Direct uw reis zoeken

  • Welkom
  • Over Tirol Outdoor Experience
  • Reizen
  • Accommodaties
  • AlpenShop
  • Mijn Toe

Tiroler Brixental houdt ontzettend van al die 'royale, vrijgevige Hollanders'

Nieuwsbericht geplaatst op 19-07-2007

 
Streek rond Kirchberg en Kitzbühel 'super' gebied voor families
 
In het Tiroler Brixental houden ze zó veel van Nederlanders, dat in bergdorp Westendorf volgend jaar voor de vierde keer een week lang speciaal voor ons een après-ski festijn wordt gehouden.

Afbeelding


Kinderen in actie in ‘belevenispark' Alpolino in Westendorf (foto Bergbahn Westendorf).

Tussen 15 en 22 maart wordt een keur van meer dan twintig puur Hollandse artiesten ingevlogen: onder andere Peter Koelewijn, Koos Alberts, De Havenzangers, René Schuurmans, Willie Oosterhuis, Harm Wolters en Danny Nicolay.

Troetelkind
De man achter dit grootste Nederlandse après-ski festijn in Oostenrijk is Bert Schenau, een Nederlander die al jaren in Westendorf woont en zijn troetelkind Snow- und Funparty heeft genoemd. Aan potentiële feestgangers geen gebrek, want in de regio Kitzbühl/Brixental/St. Johann is zowel van de zomer- als van de wintergasten de helft afkomstig uit ons land.

Vrijgevig
Kirchberg staat wat de Nederlandse wintergasten betreft zelfs op de derde plaats van heel Oostenrijk en wat de zomertoeristen betreft op de vijfde/zesde plaats. En we zijn nog vrijgevig ook.

Héél royaal
Want volgens marketingmanager Sandra Thomann van de VVV Kitzbühler Alpen/Brixental staan Nederlanders helemaal niet bekend als zuinig. Hoe komen we daar nou bij? ‘De Hollandse gasten zijn juist heel royaal en consumeren uitstekend. Heel anders dan de Duitsers', voegt ze er nog aan toe.

Familiegebied
In de zomer blijkt driekwart van de voornamelijk rustzoekende gasten het liefst te wandelen. De streek rond het populaire Kirchberg en het mondainere Kitzbühl is typisch een familiegebied: de bergen zijn er niet extreem hoog; de toch imposante Kitzbühler Horn komt maar net boven de 2000 meter uit.

Volksaard
En volgens de bewoners zelf heeft dat invloed op de volksaard: die is opener en vrolijker dan bijvoorbeeld in de hoge bergen richting Innsbruck: hier is een begrafenis nog vrolijker dan daar een bruiloft, zeggen ze zelf.

Afbeelding


Prachtig is overal vanuit de bergen het uitzicht over het dal (foto Kitzbüheler Alpen)

Alpenbloementuin
De royaal aangelegde Alpenbloementuin - net onder de top van de Kitzbühler Horn - geeft een uitgebreid en kleurrijk beeld van alle in de Alpen voorkomende planten en kruiden. Daar ontdek je bijvoorbeeld dat de befaamde Edelweiss helemaal geen typisch Oostenrijkse plant is, maar een echte ‘Fremdkörper': oorspronkelijk afkomstig uit Nepal....

Kruidenheks
Voor wie alles wil weten van de geneeskrachtige werking van allerlei planten en kruiden is er twee keer per week een excursie onder leiding van de zeer enthousiaste Luise, gekscherend de plaatselijke kruidenheks genoemd. En het is nog gratis ook, net als overigens de meeste excursies en andere aanbiedingen van de VVV. Daarbij maakt het niet uit of je in een hotel, pension of op een privé-adres verblijft.

Bergboer
Een middelzware wandeling in het Windautal bij Westendorf zou bij voorkeur moeten eindigen op een boerderij waar de bergboer ons een blik gunt in het dagelijkse leven op de alm en vertelt over zijn strijd om het berglandschap te behouden. De EU is royaal met subsidies: als de almen niet zouden worden begraasd zou het eeuwenoude cultuurlandschap in een mum van tijd zijn veranderd in bos. Vandaar dat de koeien de hele zomer op de alm ‘vakantie' houden.

Kaas en boter
Vroeger werden de kaas en boter ook op die alm gemaakt, maar in verband met de strenge EU-eisen op het gebied van koeling wordt de melk dagelijks opgehaald. De verwerking vindt dan beneden in het dorp plaats. Slechts tien procent van de boeren maakt nog zelf kaas op de alm.

Avontuur in de natuur
Naast het specifieke familieprogramma met wandelingen en excursies, een sportprogramma (meer dan 750 km geselecteerde fiets- en bikeroutes in alle moeilijkheidsgraden), nordic walking, golf, aquagym, parasailing, canyoning) biedt het zomerseizoen ook voor kinderen volop avontuur in de natuur.

Belevenispark en blotevoetenweg
Het ‘belevenispark' Alpolino in Westendorf heeft als motto spelen, onderzoeken en ontdekken en de schitterend gelegen Filzalmsee kent attracties als een ‘blotevoetenweg', voetmassage, boomhutten, watertrapbassin, kijkschachten waar je het leven onder water kunt zien, en een mystieke waterreus. De Grote Reuzenweg verbindt de Filzalmsee met het Hexenwasser, waar allerlei natuurwetenschappelijke experimentjes kunnen worden uitgevoerd.

Afbeelding


Sonnwendfeuer in St. Johann: een keten van vuren op alle bergtoppen; klik op foto voor panoramabeeld (foto Albin Niederstrasser).

Sonnwendfeuer
Wie het geluk heeft op de langste dag van het jaar in het gebied te vertoeven, kan het Sonnwendfeuer in St. Johann meemaken. Dat wordt op de eerste zaterdag na de kortste nacht van het jaar in de Kitzbühler Alpen traditioneel met talloze bergvuren gevierd.

Honderden vrijwilligers zorgen er voor dat op alle bergtoppen een keten van vuren wordt aangewakkerd. Je hoeft alleen maar een gezellige alpenhut met stevige schnitzels en goedgevulde glazen uit te zoeken om van het indrukwekkende schouwspel te genieten...

Sommer Card
Als ‘magische toegangssleutel' voor alle attracties is er de Kitzbühler Alpen Sommer Card, die toegang geeft tot 32 liften. De kaart is geldig van half mei tot eind oktober en is eigenlijk een verlengstuk van de succesvolle winterskipas in hetzelfde gebied.

De Sommer Card geeft ook recht op kortingen op onder meer zwembaden, recreatieplassen en musea. Prijsindicatie: volwassenen betalen 32 euro voor drie dagen, kinderen tot 1991 geboren betalen de helft en wie vóór 2003 is geboren kan gratis mee.

Voor meer informatie op internet:
- www.austria.info/

Afbeelding

Nederlanders zijn meer dan welkom om te komen genieten van alles wat het Tiroler Brixental te bieden heeft.
Tirol Outdoor Experience   Gildelaan 71 - 5081 PJ Hilvarenbeek  T 013 - 5056440   E info@tiroloutdoor.nl   W www.tiroloutdoor.nl
Algemene voorwaarden - Nieuws - Vacatures - Tell a friend - Voeg toe aan favorieten - Webdesign Bureau: Methodus Internet