Boekingen

Geen producten in de winkelwagen.

Offpiste, en niet op de lange latten, dat is sneeuwschoenwandelen

Offpiste, en niet op de lange latten, dat is sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is voor iedereen geschikt, van wandelaar tot vergevorderde skiër. Met sneeuwschoenen kom je op plaatsen waar skiërs en snowboarders doorgaans alleen maar van dromen. Sneeuwschoenwandelen is daarom uitermate geschikt als aanvulling op of alternatief voor het reguliere weekje skiën. Wie dus graag eens een keer de besneeuwde bergen op een andere manier wil temmen, kan ook kiezen voor sneeuwschoenwandelen. Nu hoor ik jullie denken: Dat is mooi gezegd, maar wat is nu eigenlijk sneeuwschoenwandelen en wat kan ik ervan verwachten.

Wat is sneeuwschoenwandelen?
Sneeuwschoenwandelen is zoals het woord al doet vermoeden, wandelen in de sneeuw. Nu is het wel zo dat normaal wandelen wel een stuk lichter is. Als je in Nederland wel eens door de sneeuw gelopen hebt, heb je vast al gemerkt dat je door de sneeuw heen stapt/zakt. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat als je in de bergen gaat lopen in de sneeuw, waar de sneeuw toch al dikker is als in Nederland, dat je dan helemaal wegzakt tijdens het lopen. Daarvoor hebben ze dus een soort van tennisrackets uitgevonden die je onder je bergschoenen vastbindt. Deze rackets zorgen ervoor dat je minder ver in de sneeuw wegzakt.

Cursus
Omdat je toch te maken hebt met sneeuw, en de daarbij behorende verraderlijke “valkuilen”, is het aan te raden om pas alleen op stap te gaan als je een cursus hebt gedaan. Sneeuwschoenwandelen is niet moeilijk, maar is ook zeker niet zonder risico’s. Maar niet getreurd, er zijn tal van mogelijkheden om met een gids, in een groep of alleen, één- of meerdaagse tochten te maken. De gids kent ‘zijn’ gebied als zijn broekzak, en zal je daarom ook naar plekken brengen waar je anders niet was gekomen. De gids kan je onderweg ook veel vertellen over de omgeving, flora, fauna en lawinegevaren.

Wanneer je zonder gids op weg gaat, vertel dan aan de hüttenwirt waar je heen gaat en wat je van plan bent om te gaan doen. Hij zal je dan ook nog informatie geven over ondermeer de sneeuwcondities en lawinegevaar. Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je uitrusting compleet is en dat je weet hoe je bijvoorbeeld met lawinepieps moet omgaan.

Dit alles wordt je in een cursus geleerd. Een voorbeeld van een cursus vind je hier.

Uitrusting
Goede uitrusting en kleding is het halve werk. Het meerlagensysteem werkt prima bij sneeuwschoenwandelen. Voeg ten opzichte van de zomer nog wel extra lagen kleding toe en zorg ervoor dat je hoofd goed warm blijft. Ook dit kan makkelijk met het meerlagensysteem: een dunne bivakmuts, fleece oorband en pet met windstopper, aangevuld met capuchon en een das of sjaal. Ook je handen verdienen goede bescherming, denk hierbij aan vingerloze handschoentjes met daaroverheen warme wanten en tot slot nog overwanten.

Sneeuwschoenen
Wanneer je zelf sneeuwschoenen wilt aanschaffen kun je, net als met skischoenen en wandelschoenen, soms door de bomen het bos niet meer zien. Laat je bij de aanschaf goed voorlichten en bedenk van tevoren in wat voor terrein je wilt gaan lopen en wat je ermee wilt gaan doen. Voordat je definitief overgaat tot de aanschaf van een paar sneeuwschoenen, is het aan te raden om deze eerst te huren en op het gewenste terrein uit te proberen. Zo kom je er precies achter of de schoenen voldoen aan al je verwachtingen.

Voor alpiene sneeuwschoentoeren voldoen waterdichte bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) skistokken met grote tellertjes, dit zijn de schoteltjes onderaan de skistok. Eventueel kun je nog gamaschen omdoen, om je schoenen en voeten droog te houden.

Wanneer je gaat wandelen in potentieel lawinegevaarlijk terrein zijn lawinepieps, -schep en -sonde noodzakelijke extra’s. In steil terrein hoort daar ook een pickel bij, hiermee kun je een eventuele val stoppen.

Standaard sneeuwschoenen zijn gemaakt voor glooiende sneeuwhellingen, maar niet voor steil terrein. Daarvoor heb je stijgijzers nodig. Ook hiervoor zijn modellen sneeuwschoenen aanwezig waar je met bergschoenen én stijgijzers in kunt. Bij aanschaf van sneeuwschoenen is het dus van groot belang dat je ook hiermee rekening houdt, en je goed laat informeren.

Reisorganisatie
Wanneer je een reis boekt bij een reisorganisatie is het verstandig om van tevoren na te gaan wat je wilt gaan doen, en welke materialen je zelf hebt. Bij de betreffende reisorganisatie is het verstandig om te vragen welke materialen voor die bepaalde reis noodzakelijk zijn. Bij de meeste reisorganisaties kun je de ontbrekende materialen huren, en wanneer dit niet kan weten zij meestal waar je dit wel kunt huren.

Whatsapp ons!
Contact image

Arres

De snelste weg naar je volgende avontuur in de Alpen!

Welkom bij Tirol Outdoor Experience. Wat kan ik voor je betekenen?
by Best4u Media
We proberen je op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur zo snel mogelijk te antwoorden.