Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

De geschiedenis van de Salz Alpen

De geschiedenis van de Salz Alpen

Eigenlijk is het de geologische geschiedenis die aan de wieg staat van het hedendaagse alpinisme. De onlangs ontwikkelde SalzAlpenSteig is daar een goed voorbeeld van.
Het was het zout in de bergen dat lang geleden voor de financiële ontwikkeling van de mensen in de regio zorgde. Zout, dat was welvaart. En waar mensen in welvaart leefden, waren ze in staat om een rijke cultuur en traditie te ontwikkelen.

Vroeger was het hier hard werken in de mijnen, nu kun je er heerlijk wandelen.

Het wandelen hier, nu een populaire vrijetijdsbesteding, kent men al lang. Echter, vroeger liepen ze niet voor hun plezier de berg op, maar om naar hun werk te gaan.  Ze gingen naar boven om hun vee te hoeden of om goederen te vervoeren. Langs deze oude transportroutes ontstonden al vroeg ​​gecultiveerde weilanden en bemande hutten. Ze boden mensen onderdak en eten en informatie over de weers- en wegomstandigheden, waardoor het dagelijks leven in harmonie was met de berg. Er ontstond een bloeiende horeca.

1Taubensee:SalzalpensteigTAUBENSEE (ONDERDEEL WANDELING SALZALPENSTEIG)

VAN NOODZAAK NAAR BELEVING

Meren en rivieren werden gebruikt voor de productie van zout,  paden door de bergen werden, zoals we al vertelden, toegankelijk gemaakt en het toerisme bloeide op. Door de jaren heen werd er altijd voor gezorgd dat het landschap zijn eigen identiteit zou behouden. Er is goed om gegaan met het gegeven het juiste niveau tussen originaliteit en vooruitgang te vinden.

AMBACHTEN

De vele heiligenbeelden, regionaal handwerk en tradities van de streek, zijn nauw verbonden met het ontstane leven. Natuurlijke materialen zoals leer, lokaal hout of hertshoorn kunnen worden teruggevonden in traditionele kledij, in het houtsnijwerk en in de bouw. Heel veel huizen in bijvoorbeeld Hallstatt zijn geheel of gedeeltelijk van hout gebouwd. Ook de kerktoren heeft houten dakpannen.

De leren broek, oorspronkelijk bedoeld om het robuuste werk mee te kunnen verrichten, werd een symbool met een internationale reputatie. Wie kent er niet de leren knickerbocker en denkt dan direct aan Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Het leer was eigenlijk afval van de jacht, de jacht die op zijn beurt de regionale keuken voorzag van hertenvlees. Dus van het een kwam het ander. Het is de oorsprong van deze authentieke ervaring die de gasten nog altijd zeer kunnen waarderen.

De mensen uit de regio hebben altijd geleefd in grote harmonie met de natuur en zijn schatten.

GESCHIEDENIS

De menselijke activiteit in het prachtige landschap van de Salzkammergut begon al in de prehistorie met het winnen van het zout. De zoutmijn vormde de basis van de welvaart van het gebied tot het midden van de 20e eeuw. De rijkdom wordt weerspiegeld in de mooie architectuur van de stad Hallstatt, wat ‘zoutafzetting’ betekent. Het landschap speelt een belangrijke rol in de menselijke geschiedenis. Doordat boeren en mijnwerkers duizenden jaren lang de mijnen benutten, is de binnenkant van de berg compleet veranderd. Daarnaast inspireerde dit het gebied op een culturele manier. De schoonheid en harmonie hiervan zijn menigmaal door kunstenaars en schrijvers bezongen.

Er wordt in Hallstatt nog steeds zout gewonnen. Tijdens een bezoek aan de zoutmijn staan zintuiglijke belevingen voorop: zoals de afdaling via twee mijnwerkersglijbanen – inclusief snelheidsmeting en foto. En dan ervaar – en begrijp – je eindelijk, hoe het zout in de berg is gekomen. Toen het oercontinent Pangea circa 240 miljoen jaar uiteenviel, lag het Salzkammergut aan de kust van een onrustige landmassa: uitgedroogde zoutmeren werden in de loop van miljoenen jaren door vulkaanuitbarstingen, opkomende gebergten en verschuivingen in steenlagen omhooggedrukt, samengeperst en door een kalklaag bedekt. Binnenin de bergen lag het zout onaangeroerd, tot het een paar duizend jaar geleden door mensen ontdekt werd.

