al enige hoogtourenervaring. Je hebt gletsjer- en stijgijzerervaring. Je conditie is toereikend voor dagtochten tot 7 uur looptijd.
WhatsApp
Chat
Afspraak
Reisadvies op maat
info@tiroloutdoor.nl
013-505 64 40
Hulp bij uw boeking

Pin It on Pinterest