Aardappelrösti met zalm en zuurkool

Dit gerecht is een klassieker uit Leipzig en heeft er voor gezorgd dat deze goede regionale keuken niet is vergeten. Leipzig was ooit als Klein Venetië. Veel wateraders doorkruisten de stad. In DDR-tijden waren de rivieren bedekt met beton. Deze zijn nu weer blootgelegd gelukkig. Er wordt gezegd, dat er in de grachten en kleine rivieren zelfs ook wel zalm werd gevangen. Vanaf dit moment is de Leipziger aardappelpannenkoek oftewel rösti met zalm en zuurkool ontstaan.

De warme zalm, rösti en zuurkool in combinatie met de koude frisse room is een ware delicatesse. Voor het originele recept worden 2 zalmfilets ingewreven met citroensap, op smaak gebracht met zout en peper en gebakken in de pan.
Onderstaand recept is enigszins aangepast zodat de bereiding iets minder lang duurt. Want ook met gerookte zalm zijn de Leipziger zalm aardappelpannenkoekjes heerlijk.

Ingrediënten (voor 2 personen)

500 gr vastkokende aardappelen
zout
1 ei (liefst scharrel of vrije uitloop)
olie
250 gr zuurkool
2 plakjes gerookte zalm
100 g zure room
2 eetlepels dille, versgehakt
2 schijfjes citroen

Bereiding:

Klop de room en meng met gehakte dille, zet in de koelkast. (Houd wat dille achter voor de garnering). De kant en klare zuurkool warm maken en warm houden. Aardappelen in een keukenmachine raspen hierna overdoen in een theedoek en het overtollige vocht eruit drukken. Zout en ei toevoegen aan de aardappelmassa. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak hierin 2 aardappelpannenkoekjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Leg het aardappelpannenkoekje op het bord met een klein beetje warme zuurkool er bovenop. Hierop de zalm en eindig met dilleroom. Bestrooi nog met wat dille en serveer met een schijfje citroen.