Huttentocht: het nut van een bergwandelgids

Wat is nu precies het nut van het lopen met een bergwandelgids?

Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld. Evenals de vraag, kan ik huttentocht X zelfstandig lopen, dat jullie voor ons de hutten boeken en de route sturen?

Bij ons is het antwoord op de laatste vraag altijd negatief. Veiligheid en zeker veiligheid in de bergen staat bij ons altijd voorop. Een bergwandelgids is opgeleid om de mogelijke gevaren in te schatten en de groep te ‘lezen’. Met het lezen van een groep bedoelen wij dat een bergwandelgids gewend is de zwaarte van de tocht in relatie tot de groep en de afzonderlijke deelnemers juist in te schatten.

Weersomstandigheden in de bergen

In de winter van 2018-2019 is, zelfs tot in mei, extreem veel sneeuw gevallen (wat overigens heel goed is voor het behoud van de gletsjers). Dit heeft er in het wandelseizoen van 2019 al voor gezorgd dat er een aantal mensen zijn gevallen of uitgegleden, soms met botbreuken of nog erger tot gevolg. Nu is bergwandelen geen gevaarlijke sport, maar er kunnen wel gevaarlijke situaties ontstaan wanneer men onvoorbereid, met een slechte conditie en een gebrekkige uitrusting op pad gaat. Ook het weer, dat in de bergen vaak snel kan omslaan, kan voor risicovolle situaties zorgen. Al onze bergwandelgidsen zijn opgeleid in de Alpen bij een regionaal Bergwanderführerverband. In deze opleiding leren zij onder andere een stukje weerkunde en kunnen zij hierdoor naderende weersverandering sneller aan zien komen dan een ander. Daarnaast krijgen zij in de opleiding les over alpiene gevaren, uitrusting, ongevallenmanagement, oriëntatie en uiteraard wordt alles in de praktijk gebracht.

Veiligheid in de bergen

Onze bergwandelgidsen zijn mede verantwoordelijk voor jouw veiligheid en daarom ook bevoegd om in voorkomende gevallen de route onderweg aan te passen. Dit gebeurt overigens altijd in overleg met Arres. Wij krijgen vaak te horen dat onze klanten juist de professionaliteit zo waarderen. Daarnaast kunnen onze bergwandelgidsen door ervaring en gebiedskennis ook vaak iets extra’s toevoegen aan een wandeldag. Dit kan een topje onderweg zijn, een iets andere route maar ook informatie over het gebied en haar flora en fauna.

Gezelligheid en kleine groepjes

Al onze gidsen zijn sociale dieren. De twee dingen die bij ons aan top staan voor elke huttentocht: veiligheid op nummer 1 en gezelligheid plus een leuke reis op nummer 2. Dus eigenlijk 3 dingen, haha. Daarnaast weten wij hoe fijn het is om in niet al te grote groepjes te lopen. Om die reden zijn al onze huttentochten gegarandeerd vanaf 4 personen en gaan er maximaal 8 personen mee op een wandelreis. Uitzondering hierop zijn onze gezinswandelreizen, het minimum aantal deelnemers is 5 en maximaal 12 deelnemers.  

Funfact: Tijdens onze wandelreizen ontstaan vaak vriendschappen voor het leven én heb je er vaak voor je volgende reis een extra wandelmaatje bij. Win-win situatie dus!

Heb je nu na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het wandelen onder begeleiding van een bergwandelgids? Stel ze gerust, wij beantwoorden ze graag. 

Jubileum

Tirol Outdoor Experience (TOE voor de fans) bestaat 15 jaar en dat willen we graag samen met jou vieren!

Wij hebben de 15 best gewaardeerde reizen van de afgelopen jaren geselecteerd en hier onze jubileumactie aan gekoppeld. Als je voor aankomende zomer een van deze jubileumreizen boekt krijg je namelijk:

  • Een gratis proefabonnement op Bergen Magazine
  • Een reischeque t.w.v. 50 Euro te besteden bij een volgende reis
  • Kans op een GRATIS vakantie!

De eerst twee krijg je sowieso, voor het derde moet je een beetje geluk hebben. Met de nadruk op “beetje”, want de kans is namelijk best groot dat je al je geld terug krijgt…

Per volgeboekte reis en per reisperiode geven we namelijk een gratis reis weg! Onze groepen bestaan uit maximaal 9 deelnemers (12 bij gezinnen). Je hebt dus een behoorlijke kans, zeker als je met z’n tweeën of met het hele gezin gaat.

Ben je benieuwd naar onze jubileumreizen en wil je kans maken op die gratis vakantie? Klik dan op de volgende link:
https://www.tiroloutdoor.nl/jubileum/