1Hallstatt1HALLSTATT
1Salzkantor:HallstattSALZKANTOR IN HALLSTATT

VAN ALLE EDELSTENEN IS ZOUT DE MEEST KOSTBARE

De natuurlijke zouten uit de zoutmijnen van de Altaussee in het Salzkammergut en uit de Himalaya zijn ongeveer 250 miljoen jaar oud. Dit kristal zout of bergkern zout is gerijpt onder enorme druk in de bergen en wordt uitgesplitst naar leeftijd en volgens traditie nog  met de hand gedolven.

1Natuurzout:Altaussee

Ons natuurzout is niet onderworpen aan industriële winning of welke mechanische behandeling dan ook en is daarom een natuurlijke mix van mineralen en sporenelementen. Het bestaat uit dezelfde 84 elementen waarmee de aarde en dus ook ons lichaam is opgebouwd.

UNESCO

Vandaag de dag zijn alle zes de Salz Alpen wandelgebieden aantrekkelijke toeristische regio’s. Iedereen kent de Chiemsee met zijn zeilbootjes en rondvaartboten, waar rondom het meer heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Berchtesgaden is populair als kuuroord. Niet voor niets staat de Dachstein-Salzkammer-gut op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is een beschermd gebied, waar je volop unt genieten van prachtige cultuur. Bad Reichenhall heeft een uitstekende reputatie als gaat om spa’s en de Tennengau dient als lokaas van een regio waar je tomeloos kunt genieten van rustieke althutten en kapelletjes, waar je je in Keltische tijden waant.

1St.kolomanwilhermskapelle:Tennengau

DE ZOUTMIJN HALLSTATT

De vroegere mijnwerkers leefden in het Hallstatter Hochtal, dat men nu in enkele minuten met de Salzbergbaan bereikt. De nieuwe panoramalift en uitzichtbrug geven een spectaculair overzicht van het werelderfgoed Unesco Dachstein-Salzkammergut en Hallstatt.
Verder leidt de weg hier ook naar het Mundloch, de ingang naar de grotten. Kilometers aan tunnels, die duizenden jaren geleden zelf door mijnwerkers met de hand en pikhouweel zijn uitgegraven. Deze tunnels leiden tot diep in de bergen naar een unieke ondergrondse wereld

Wandel in de Hallstatter zoutmijn tot de plaats waar de “Man in zout” is gevonden en beleef een tijdreis van bijzondere aard. Ontdek de duizenden jaren oude sporen van de fascinerende geschiedenis der Hallstatter zoutberg, ook hier brengen de twee lange mijnwerkers-glijbanen u naar de diepte van de zoutmijn tot aan het mystieke onderaardse zoutmeer. Met de mijnspoorlijn komt men veilig en relaxed terug in het daglicht.

Voor een bezoek aan de zoutmijn, warme kleding en vaste schoenen zeker meebrengen want het is koud beneden in de mijn. Een uitstap naar de zoutmijnen kan bij elk weer ondernomen worden en belooft een dag van spanning, betovering en avontuur. Ik heb voor de liefhebbers een youtube video over de geschiedenis van het zout in o.a. Hallstatt aan ons blog toegevoegd. Deze video is gemaakt door “Urlaub in Österreich”

DE OUDSTE ZOUTMIJN ALTAUSSEE

1 Altaussee

Op 20 minuten afstand van Hallstatt, bevindt zich Salzwelten Altaussee. Ook is er nog een Salzwelten Hallein.

De grootste actieve zoutmijn van Oostenrijk betovert je als bezoeker door de schijnbaar eindeloze gangen van zoutsteen met zijn vele vormen, kleuren en structuur. De weg brengt je als bezoeker voorbij de “Kammer des geronnen Lichts” tot aan de Barbara-kapel.

De zoutmijnen van Altaussee, Hallein en Hallstatt samen zijn de oorsprong van de naam Salzburg.

In de Tweede Wereldoorlog werden in deze mijnen kunstwerken van onschatbare waarde opgeslagen, werken van Michelangelo, Dürer, Rubens und Vermeer. Een met een prijs bekroonde multimedia voorstelling documenteert de moed en inzet van de mijnwerkers bij de redding van deze schatten in april 1945.

Informatie over gedetailleerde rondgangs- en openingstijden, prijzen en meer vind je op de officiële website Salzwelten.

Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.