Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Do’s en dont’s op de piste

Do’s en dont’s op de piste

We zijn allemaal dol op de sneeuw, het zonnetje, de ontspannen après ski atmosfeer, en natuurlijk… strak geprepareerde pisten! Vol energie en enthousiasme skiën we over deze lang gerekte, witte linten door het schilderachtige berglandschap. Maar die pisten, het zijn eigenlijk net snelwegen. En natuurlijk zijn er bepaalde dingen die je beter wel, en beter niet kan doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede-pistengebruikers. Daarom hier een top 10 van do’s‘ en dont’s voor op de piste!

  1. Verkeersregels op de piste – do’s

Het klinkt misschien raar, maar ook op de pisten gelden regels. En die zijn zelfs gewoon na te lezen op internet. Het gaat hier om de zogenaamde FIS-regels. Een set van regels voor skiërs en snowboarders die al het “verkeer” op de pisten in goede banen moeten leiden. Zaken als voorrangsregels, het definiëren van stopplaatsen, en nog veel meer informatie, is te vinden in deze regels. Informeer jezelf over alle FIS-regels, neem een kijkje op https://skiinformatie.nl/informatie/vakantie/pisteregels-2

  1. Eerste hulp bij ongeluk – do’s

Mocht er nu, ondanks de FIS-regels, toch een ongeluk gebeuren, schroom dan niet om te helpen. Ook als je geen arts bent of EHBO kent, kan je helpen door los geraakt materiaal zoals skies of stokken van de piste te verwijderen, en de plek van het ongeluk te zekeren. Dit doe je door 10 tot 15 meter voor de locatie een paar skies gekruist in de sneeuw te steken. Hierdoor kunnen aankomende skiërs zien dat er iets aan de hand is. Ook het contacteren van de pistenredding, indien nodig, is een manier om te helpen. Blijf echter niet rondhangen als er niets meer te helpen valt, ramptoeristen zijn zeker op skipisten erg vervelend. Niet alleen de verongelukte, maar ook de andere pistengebruikers.

  1. Skiën met verstand – do’s

Natuurlijk wil je volop van jouw skivakantie genieten. Maar als een ongeleid projectiel over de piste knallen, kan vervelend ten einde komen. Wees je dan ook bewust van wat er om je heen gebeurd. Waar bevinden zich andere skiërs op de piste, hoe snel gaan ze, en wat voor soort bochten maken ze. Skiën ze grote, snelle carve-bochten en moet je erop rekenen dat ze veel plek nodig hebben? Of blijven ze in een baan van korte bochtjes aan de zijkant van de piste en heb jij het veld voor jou alleen? Door hier bewust mee om te gaan, heb je zelf ook veel meer plezier van jouw ski-uren en gebeuren er minder ongelukken.

  1. Pauze is niet voor watjes – do’s

Net als met elke sport, zit er een maximum aan wat je lichaam en geest aan prestatie kan leveren. Neem dan ook tijdig een pauze. En dit hoeft niet perse uren te zijn, vaak is een half uurtje tot 45 minuten al genoeg om zowel je lichaam als focus weer scherp te krijgen. Hierdoor ski je niet alleen beter en lekkerder, maar voorkom je ook fouten welke tot ongelukken kunnen leiden. En natuurlijk is het een prima excuus om een lekkere Kaiserschmarrn of Apfelstrudel naar binnen te werken!

  1. Hoedje op – do’s

Met een mogelijke helmplicht in Oostenrijk in het verschiet, is dit natuurlijk een voor de hand liggende “do”. Het dragen van een helm verminderd het risico op hoofdletsel bij een eventuele val of aanvaring. En waar vroeger de helmen er niet bepaald cool uitzagen, zoiets als een eierdop op je koppie, zijn er tegenwoordig tal van hippe modellen in allerlei kleuren te verkrijgen. Dus het excuus dat “een helm niet bij je outfit past” gaat niet meer op. Kortom, allemaal een hoedje op!

  1. Die irritante snelheidsduivel zijn – don‘t

Het klinkt cliché, maar snel gaan is alleen leuk als je ook goed weet waar de rem zit. Regelmatig vliegen er skiërs en boarders de piste af die eigenlijk veel te hard gaan voor hun kunnen. In principe moet je alleen zo snel skiën of boarden, wat je ook binnen enkele meters weer corrigeren kan. Anders is de kans op een ongeluk zeer aanwezig. En zeg nou zelf, zo’n malloot die je maar op een haartje na mist, die vinden we toch allemaal irritant?!

