Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Huttentocht: het nut van een bergwandelgids

Huttentocht: het nut van een bergwandelgids

Wat is nu precies het nut van het lopen met een bergwandelgids?

Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld. Genieten en veiligheid in de bergen staat bij ons altijd voorop. Een bergwandelgids is opgeleid om de week goed te organiseren, beslissingen te nemen, de verantwoordelijkheid te dragen. Om de mogelijke gevaren in te schatten, aanpassingen te doen betreft weersverwachtingen en de groep te ‘lezen’. Met het lezen van een groep bedoelen wij dat een bergwandelgids gewend is de zwaarte van de tocht in relatie tot de groep en de afzonderlijke deelnemers juist in te schatten. En, daarnaast doet de bergwandelgids altijd zijn best om de groep te vormen tot een fijne groep, die goed op elkaar is afgestemd tijdens het wandelen. 

Weersomstandigheden in de bergen

In de winter van 2018-2019 is, zelfs tot in mei, extreem veel sneeuw gevallen (wat overigens heel goed is voor het behoud van de gletsjers). Dit heeft er in het wandelseizoen van 2019 al voor gezorgd dat er een aantal mensen zijn gevallen of uitgegleden, soms met botbreuken of nog erger tot gevolg. Nu is bergwandelen geen gevaarlijke sport, maar er kunnen wel gevaarlijke situaties ontstaan wanneer men onvoorbereid, met een slechte conditie en een gebrekkige uitrusting op pad gaat. Ook het weer, dat in de bergen vaak snel kan omslaan, kan voor risicovolle situaties zorgen. Al onze bergwandelgidsen zijn opgeleid in de Alpen bij een regionaal Bergwanderführerverband. In deze opleiding leren zij onder andere een stukje weerkunde en kunnen zij hierdoor naderende weersverandering sneller aan zien komen dan een ander. Daarnaast krijgen zij in de opleiding les over alpiene gevaren, uitrusting, ongevallenmanagement, oriëntatie en uiteraard wordt alles in de praktijk gebracht.

Veiligheid in de bergen

Onze bergwandelgidsen zijn mede verantwoordelijk voor jouw veiligheid en daarom ook bevoegd om in voorkomende gevallen de route onderweg aan te passen. Dit gebeurt overigens altijd in overleg met Arres. Wij krijgen vaak te horen dat onze klanten juist de professionaliteit zo waarderen. Daarnaast kunnen onze bergwandelgidsen door ervaring en gebiedskennis ook vaak iets extra’s toevoegen aan een wandeldag. Dit kan een topje onderweg zijn, een iets andere route maar ook informatie over het gebied en haar flora en fauna.

Gezelligheid en kleine groepjes

Al onze gidsen zijn sociale dieren. De twee dingen die bij ons aan top staan voor elke huttentocht: veiligheid op nummer 1 en gezelligheid plus een leuke reis op nummer 2. Dus eigenlijk 3 dingen, haha. Daarnaast weten wij hoe fijn het is om in niet al te grote groepjes te lopen. Om die reden zijn al onze huttentochten gegarandeerd vanaf 4 personen en gaan er maximaal 8 personen mee op een wandelreis. Uitzondering hierop zijn onze gezinswandelreizen, het minimum aantal deelnemers is 5 en maximaal 12 deelnemers.  

Funfact: Tijdens onze wandelreizen ontstaan vaak vriendschappen voor het leven én heb je er vaak voor je volgende reis een extra wandelmaatje bij. Win-win situatie dus!

Heb je nu na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het wandelen onder begeleiding van een bergwandelgids? Stel ze gerust, wij beantwoorden ze graag. 

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.