  1. Een shotje links, een shotje rechts – don‘t

Alcohol is natuurlijk een onderdeel van de ski-lifestyle, maar alcohol op de piste is een absolute don’t. Hoe aanlokkelijk het ook is om bij de lunch een paar biertjes of wijntjes weg te tikken, of zelfs je keel te smeren met wat schnapps, het vertraagd je reactievermogen enorm! En laten we nou eerlijk zijn, je gaat toch ook niet lichtelijk blauw achter het stuur zitten? Aangezien jij je bij skiën op hoge snelheid in een gebied met meerdere “weggebruikers” bevind, is de situatie eigenlijk gelijk. Dus, alcohol lekker voor de après ski bewaren!

  1. Off-piste bij lawinegevaar – don’t

Je bent een goede skiër en het heeft afgelopen nacht flink gesneeuwd. De volgende morgen komt het zonnetje naar buiten en het witte poeder lacht je tegemoet. Maar… het lawinegevaar staat op nummer 4. Dus… eigenlijk… niet buiten de piste, of toch maar wel? Don’t! Tenzij je heeeeeeel goed weet wat je doet, een volledige uitrusting bij je hebt (rugzak, pieps, schep, sonde, etc.) en het gebied op je duimpje kent, is er geen excuus om toch off-piste te gaan. Nog elk jaar komen er vele skiërs om het leven omdat ze op lawine-gevaarlijke dagen toch buiten de piste gegaan zijn, vaak ook nog zonder gedegen uitrusting. Hoe mooi de sneeuw er ook bij ligt, het kan erg verraderlijk zijn en een lawine kan zich spontaan losmaken en jouw begraven. Bij twijfel, vraag altijd informatie en raad bij de lokale bergwacht of pistendiensten. Zij kennen de omgeving als hun broekzak en kunnen je correct adviseren.

  1. Natuurgebieden zijn ook pisten – don’t

Heel vaak liggen de mooiste skigebieden in of naast natuurgebieden. Dit betekend ook vaak dat bepaalde hoeken van het gebied afgesloten zijn voor freeriders en off-piste activiteiten. Respecteer dit ook! Het exploiteren van een skigebied zet een enorme druk op de omliggende natuur en de lokale ecosystemen. En we willen toch allemaal de komende jaren blijven genieten van de geweldige berglandschappen. Dus als een gebied off-piste officieel is afgesloten, dan is hier een goede rede voor. Respecteer dit ook! #respectthemountains

  1. Ff jouw skies proberen – don’t

Je vriend, beste maat of zus heeft nieuwe skies gekocht. Ze zien er cool uit, gaan net wat harder dan de jouwe, kortom, je wilt ze ook proberen! “Laten we ff wisselen bovenaan de volgende piste”, hoor je nog regelmatig voorbij komen. Maar de bindingen van skies zijn ingesteld op de schoenen van de desbetreffende skiër, evenals op het gewicht, lengte en kunnen van deze persoon. Daarom is het “even wisselen” van skies op een piste geen goed idee. Natuurlijk kan jij die mooie skies uitproberen, maar laat de bindingen dan correct instellen in de lokale skishop of het dichtstbijzijnde verhuurstation. Dan weet je zeker dat je skies onderweg niet ineens besluiten een andere kant op te gaan, zonder jou! En vergeet niet na het proberen de bindingen weer terug te laten zetten in de oude stand. Anders gaat je zusje halverwege de zwarte piste zonder skies verder, en dat willen we toch eigenlijk ook niet?!?! ????

Heel veel plezier op de pisten deze winter!

Liebe Gruβe,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. In de winter vind je mij op de lange latten of op een snowboard, in de zomer ga ik er graag op uit om liefhebbers te begeleiden op prachtige bergwandeltochten. Al meerdere seizoenen doe ik dit met veel plezier voor Tirol Outdoor Experience, en daarnaast organiseer ik ook mijn eigen tochten via mijn bedrijf Holiday Hikes. Tijdens de honden-tochten, word ik daarbij steevast vergezeld door mijn hond Cedric. Ook hij voelt zich helemaal thuis in de bergen. Hebben jullie zin om een keer met ons op pad te gaan? Boek dan snel jouw favoriete tocht en hopelijk treffen we elkaar spoedig!

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.